Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2014 09:26 - ЕТО КАКВО УКРИВАТ ОТ НАС, SPAROTOK, Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 12772 Коментари: 28 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В миналото вярвах, че в нашата история няма съзнатели манипулации. Мислех си, че учените съвсем случайно са направили грешки. Все пак никой не е застрахован от залитане в една, или друга посока. Няма изследовател, който да не се е заблудил по отношение на определени факти.

С течение на времето обаче се уверих, че грешките не само са много, но и са укрити доста важни неща. Укриването на даннни вече напълно изключва възможността за грешка. Съществуват планини от информация, които изобщо не са ни представени от хората писали за етническата принадлежност на старите българи. Без тези важнни данни ние няма как да направим проверка на неиздържаните теории, които все още тровят съзнанието на студентите.

Едно от най-важните доказателства за произхода на народа ни са двете мащабни антропологически проучвания на д-р Методи Попов. Изследвани са не сто-двеста българи както правят някои днес, а около 10 000-11 000 сънародници. Ето какво е заключението от първото изследване, това от 1938 година:

“Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” (М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, с.111).

Относно кръвните изследвания проф Попов казва следното – “Всичко това показва, колко ние сме далече по кръвно-груповите си съотношения от азиатските народи” (М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, с.122) .

Двадесет години по-късно нашият даровит изследовател представя ново, по-подробно проучване, чийто резултат гласи

“Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип.” [М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959, с. 260].

 

Тези данни унищожават с един замах теорията на тюрко-алтайския, а и иранския произход на старите българи. Антропологията е точна наука, там резултатите зависят не от нечие мнение, а от краниметричните и серологични изследвания. Мащабният характер на проучванията изключва евентуална грешка, която може да възникне при малък брой изследвани индивиди.

Редно е да се запитаме - защо този солиден материал не е използван от нашите учени? Изключение прави само проф. Ганчо Ценов. Д-р Методи Попов не е компрометиран, работите му са публикувани в Придворната Печатница и в Българска Академия на Науките. Укриване на ключова информация не е научен метод, подобно действие е недопустимо в едно свободно и демократично общество. Ако за първото изследване от 1938 година има някакво оправдание, то какво да кажем за второто от 1959 година?

Не само резултатите от важните антропологически проучвания са укрити от българския народ. Редица изследователи опитващи се да представят старите българи като тюрки не представят изобщо паралелите между старобългарските и тракийските имена.

Едва ли има някой от нас, който да не е чувал за старобългарския род Дуло. Десетки години наред обаче учените затваряха упорито очите си за тракийското име Дулас, Дулес - Δούλας, Δούλης. То е известно от няколко надписа, а е и название на древно тракийско Божество – Дула, Ямба Дула (Вл.Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, с.54, 176). В Плиска, по тухли от времето на римското владичество, са намерени печати с имена като Дулес, Маркия, Дионис (С.Дамянов, За произхода на античната строителна керамика в Плиска, Мадара и Преслав, Известия на НИМ, том 5, Наука и Изкуство, София 1985).

От доста време е известно, че името Дуло и неговите варианти са употребявани в земята ни векове преди така нареченото “идване” на Аспарух. Тези изследователи, които си вършат работата добре знаят, че името Дуло съществува на Балканите още от Бронзовата епоха, среща се на микенски документи от XIV-XIII век преди Христа под формата DU-LO (Ю.В. Откупщиков, Догреческий Субстрат у искоков европейский цивилизации, Издательство Ленинградского Университета, Ленинград, 1988).

Тази важна информация специалистите не благоволяват да представят на широката публика. Не ни се казва и, че освен Дуло в микенските документи от XIV-XIII век преди Христа се срещат и други старобългарски родови имена като Вокил и Ерми.

Едно име може да се приеме като случайно съвпадение, но каква е вероятността три старобългарски родови имена случайно да съвпадат с негръцки имена от микенски документи?

