Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2014 14:10 - Не осъждайте, а съчувствайте, информирайте и предупреждавайте! монах Константин, 3 част
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1465 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато започна да се говори 2000-2001 год. за приемане на ЕГН-та (ИНН), един архиерей, архиепископ Пантелеимон, се изказа така: Който говори против ИНН, ще го предам на анатема!.

Това бе казано в личен разговор и даже от амвона. А аз си мисля: «Какво отстъпничество! Какво беззаконие! Та нали архиерей, според правилата, не може да предава на анатема, по такъв въпрос, защото това е граждански въпрос. Нали те самите, богословската комисия постанови, че това е въпрос на личен избор, така че нямат никакво каноническо право… И, още повече, с такава ревност!..».

 

Изпитвах вътрешно негодувание. А после, след неколко години научих, че една монахиня идвала при него в канцеларията му. И после ни разказа: «Бях при Владиката. Той ми даде лист и каза: «Напиши, и ние ще го обсъдим това дело, и, може би ще се откажем от номерата (ЕГН-тата и др.)». Това беше първата ластовичка.

После втори път, на епархиално събрание, той също се изказа в подобен дух, не помня точната фраза, но за противостоене на кодификациите. Но най-впечатляващото и окончателно засвидетелстване на неговата духовна промяна, беше това, че той дойде тук (в Абхазия), и награди отец Висарион.

И после, когато си тръгваше, - влиза в кола, а ние стоим пред нея: аз, отец Далмат, отец Йоан… Той седна в колата, отвори прозореца и каза: «А ти прие ли номер?» Кого пита, - мен ли?? «Да да, тебе те питам». Отговорих му: «Не». – «Гледай да се държиш! Държ се до край! Разбра ли?!» - «Разбрах. Благословете!» - «Бог да благослови».

Вижте какво изменение. Архиерей, който стоеше, като стена, зад ИНН-изацията (ЕГН-изацията), кодификацията и фактически, за глобализацията, даде благословение да се държим до край. Затова казвам, не съдете сами, защото не знаете – а само Господ вижда сърцата. Само той знае - кой, какво и защо?
Бил е в неведение, както са му поднесли информацията, така я е приел. А после, когато по-задълбочено се е запознал, Господ му дал друга мисъл, и така постъпил. Освен това, и въпреки всичко, той приел и майка Херувима (монахиня Херувима - Попова) преди това подвизаваща се в Саранската епархия), макар, че всички знаели, че тя е в силна опозиция на кодификацията (ЕГН-тата, бар-кодовете и др.).

Тя оставила манастира и дошла тук. И той, въпреки мнението на Патриарха и Синода, я взел под своя омофор, макар че мнозина я считаха за разколница, мислейки че е против Синода и Патриарха. А той не се уплаши да постъпи така.

Естествено, че глобалистите и другите, започнаха натиск, и даже започнаха заплахи. И макар че, както ми казаха, са искали да го направят управител на Московската Патриаршия, но тази му постъпка попречи, защото знаеха позицията му по този въпрос.

Затова не трябва да осъждаме тези архиери, които сега правят една или друга грешка. Защото ще дойде време, и те ще се покаят, а ние, осъждащите ги, не се знае къде ще бъдем.

Иска ми се да завърша с обръщение, да въздъхнем молитвено за нашите пастири, за архипастирите и за целия православен свят. Защото наистина се води война.

Войната е сериозна, Войната е на смърт. И трябва така да се настроим, че да съболезноваваме, да съчувстваме и да се молим. Защото, както отдавна ми казаха: «Разбери едно просто нещо: след мирянина върви един бес, след монаха – седем беса, а след йеромонаха – седемдесет и седем. А още повече, след архиерея?.. – Поразително!».

Това трябва да го знаем, и да се отнасяме съчувствено, по този въпрос.

 

Извадка, - трета част,

превод, Григор Симов, от

http://www.logoslovo.ru/forum/all_569/topic_2968/

 

Вижте първата част:

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2014/05/15/za-otstyplenieto-ot-viarata-i-za-straha-ot-zloto-o-konstanti.1265231

и втората част:

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2014/05/16/nekoi-arhierei-i-bogoslovi-kato-che-ne-vijdat-silite-zad-glo.1265515




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28354131
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930