Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2014 20:06 - Вярващите ги чакат мъчения за вярата. Архимандрит Партений (Мурелатос), logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2055 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В нашето трудно време, когато множество изкушения подмамват човека на всяка крачка, когато върху му се сотварват все повече, и със все по-голяма сила, развращения и опустошаващи душата, страсти и съблазни, много хора забравят Бога.

Вярващите се обръщат към Господа и към Пресвета Богородица, с молба, да помилват православния свят. Свещеници и монаси в Русия, на Света Гора и навсякъде, където има огнища на православната вяра, усърдно се молят за нашия грешен свят...

Какво мислите вие, Геронда (обръщение към духовен старец – монах), могат ли хората да се надяват на щасливо бъдеще, при сегашната ситуация в света?

 

– Разбира се! Надеждата не трябва никога да изчезва! „Всеки надяващ се на Господа, ще бъде спасен“, – се казва в Писанието. Извън Христовата Църква няма спасение. С вярата ние постигаме спасението и рая. Когато Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите, казал на учениците си:

– "Идете предимно сред народа Израилев и проповядвайте Моето Възкресение...“ Но домът Израилев изоставил Господа, и не само не искал ча чуе апостолите, но и тези, които са повярвали и проповядват Христа, предавали на мъчения и смърт.

Затова после Господ казал на учениците Си: „ Оставето това погинало стадо и идете при всичките останали народи“. И затова апостолите тръгнали да проповядват Истината Христова и Възкресението Христово, по всички краища не земята, защото юдеите изгубили всичко.

Господ казал на ученицире Си: „Идете сред народите и проповядвайте, кръщавайки ги в името на Отца и Сина и Севетия Дух. И всеки който се е кръстил, ще бъде спасен. А който не повярва, ще погине. И когато ви изправят пред царе и управници, не се безпокойте, какво да кажете, защото Аз ще говоря вместо вас“.

 

 

Извън Православната Църква, извън учението, което тя съхранява, няма и не може да има спасение.
........

 

Господ казва, че хората ще живеят като по времето на праведния Ной, когато се женели и спокойно прекарвали времето си.

И ето тогава ще настане краят на земния свят, когато хората се сраснат със злото си и отхвърлят любовта Божия

..............

 

Ако хората разберат, че трябва да се молят за помощ на Бога, на Пресвета Богородица и на светците, – ще се избавят от днешната криза.

– Геронда, в Русия, въпреки бурното възраждане на духовния живот през последните 20 години, остават още много невярващи хора. Те уж не отричат публично и гръмогласно Бога, както беше по време на безбожните десетилетия, но и не отварят сърцата си за Бога,

За тях Църквата Христова е по скоро, красив обряд, – запалят свещ, прекръстят се и, като излязат от храма, продължават бездуховния си живот.

Божият Промисъл за тези хора е доста абстрактно понятие. От вашата духовна висота на Света Гора – Атон, как мислите вие, какво да казваме на тези хора, на какъв език да стигнеем до окаменелите им сърца?

  Процесите протичащи в сегашния свят са много по-сложни отколкото бяха в комунистическите времена. Това което правят сега изтънчените в лукавството си хора, не правеха даже и комунистите.

  Сега всички са загрижени от глобализацията, Всичко се променя така, че нищо не се оставя в нормалното му, естествено състояние.

  Затова и ни се струва, че днешното време е най-сложното, даже в сравнение с това, което беше при комунистите.

  Събитията, които се случват в света, говорят, че в скоро време човекът трябва да стане напълно управляем и да изгуби свободата, която Господ е дал на човека – свободата да е Личност.

  Например, да речем, Константин, престава да носи името си, а ще е номер – еди кой си.

  И разбира се, хората, които вършат всичко това, живеят в зло и искат да властват повсеместно и да управляват света.

  Както знаем от Откровението на свети Йоан Богослов, и от Преданието на Църквата, хората ще бъдат подпечатвани на челата и на дясната ръка, за да може напълно да се контролират делата и постъпките им.


  Всичко това ще се извършва под ръководството на богоборческите сили, и ще доведе до страшни последствия.

  Във времената, които скоро ще настъпят, мъченичеството ще е по голямо, отколкото по време на
  императорите - гонителите на християните.

  Мъченията за вярата може да са не само във физичекото унищожаване на християните, но изпитанията ще са от друго естество, и по сила ще превишават страданията на великомъчениците от първите векове!

  Разбира се, и в Русия, и в другите страни има вярващи хора.

  Има толкова благочестиви християни, които с благочестието и преданността си на Бога, няма да отстъпват на древните християни.

  И, даже въпреки каквито и да е изменения, ще си остане онова малко стадо, което се моли пред Гопода, за целия народ, за цялата страна, за всички братя и сестри, за вярващите и преданните на Бога, хора.

  Даже в годините, когато безбожниците управляваха Русия, те не можаха да сломят волята на вярващите хора.

  А аз вярвам, че в Русия има силна вяра, има, може би, даже и повече хора, преданни и служещи на Бога, отколкото сред останалите народи на света.

  Доказателство за това са огромният брой угодили на Господа светци, сред руския народ,


  С вяра и надежда, с упование на Бога, можем да противостоим на злото, което ще се старае да ни навреди.


  С
  ъс злото трябва така мъжествено да се сражаваме, като лъвове, но само с упование и надежда в Бога

  Господ е казал: Който Мене изповядва пред Небесния Ми Отец, него и аз ще изповядам пред Моя Отец. А който се отрече от Мене, от него ще се отрека и Аз пред Моя Отец Небесен.

  Затова трябва да имаме вяра и надежда, и да сме преданни на Бога, до край.

  Вярвам, че в Русия има и ще има такива хора, с гореща вяра и преданност към Господа.

  – Геронда, благодаря ви за този високо духовен разговор и ви моля да предадете вашите пожелания към нашия народ.

  Православната Руска Църква, преодоляла богоборчеството, се съхрани и остана свободна.

  Главното, в което трябва да сме внимателни е, да не се поддаваме на нововъведенията на този свят, каквито, впрочем, са и печатите върху хората, които някои искат да въведат.

  А тези, които приемат печата, няма да имат надежда за спасение.

  Затова всички ние, християните, трябва да се борим за своето спасение в Бога. Ние сме кръстени в Името на Триединния Бог.

  Ние сме запечатани с печата на Светия Дух.

  Исповеданието ни се заключава в това, че сме християни.

  Нищо повече не ни е нужно.

  .......................

  С игумена на Атонския манастир Свети Павел, архимандрит Партений (Мурелатос) разговаря Андрей Печерский


  Източник: http://3rm.info/


  Превод, Григор Симов, от:

  logoslovo.ru/forum/all_399/topic_4620/

  Читать полностью: http://www.novorossia.org/religia/2246-veruyushhix-zhdut-mucheniya-za-veru-arximandrit.html#ixzz22ysp9ffK
Гласувай:
3Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15662148
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юни, 2022  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930