И това не е всичко, на документи от XIV-XIII век преди Христа, с регистрация 534 a 23 (XXIII), 236 Nj 42 (XXVII), 468 Xm 11 (LII), 798 Cb 01 (LXV) се срещат варианти на типични старобългарски имена като Кубер, Винех, Кормесий, Севар, Крум, Токт...И това ли да го наречем случаност? А дали е случайност, че на микенските документи няма нито едно типично гръцко име като Милтиад, Аристид, Алкивиад, но пък се срещат такива като Мирул, Видул, Дейко...Да сте чували обаче за тези важни факти?

Писмеността, с която са документирани Дуло, Вокил, Ерми, Кубер и т.н. се нарича Линеар Б. Ако сравним знаците от тази древна азбука с руните на старите българи ще установим, че се срещат над 40 успоредици. Броят на идентичните или показващи голяма прилика знаци е толкова голям, че думата случайност е напълно неуместна.

image

Hе би трябвало да се учудваме, ако разберем, че абсолютно всички руни от розетета от Плиска имат паралели не само сред знаците на Линеар Б, но и на доста по-старата писменост Линеар А. Нейният прототип е от земите на Тракия.
image
 

Най-интересното в този случай е това, че ако на руните от розетата от Плиска дадем стойности от Линеар Б, ще прочетем чисто български думи.

image

ЛЕПИ- лепъ-хубав, подходящ;

САА- сая, сянка [1]

ЛОНО- лоно, основа;

ПЕКЕ – пек, жега;

БУРА- буря;

ЕТИ, ЯТИ – хващам, вярвам, започвам;

ВОПИ – вопъл, въпити-викам;

Четенето е лесно и всеки наш лингвист, който е запознат с Линеар Б би трябвало да може да види приликата с руните на дедите ни и да разшифрова българските думи.

Защо никой специалист не се е заел с това за мен е пълна загадка.

Загадка е и това, че при разглеждането на старобългарските погребални обреди не се обръща внимание на паралелите с тези от земите на микенците употребяващи български имена. Жертването на кон и куче в гроба на благородник е напълно непознато на гърците в Античността, но се среща по-рано в Атика (Ruth Palmer, "The Horse and the Maiden" ). Тази Атика, в която според Срабон са живели траки и то във времето преди Троянската Война, т.е. по времето, когато някой е използвал Линеар Б, за да документира български лични и родови имена.

“for Attica was once held by the Thracians who came with Eumolpus, Daulis in Phocis by Tereus” VII.7.1

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html

Как мислите, дали е редно да се премълчават данните показващи, че старобългарската погребална традиция има корени на Балканите? Понякога се стига даже до куриозни и абсурдни ситуации. От известно време се знае, че старите българи са издигали погребални могили. Пишейки за тези паметници Рашо Рашев подчертава, че те са в речна долина, докато това не било характерно за тракийските.

Подобно изказване е меко казано странно като се има предвид, че една от най-големите концентрации на тракийски могили е в Розовата долина където текат реките Тунджа и Стряма. Трудно ми е да си представя, че Рашев не е бил запознат с географията на България, а и с тракийската археология...чудя се защо е премълчал очевидната прилика...

Премълчано е и това, че типичната за старите българи изкуствена черепна деформация е позната в Тракия още от Каменната епоха. Едва в последно време Й.Йорданов и С.Йорданов публикуваха данни за това, че този странен обичай се среща на наша територия от най-дълбока древност, а и е типичен за траки и пеласги (Й.Йорданов, Антропология на древните българи, Масовият гроб при Девня, Тангра ТанНакРа, София, 2008, с.125, С.Йорданов, Тракийският Войн, Фабер, Велико Търново, 2000, с. 223).

