Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2014 09:30 - КОНТРОЛИРАНАТА МИЗЕРИЯ - НАЧИН БЪЛГАРИНЪТ ДА СЕ ДЪРЖИ В ПОКОРСТВО, Автор: kolevm38
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4093 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
Димо Райков, писател, роден е на 31 юли 1954 г. в Малко Търново. Завършил е българска филология. Дълги години работи като редактор в литературни и национални медии. Автор е на романи и сборници с разкази, които се намират в 15 от световноизвестните библиотеки. Понастоящем живее в Париж.
 image Димо Райков  Контролираната мизерия – начин българинът да се държи в покорство        

/Поглед.инфо/ От доста години пиша и говоря за най-главния проблем на българина -контролираната мизерия. Това го усетих още в България, но след няколко години живот в в Париж то окончателно се затвърди у мен. Трябва вече високо и ясно,като истински европейци, а не подсмърчащи палета, да кажем ясно на света – ние не сме поставени в нормални условия на живот!

Това е истината.

И се чудя как така почти никой не говори за този проблем, който поразява европееца?

Срам ме е да кажа каква е минималната заплата и пенсия у нас. Защото французите ме поглеждат стреснато и после бягат от мен като от прокажен.

- Че какви сте вие, та търпите такова нещо? – казват ми и добавят – Само бавноразвиващи се могат да си кротуват при такъв геноцид.

А и мнозина не вярват, казват: "Че как така ще сте толкова зле?! Че защо вашите управници нищо не казват, не искат помощ?! Защо Гърция, Португалия искат помощ и им даваме, а вие, които живеете десетки пъти по-зле от тях, казвате, че всичко у вас било тип-топ?"

Хайде, отговорете им!

Кажете им, обяснете им как така тези, които живеят като скотове и търсят препитание тъкмо в тези "фалирали" страни като техни слуги, сега се вайкат, че видите ли, гърците били зле, ние да внимаваме, че може да станем като... тях?!? Господи,че ние никога не ще сме като тях, защото сме на светлинни години след тях...

Какво е това? Мазохизъм, перверзия някаква?

Та преди дни, когато представях в България последната си книга "Кестени от Париж", мои познати,и то уж интелигентни хора, също ми казваха – абе, мани ги гърците...

Да плачеш ли, да се смееш ли?

Напоследък французите взеха да разбират и за истинското положение на българина – след като се сблъскаха с пълчищата роми, които те гонят, обаче ония им казват: "Ние пак ще дойдем тук, защото в България е от зле по-зле!"

И една новина ще ви дам: преди дни мерките на Саркози срещу ромите от есента на миналата година бяха отменени. Защото се разбрало, че нашите хора само вземат по 300-та евро и после пак се връщат...

И защото пратениците на Саркози, след като детайлно проучили условията на живот на изгонените роми, се хванали за главата – възможно ли е днес, в двадесет и първи век, хора да живеят в такава мизерия? Че нали и те са живи същества?

Какво да коментираме?

Просто когато човек се докосне, дори и за съвсем кратко, до нормалния свят, той - тоест българинът, гледа като шашардисан – ама наистина как съм живял досега?

Но в България песента продължава да си е същата – добре сме, абе,малко ще стегнем колана, няма пари за пенсии и заплати...

Няма, няма, ама за заплати на политици, на техните слуги има! Има и за скъпи и прескъпи командировки-екскурзии в тази иначе "фалирала" чужбина с любовници секретарки, за далавери, подкупи и прочее...

Не знам, вече не съм оптимист – видях толкова тъга, сивота,толкова хора с уста-дупки, тоест без зъби, че сърцето ми изтръпна...

Но видях и толкова примирение, такова покорство...

И накрая една случка с мен. В трамвая една жена ме позна,заговори ме – Г-н Райков, онзи ден Ви гледах при Милен Цветков, после и при Лора Крумова, толкова хубаво говорехте за Париж,кажете ми сега нещо, аз съм стара учителка, обожавам Париж, но със сто лева пенсия май никога не ще го видя, затова разкажете ми...

И аз започнах да разказвам – на тази възрастна и тъжна наша майка-учителка, оставена на произвола на съдбата да оцелява както може в този наш български ужасен и студен свят...

До жената седеше старец, естествено, без зъби, смачкан, посивял...

Аз говорех за Париж,как там на пенсионерите им казват не както при нас – "пенсии", а "сеньори", как се грижат за тях, как през лятото до късно по брега на Сена им организират танци...

Изведнъж старецът скочи. Потръпнах от злобата в очите му.

- Абе, като ти е толкова хубаво в Париж, какво правиш тука, бе? Айде, изчезвай, махай се от България! Махай се бе, родоотстъпник такъв... Махай се, махай се...

