Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 00:38 - Православието не търси истината, то я притежава! МИТРОПОЛИТ ФИЛАРЕТ (ВОЗНЕСЕНСКИЙ), logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1898 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2014 00:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един теософ, защитавайки теософската си доктрина, казваше: «Няма религия по-висока от истината. Това е нашият основен теософски догмат. Затова всички религии са ценни, понеже всички те търсят истината». Колкото и привлекателно да е това твърдение, то отвътре е фалшиво. Защо? Защото, ако всички религии търсят истината, а говорят за нея по различен начин, можем ли да ги считаме за равноценни? Това е все едно на стената да висят подредени много часовници и да показват разлчно време, а ние да твърдим: че, понеже всички те са направени да показват точното време, затова показанията на всичките часовници са равноценни. А всъщност, само един показва правилното врме, а останалите – неправилно, а може и всичките да показват неправилно. Във всеки случай, истината е една, и показвайки различно време, не може всички те да показват истината.


image


Същото може да се каже и за религията. Разбира се, религията е висшата духовна точка за човека, затова и вярващият християнин никога няма да вземе да се смее над чужда религия, каквато и да е тя. Но това е едно. А от друга страна, ако това теософско твърдение е фалшиво, то външно наистина изглежда доста привлекателно.

И ето, авторът на тази книга, теософът, казва: «На нас ни се удаде да обединим представителите на почти всичките религии, и в частност, почти всичките христиански вероисповедания, с исключение на упоритото Православие. То никак не иска да приеме тази гледна точка, а казва, че не търси истината, защото я притежавало в пълнота, и няма какво да търси. И затова може да предложи истината на всеки желаещ, на всеки, който я търси, и на когото душата му более за нея. А Православието няма какво да търси, то е религията, която съдържа в себе си богооткровената истина. И понеже истината е една, то, следователно, с никоя друга религия Православието не желае да се обединява».

Напълно верно. В Православието това е и ценното, че то изповядва богооткровената истина, която не са я изобретили хора, в размишленията си за Бога и вярата, а я е донесъл от небето на земята Господ Иисус Христос, въплътилият се Син Божий, Божият разум, Божията сила, Божията премъдрост. С това и се обяснява вечността, устойчивостта и постоянството, на верната на себе си наша православна религия, на нашата православна вяра, и на истинското християнство. Господ Иисус Христос казал на Своите апостоли: «Всичко, което чух от Отца Ми, всичко казах». Ето защо апостол Петър, на времето е казвал: «Всичко потребно за живота и благочестието ни е дадено от Господа». С тези думи Спасителят не противоречи, на другите Свои думи, казани на Тайната Вечера, когато е казал: «Много еще имам да ви кажа, но не можете да го понесете сега». Не става дума, че не им е била казана пълната истина, а само, че те не биха могли напълно да я възприемат. «А когато дойде Духът-Утешител, Той ще ви напомни, всичко което съм ви казвал, и ще озари вашия ум, така че да разберете истината, и да я възприемете в цялата й пълнота». Църквата винаги и учи, че пълнотата на истината, пълнотата на виденията, принадлежи именно на цялата Вселенска Църква, а не на който и да е отделен човек. Следователно, съдържанието на нашата вяра вече ни е дадено, сформулирано е на Вселенските Събори и е концентрирано в изчерпателния Символ на вярата. По нататък Църквата казва, че вярата ни се разкрива в цялата си дълбочина, в историята на Църквата, в светоотеческите съчинения, и се усвоява като спасителна истина от всяка човешка душа, в подвига на живота, в изучаването й, в благоговейното възприемане на това, което Църквата предлага, като богооткровена истина. И нищо друго, напълно ново, не трябва да се добавя.
image

 

Нашата Православна Църква стои твърдо зад всичко това. Основите на това рабиране, още навремето, предохранително ни е посочил апостол Павел, който писал на галатийските християни: «Ако, не ние, но и ангел от небето ви благовести, не това, което вече сте приели (нещо съвсем ново), анатема да бъде». Затова, ако пред нас, по новому се разкрива истината, то, за да приеме такова разяснение, христианинът е дължен, преди всичко, да се грижи за пълното съответствие с истината, която вече я има в нашата Православна Църква. То не може да е някака нововъведение, а само извод от това, което Църквата предлага, като раскритие на това, което вече ни е дадено. И ето в това, повтарям, е постоянството, верността, силата и стойкостта на нашето Православие...

 

 

Извадка

 

Превод, Григор Симов, от:

logoslovo.ru/forum/all_419/topic_4432/

.......................................

 

 

И... една Херувимска песен

"На Трисвятата Троица песен пеем“

На гръцки език, в ортодоксален стил, ангелско изпълнение: 

logoslovo.ru/forum/all_401/topic_4604/ 

или

logoslovo.ru/forum/all/topic_1196

 




Гласувай:
1



1. ravramov - Светителю Филарете, Вознесенски изповедниче,
08.04.2014 10:50
моли Христа Бога за нас!
цитирай
2. kostadin - Боже какво откровено богохулство.
11.04.2014 09:58
Боже какво откровено богохулство.
Няма човек ,който да знае истината.Пък и истините са твърде различни според Маркс-човека позволил да живеят свободно финансовите елити поне два века.
цитирай
3. grigorsimov - За световните измамници - евреите, враговете на човешкия род, вкл. и Маркс, няма истина, защото така им изнася
11.04.2014 14:33
За световните измамници - изчадията на дявола, евреите, враговете на човешкия род, вкл. и Маркс, няма истина, защото така им изнася. Защото техния баща и господ, е дявола! Ето какво е казал Христос, в синагогата, в лицата на юдейските първенци: – "Ваш баща е дяволът, и вие неговите похоти искате на изпълнявате, а той беше човекоубиец от самото начало, и когато говори лъжа, от себе си я говори, защото е лъжец и прародител на лъжата..." (цитат, по памет).
И същите тези слуги на дявола, на които е казал тези думи, Христос, и чиито "банки" преобърнал и ги изгонил с камшик от предверието на храма, пак са си същите. Те са физическите изпълнители на щенията на своя бог - дявола, те са създателите и господарите, на юдомасонството, вкл. илюминати, и на мафията; те са съдатели и господари, и на банките, и на революциите, и на диктатурите, в на феодализма, робството, комунизма и... демокрацията. Те са господарите на задължителното "светското образование", на културата, на медиите, на идеологиите и на партиите, и на политиката, въобще. но най важното: - те са враговете на европейските народи, християнството, като цяло, и най-вече, на славянството и православието.
Затова и има предостатъчно заблудени хора, които им вярват, че нямало истина, че хората произхождали от животни, че нямало Бог. И че трябвало да се премахнат, и вече реално са премахнати, - родолюбието, семейството, домашното възпитание, и - имота на хората, който единствено ги прави свободни и независими, защото без имот, т.е. земя, хората са безимотни и безправни наемни работници - "пролетарии". И за никаква реална свобода не може да става дума, без имот и без пари, и никаква реална надежда не може да има, за промяна към по-добро, без вяра в Бога на Истината и Правдата, и без духовните ориентири, които ни дава християнството!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28371236
Постинги: 4301
Коментари: 7559
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930