Дали е редно когато някой учен пише за това как Крум Страшни направил от главата на Никифор Геник ритуална чаша, да не се спомене, че траките също са правели чаши от черепите на враговете си. За това знаем от римският летописец Флор: III, 4 After the Macedonians (heaven save the mark) the Thracians, former tributaries of the Macedonians, rebelled…. 2 Throughout the period of their advance they left no cruelty untried, as they vented their fury on their prisoners; they sacrificed to the gods with human blood; they drank out of human skulls.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Florus/Epitome/1J*.html#XXXVIIII

Оказва се, че обичаят да се прави чаша от черепа на заклет враг е типичен за траките, но нито Бешевлиев, или пък Симеонов, Ваклинов и т.н. не споменават за това. Не се казва и дума, че бръсненето на главата и оставянето на кика се практикува от траки и пеласги още от времето преди Троянската Война. За това ни съобщава Плутарх: “Now the Abantes were the first to cut their hair in this manner, not under instruction from the Arabians, as some suppose, nor yet in emulation of the Mysians, but because they were war-like men and close fighters”

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Theseus*.html

Редица учени свързват строежа с квадри със старите българи. Съвсем наскоро Й. Йорданов направи следното изказване в своя творба: “По-сложен и въпросът с приноса на този етнос с възникването на монументалното квадрово строителство от така наречения “плисковски градеж”, което повечето изследователи приемат за българска традиция. Каквито и да са пътищата, по които този внушителен и ефективен начин на градеж да прониква в България, несъмнено е, че инициативата за неговото въвеждане принадлежи на управляващата българска аристокрация”. (Й.Йорданов, Антропология на древните българи, Масовият гроб при Девня, Тангра ТанНакРа, София, 2008, с. 18).

Това, че дедите ни са били майстори строители не може да се отрече. Защо обаче е пропуснато сведението на С.Торбатов, че градежи с квадри има на Балканите още през III-IV век (С.Торбатов, Укрепителната Система на Провинция Скития (краят на III-VIII в, Фабер, Велико Търново, 2002, c.240). С още по-голям контраст е сведението на други колеги на Йорданов и Торбатов, а именно Георги Китов и Даниела Агре. Според тези изследователи строежи в Тракия има още през IV век преди Христа- (Г.Китов, Д.Агре, Въведение в Тракийската Археология, ИК Авалон, София, 2002). Ето, има данни показващи, че строежите с квадри са познати на траките около 1000 години преди “идването” на Аспарух. Не е ли това важна информация, не променя ли тя старите виждания?

Нека обърнем внимание и на други аспекти от бита на дедите ни. Веселин Бешевлиев споменава в работите си за многоженството при старите българи, но за съжаление пропуска свидетелството на Страбон, който казва за траките, че при тях е нормално един мъж да има десет-дванадесет съпруги: “the Thracians, and most of all we Getae (for I too boast that I am of this stock) are not very continent;" and a little below he sets down the proofs of their incontinence in their relations with women: "For every man of us marries ten or eleven women, and some, twelve or more; but if anyone meets death before he has married more than four or five, he is lamented among the people there as a wretch without bride and nuptial song”. VII.3.4.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7C*.html

В древността многоженството е било наложително защото поради войните мъжете са били много по-малко от жените и, за да не бъдат те изключени от обществото се е практикувала полигамия, чийто край идва след приемането на християнството.

Всеки сънародник знае, че знакът IYI e типичен за старите българи. Съвсем малко обаче са тези, които са запознати с изследванията на Ст.Михайлов, Дж.Бенсон, Я.Тодорович показващи, че знакът IYI е познат на древното балканско население от Бронзовата и от по-ранната Неолитна епоха, т.е. IYI присъства на Балканите около 6000-7000 години! (С. Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно, Известия на Народния Музей във Варна 23 (28), Книгоиздателство “Георги Бакалов”, Варна, 1987).

Пълна лудост е при наличие на тези данни, които са отпечатани в престижни издания, да се твърди, че знакът IYI е донесен в земите ни едва през Ранното Средновековие, или пък, че е изобретение на римляните. Разбира се тази информация е неудобна на поддръжниците на иранската теория за произхода на старите българи. Навярно поради това те я премълчават.

