Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2014 13:44 - Ванга и Неврокопският митрополит Натанаил! А. Дворкин
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3281 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.06.2014 13:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мисля, че няма "бивши атонски монаси". Ако човек е живял в манастир на Света Гора, ако там е приел монашески подстриг, той за винаги си остава светогорец, където и да носи послушание – в Солун, като свети Григорий Палама, в далечна Русия, като преп. Максим Грек, в Молдавия, като преп. Паисий Величковский, или в България - героят на моя разказ – Неврокопският митрополит Натанаил – човек със строг монашески живот, аскет, подвижник и истински пастир, обичащ овцете си и готов да даде живота си за тях (той е бил учител на епископ Саратовски и Волски, Лонгин). Въпреки високия си сан, владиката е много скромен при общуване и даже физически е готов да помогне на всеки човек. Никога няма да забравя, как ми даде да подържа епископския му жезъл, и се покачи по стръмния склон да набере мащерка (бабина душица), за да направи чай за бронхита ми.

В Неврокопската епархия, чийто предстоятел е владиката Натанаил, живееше и широко известнага "пророчица и предсказателка" Ванга. И до сега много хора считат Ванга за православна, и че тя е предсказвала с благословията и съгласието на свещеноначалието. Именно за такива хора е предназначен и този разказ.

Веднъж, не много преди смъртта й, при митрополит Натанаил дойдоха пратеници от нея и предадоха молбата й към митрополита, да отиде при нея. Ванга съобщавала, че много се нуждае от съвета му и смирено го моли да дойде в дома й. Владиката се надявал, че тя може би иска да се покае, и обещал да отиде, което е напълно естествена постъпка за добър пастир, грижещ се за стадото си, а още повече за заблудените.

Когато след неколко дни владиката отиде и влезе в стаята на Ванга, той държеше в ръката си кръст с частица от Честния Кръст Господен. (А това е непогрешим метод за проверка на хора, дали са обладани от бесове!! А също и за проверка на истинността на свещени предмети или мощи на светци!) В стаята имаше много народ, Ванга беше в края на стаята, гадаеше некому, нещо, и не можеше да чуе, че е влязъл още един човек, или, поне, не е знаела, кой е влязъ. Изведнъж тя прекъсна думите си и с променен, низък хрипав глас, с усилие проговорила: "Некой влезе. Нека веднага хвърли на пода ТОВА!"
– Кое, това, – попитаха Ванга изненаданите посетители. И тогава тя извика с бесен глас: «ТОВА! Той го държи в ръката! ТО ми пречи да говоря! И от НЕГО не виждам нищо! Не искам ТОВА в моя дом!» – викала бабичката, като преплиташе крака и се олюляваше. Владиката се обърн и си излезе, качи се в колата си и замина.



Александр Дворкин. «Афонские рассказы»

http://vmeste.pravoslavie-online.ru/home/1-last-news/297-2010-10-14-19-34-16



Гласувай:
3



1. grigorsimov - И още един начин за "саморазконспириране" на зъл дух, обладал човек:
18.06.2014 09:02
Когато човек произнася наум молитви, в които се споменава Бохието име или Света Богородица, злите духове "пребиваващи" се в някой човек, който е наблизо, чуват и знаят много добре, за кого и за какво става дума. Те започват да чувстват силни болки или просто, не понасят да се споменава с вяра, и още повече, непрекъснато да се повтаря, Святото Име Божие, или на Богородица, или на светците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317861
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031