Да, този човек не искаше да знае, че там някъде по света има нормален живот, че там хората се радват на мига, на този наш кратък човешки живот, а не само стягат колана и чакат утре, утре, онова утре, което така и никога не идва – на територията, наречена България...

Да, аз не му бях нужен на този човек, аз му пречех...

Махнах се. Слязох на следващата спирка.

Всъщност на коя спирка слязох? Не помня.

А и нужно ли е...

Защото трамваят, този стар наш соцтрамвай, понесъл в себе си в едно и тъжния свят на милата учителка, и посивялото битие на беззъбия старец, продължаваше да си върви. Е, какво ти вървене, чисто и просто клатушкане, ама все пак вървеж някакъв, нали?

И в този миг пак чух онзи вик – добре сме, добре сме...

Добре ли?

Господи...

 

Книгата на Димо Райков: Диагноза: Българин в чужбина"


Прочети цялата статия тук:
Контролираната мизерия – начин българинът да се държи в покорство - Димо Райков - Поглед ИнфоГласувай:
71. grigorsimov - Да, стандартът на живот в отделните страни се дирижира от световното еврейско задкулисие!
10.07.2014 09:44
И колкото по-се страхуват от даден народ, толкова по-нисък стандарт на живот му определят и отпускат. А не че от производителността на труда зависел стандартът ни. Да, щеше да е така, ако бяхме независима държава, със свои родни водачи, със своя собствена валута, и със своята собствена традиционна култура, а не с натрапената ни псевдоориенталска юдо-чалга!!
цитирай
2. 1997 - Може ли да искаме от Европа пари за АЕЦ?
10.07.2014 12:24
Не. А защо? Защото ще конкурираме износа на ток от ЕС. А може ли да искаме (? а защо трябва да искаме?) пари за индустрия? Не. Защото ще конкурираме тяхната. Дават пари за "Красива България" като фасада за криене на бедността. Шивачките работят за без пари. Синдикатите не могат да влязат при тях. Робия- дават ти колкото да съществуваш.
Обаче програмите са целенасочени. За дейности, които не са печеливши. Робия. При това робия на ЕС, който може дори да сменя избрани правителства като спре или забави програми или разрешения. От 1989 г. можем да броим ново робство... и да чакаме освободител. А защо да чакаме? НАТО и ЕС вън!
цитирай
3. dimat - "Добър си е народа наш,има пет вековен стаж! /Р.Ралин/
10.07.2014 20:38
Тази кратка епиграма изчерпва съдържанието на въпроса,"защо у нас е така".

Така е,защото сами си го правим.И въобще никой не се страхува от нас,г-н Григорсимов.Няма такова нещо.Просто ни виждат какви сме смачкани и си правят,каквото си искат,с други думи,каквото им позволяваме.

Фактите са такива,а всеки може да си ги интерпретира,както си иска.Моята интерпретация е ,че ние просто сме един свършил народ,който доизживява дните си.
цитирай
4. grigorsimov - на dimat: Едно е да си "интерпретираш", а друго е, жизнено да се интересуваш, за да знаеш!
10.07.2014 23:36
А който не знае, съди по себе си, и по лукавите оценки, които ни прописват "враговете на човешкия род", които си имат свои дяволски поучения, как да подтискат и да поробват народите. И в случая ще цитирам едно от стотиците заповеди или "поучения" от Световния им ционистки конгрес в Базел, от 19-ти век, или т.н. тайни протоколи, където е записано и това:
"Ние винаги трябва да унижаваме гоите, даже и без конкретен повод, та накрая така да ги унизим, както само НАШЕТО ГЕНИАЛНО ПЛЕМЕ, умее"!
И доста хора от "гоите" (в случая - от българите) вярват на лукавото племе и разпространяват лъжите им.
цитирай
5. jelezov - Господин Димо Райков е точен в оп...
11.07.2014 13:45
Господин Димо Райков е точен в описанието на хала на българите, но е обяснимо, че, бидейки писател, не е в състояние да обясни причините за бедността, както и начините за преодоляването й. Това е изключително сложен научен проблем, който е в центъра на моите научни интереси и занимания. Препоръчвам на любезните читатели следните два мой постинга, посветени непосредствено на този проблем:
http://jelezov.blog.bg/politika/2012/02/04/osydeni-li-sme-na-bednost.895424
http://jelezov.blog.bg/politika/2012/03/16/otnovo-quot-osydeni-li-sme-na-bednost-quot.921561
цитирай
6. kunkata - da
08.12.2014 22:07
Само бавноразвиващи се могат да си кротуват при такъв геноцид.
цитирай
7. kunkata - научен проблем???
08.12.2014 22:09
Aми научен проблем, доколкото МОРАЛА е част от някоя си наука.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15667419
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031