С охотност тези господа споменават извори, в които дедите ни са наречени скити. Верно е, има не един-двама автори причисляващи предците ни към скитите, но има и няколко важни подробности. Стефан Византийски нарича скитите тракийски народ.

За Страбон саките са източни скити, но живелият много по-рано Аристофан без колебание казва – саките са траки. (Д.Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийския свят, Лик, София, 2010, с.326.). Дион Касий също вижда родство между траки и скити, определяйки тракийското племе даки като клон на скитите: “These beasts, accordingly, were brought in, and moreover Dacians and Suebi fought in crowds with one another. The latter are Germans, the former Scythians of a sort”. LI.22.4

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Cassius_Dio/51*.html

Това, че траки и скити делят общ произход се вижда и от сходните им погребални обреди. И двата народа вдигат надгробни могили, жертват коне и хора. И двата народа имат култ към бог Арес, който е признат за тракийски. Херодот съобщава, че при скитите само за Арес се издигат храм и олтар: “ It is not their custom however to make images, altars or temples to any except Ares, but to him it is their custom to make them”.

http://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh4050.htm

Пак от Херодот научаваме, че върховният бог на скитите носи името Папайос: “Zeus, being most rightly named in my opinion, is called Papaios.” IV.59. Персите не познават нито Арес, нито Папайос, но и двата бога са почитани от траките. Персите почитат слънцето, но не го наричат като скитите Гетосур, с подобно име е тракийското слънчево божество Сурегет.

Да сте чували обаче за тези факти от хората опитващи се да изкарат старите българи иранци? Няма такова нещо...нали като се споменат тези неща и иранската теория ще се сгромоляса като тюрко-алтайската терория за прозихода на старите българи. Ще ми се някой от тези господа, които се опитват да отрежат корените ни и да ги захвърлят в Азия, да ми обясни един феномен- Защо в именната ни система няма нито един ирански теоним като Ахура Мазда, Апам Натат, Арияман? За сметка на това до ден днешен в именната ни система се срещат над десет тракийски теонима:

- Българското лично име Богоя идва от тракийското Багайос

- Българското име Балей е идентично на тракийския теоним Балей.

- Басарина е старо българско име съответстващо на тракийското Басарей.

- Бистрьо отговаря на тракийското божествено име Бистирас.

- Венда е изведено от тракийския теоним Вендис, позната и като Бендида.

- Витьо произлиза от древното божествено име Витю.

- Диньо, Деньо са вдъхновени от името на богът на светлината Дин/Ден.

- Според Вл.Георгиев тракийският теоним Залден съотвества на българското лично име Златан.

- Хубавото наше име Млад пък има успоредица в тракийския теоним Молодас.

- Сава идва от Савазий – едно от имената на Дионис.

- Ярей е по-новия вариант на Арей, Арес – богът на войната

И после някой ще тръгне да ни омайва, че траките били изчезнали, а старите българи били ирански пришлци. Всеки има право на лично мнение. Хубаво е да има различни виждания, но не е нито честно, нито оправдаемо да се укриват данни от българския читател. Нека направим кратко обобщение на представените до този момент данни.

    От гледна точка на антропологията ние сме европейци, като повечето от нас принадлежат на типа население, който е на Балканите от памтивека. Тези данни бяха потвърдени от генетическите проучвания, според които повечето от нас носят кръвта на население обитаващо земята ни от поне от Каменната епоха. В такъв случай е напълно безмислено да се търси нашия произход в Азия.

    Типичният за старите българи знак IYI присъства на Балканите още от Каменната епоха, а над 40 от руните на старите българи имат ясни съотвествия с употребяваните през второто хилядолетие преди Христа Линеар А и Линеар Б.

    В микенски документи от XIV-XIII век преди Христа се срещат старобългарски родови имена като Дуло, Вокил, Ерми, а също и династични имена като Крум, Кормесий, Севар, Токт, Винех.

    Изкуствената черепна деформация не се появява на Балканите едва след прословутата 681 година, а практикувана на територията ни още от Каменната епоха.

    Бръсненето на косата и оставане на кика не е обичай, който се появава на юг от Дунава едва в Късната Античност, има го още преди Троянската Война при тракийските племена абанти и мизи, наречени още българи.

    Старобългарските погребални обреди са продължение на тракийските. Старите българи вдигат могили над гробовете на своите благородници, а също така жертват кон и куче в гроба на боец. Тази практика съществува на Балканите още от Бронзовата епоха.

Питам се, като се имат предвид тези данни, кое дава повод да се търси нашия произход в Средна Азия? Защо трябва да се премълчава, че правенето на ритуална чаша от черепа на враг е тракийски обичай? Защо на българския читател не се казва, че в именната ни система няма ирански теоними, но тракийските са в изобилие? Защо тези, които се опитват да изкарат дедите ни скити дошли от планината Имеон не обяснят, че Имеон е най-древното име на Cтара Планина, което е споменато преди около 2500 години, а според няколко автора скитите са тракийски народ?

Тъжно е, че чужденци трябваше да обяват на света Дунавската цивилизация за най-старата в Европа. Тъжно е, че макар учени като Георгиев и Дуриданов да загатнаха, че в нашите земи се е зародила най-старата писменост, новото поколение учени не намира смелост да развие и най-вече популяризира това революционно откритие. Съзнанието на българчетата се трови с лъжи написани от недобросъвестни хора, а няма кой да даде гордост и самочуствие на младото поколение обяснявайки, че във вените ни тече кръвта на най-древния цивилизован народ, че първо в нашите земи е блеснала искрата на познанието...И после се чудим защо някои от нашите студенти в чужбина се срамуват да се нарекат българи.

Докато по времето на тоталитаризма учените имаха оправдание, днес такова няма.

Днес никой не е в състояние да ги прати в Белене, ако се заемат да покажат истината за произхода ни и с това да дадат самочуствие на народа ни. Видяло се е, че ако чакаме някой да се сети да направи това, ще си умрем недочакали. Ето за това нека сами да търсим, проверяваме и разпространяваме истината за нашето минало.

Нека всеки знае, че дедите ни са се учели да пишат хиляди години преди западноевропейците. Нека всеки знае, че ние сме имали градове хилядолетия преди западноевропейците. Нека всеки знае, че предците ни извадиха латини, германи, келти и др. от мрака на Каменната епоха предавайки знанията за организираното земеделие и скотовъдство. Нека всеки българин знае това и се гордее с произхода си. Без да се уважаваме сами, без да сме с гордо вдигнато чело, как да очакваме някой друг да го направи...

 

Публикувано от ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ – SPAROTOK

 

http://sparotok.blogspot.com




Гласувай:
10



1. aristotelis - Българско Посолство в Англия: B...
18.08.2014 09:42
Българско Посолство в Англия: Bulgarian History: The territory of the present-day Bulgaria has been inhabited since the New Stone Age and the New Copper Age and continues to reveal exceptional archaeological findings. In the 8th - 6th century B.C. the seafaring Greeks settled on the present day Bulgarian Black Sea cost and built fortified port cities such as Odessos (Varna), Mesambria (Nessebur), Apolonia (Sozopol). http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=92
цитирай
2. aristotelis - ........траките не притежавали собствена азбука и писменост. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен.
18.08.2014 09:43
........траките не притежавали собствена азбука и писменост. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. Димитър Ангелов: ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ. Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III?I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура. За проникването на гръцки религиозни култове сред траките през елинистическата епоха свидетелствуват особено ясно надписи, разкрити в тракийския град Севтополис (от IV в. пр. н. е.). Находките в Севтополис говорят при това за елинско влияние не само в областта на религията, но и по отношение на градоустройството, на жилищната архитектура, на украсата на сградите и пр. Силно било елинското влияние и по отношение на живописта. За това свидетелствува най-добре прочутата тракийска гробница, открита през 1944 г. в гр. Казанлък.
цитирай
3. aristotelis - “Македнос” (например, Херодот, ...
18.08.2014 09:45
“Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Makednon kaleomenon”). Думата “Македония” лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния “Македнон”, в древните гръцки е “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Makednon kaleomenon”). Коренът “Мак-” идва от “Макос” , дорийска-гръцка форма за “микос”, (в атически гръцки) дума която означава “дължина” (в древногръцки език и в съвременен гръцки език). Накратко, “Македнос” означава “висок човек”. В съвременнен гръцки език, “makrys” означава “дълъг”. Същият този корен е източника на английската представка “macro-”, която определя много думи и ги придобие значението на “дълъг” (macro•biotic [макробиотична], macro•instruction [макроинструкция]) или значението на широкото (macro•cosm [макрокосмос],macro•molecule [макромолекула]). Името на Александър ? Да, Александър III Македонски също е име е от гръцки произход. “Александър”, това име се състои от две части на гръцки език: “Алекс-” е префикс, което означава “защитник”, така по този начин има думи в съвременния гръцки език като “алексисферо”, (“бронирано”, защита от куршуми), “алексикеравно” (“гръмоотвод”, защита от гърмове), и “алексиптото” (“парашут”, защита от падане). И “андър” идва от гръцки “aндрос”, родителен падеж на думата “мъж” (андрас). Омир започва Одисея по този начин: “Андра ми еннепе муса политропон...”: “Кажи ми, муза, за този гениален мъж...”. На английски ези, коренът andro- преминала в думи като “androgynous”, “android” и още няколко. Накратко, “Александър” означава: “Защитник на мъжете” ? но само на гръцки означава това! Искате ли някоя справка за предишното ми изказване ? “Александрос” е една старогръцка дума (не само едно име), съществува запис в речника на Liddell & Scott, най-авторитетен речник, “майка на всички древногръцки речници”. Ето записа за дума “аleksandros” в Liddell & Scott. Значението е: “defending men” = “защита на мъжете”. Но и всяко друго известно древно македонско име прозихожда също от гръцки език ! Например: вземете името на Филип (бащата на Александър), който е започнал разширяването на древната Македонска територия. Това е също гръцко име. В гръцкия език “Филиппос” се състои от две части: Представката “фил-“, което означава “имам влечение към нещо/някой”, или “съм приятел”. Този корен, преминал в думи като “философия”, “филантропия”, и дори в думи “Филаделфия” и “Филипини”. И наставката “-иппос” (кон). Този корен е преминал на латински като “hippo-“ (първоначална буква h е предаване на произношение на гръцката точка – thaseia, признак за грубо дишане), и затова има в английски език думи като “hippopotamus” (хипопотам, “кон на река”) и “hippocampus” (“морско конче”). “Този, който обича конете”, това означава “Филипос” на гръцки. Хайде сега, обясните ми моля, от къде идва името Филип на славянски език? Може би, бихте искали да анализирам името на други големи «Македонци»: Аристотел ? един от най-известните философи на всички времена, нали? Той е роден в Стагира, град в Южна Македония (по-специално в Халкидики), в случай, че не знаете този факт. Искате ли да знаете, че името му, също се състои от две гръцки съставки, “Аристон” и “Телос” ? Или може би да предпочитате други имена като Антипатър и Пердикас, и по-нататък всяко македонско име, че е известно на човечеството?
цитирай
4. aristotelis - Проф. Б. Д.: В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществув
18.08.2014 09:45
Проф. БОЖИДАР ДИМИТРОВ: В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
5. aristotelis - ... това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско...
18.08.2014 09:47
... това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Средновековие : Създаване и укрепване на българската държава на Балканския полуостров (681-803) Автор RValtcheva, История: Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали. http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ). Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш. Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите. Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват. Славяни. Произход. Славяните спадат към индоевропейската езикова и етническа общност. През I хил пр. Хр. Те населявали земите на север от Карпатите, Балтийско море и реките Днестър, Днепър и Одер. Сведения за тях има в “История” на Херодот. По расов тип и начин на живот римският историк Тацит ги нарича венеди и ги причислява към германците, защото били уседнали, строели жилища, били добре въоръжени, занимавали са се със земеделие и животновъдство. По време на Великото преселение на народите IV – VII в. славяните започнали да напускат заеманите от тях територии и се оформили три племенни групи : венеди – западна, анти – източна и славини - южна. До края на V в. славините населили териториите северно от р.Дунав (Панония и Дакия). Така те влезнали в непосредствен контакт с римско – византийската цивилизация, която оказала значително внимание върху тяхното развитие.
цитирай
6. aristotelis - ВАРВАРИ И ДИВИ МАКАЦИ СМЕ БИЛИ ДО ...
18.08.2014 09:48
ВАРВАРИ И ДИВИ МАКАЦИ СМЕ БИЛИ ДО 9-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА А НАШАТА КУЛТУРА Е ПРОДУКТ НА ГРЪЦКАТА КАКТО ЕВРОПЕЙСКАТА! Има много преводи от гръцки на старо- и среднобългарски, като се почне с Библията и т. н. религиозни съчинения. То това е най-голямата част от старобългарската литература изобщо. Със сигурност има старобългарски автори, които са знаели и ползвали гръцки - веднага се сещам за патриарх Евтимий, а и сто на сто не е само той. Между 864 и 886 има едно цяло поколение български християни, които четат и слушат Евангелието по-скоро на гръцки, а не на старобългарски. Самият цар Симеон е от тях, а вероятно това важи и за повечето му изтъкнати съвременници. Вероятно просто голяма част от българската аристокрация и духовенство са знаели гръцки. Например писмата на цар Симеон до магистър Лъв и до император Роман са на гръцки, както и тези цар Калоян до папа Инокентий III са съставяни директно на гръцки в Търново, а вече в Рим са превеждани на латински за нуждите на папската канцелария. Вероятно и по-голямата част от официалната кореспонденция между България и Константинопол изобщо си е вървяла на гръцки език. Грамотите на българските (и сръбските) владетели за манастири извън зоната на разпространение на българския език са директно съставяни на гръцки. Дори не е сигурно дали са имали среднобългарски екземпляри. Например Ватопедският сигилий на деспот Алексий Слав от 1220 е запазен на гръцки. Круйската грамота на цар Йоан-Стефан (царувал в 1330-1331, но тя може би е съставена по-късно, когато царят е в изгнание) пък е оцеляла само в латински препис, а оригиналът, от който е направен преписът, е бил гръцки. Трите месемврийски грамоти на цар Йоан-Александър от 1339-1369 също са съставени на гръцки. Отделно от това има не само документи, а авторски текстове, писани от българи или поне от лица с български произход на гръцки език. Примерно свети Каликст Ангеликуд, игумен на един от мелнишките манастири в края на XIV в., може би е бил българин. Неговите полемични съчинения срещу католиците са писани изцяло на гръцки. И не е само той: в късна Византия има доста българи, някои от тях на високи постове и тяхната кореспонденция и трудове са си на гръцки. Примерно патриарх Йосиф II.
цитирай
7. aristotelis - Гръцката азбука е най-старата а...
18.08.2014 09:58
Гръцката азбука е най-старата азбука, която се използва и до днес! Софийски университет “Св. Климент Охридски” Факултет по класически и нови филологии": Значение на изучаването на старогръцки език: Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Гръцката култура няма претенциите за абсолютна иновативност, тя не е измислила всичко, но е преосмислила всичко, тя заема, асимилира и подобрява всяко откритие. Митовете за Кадъм олицетворяват обработващата функция на елинското мислене чрез толкова важен пример, какъвто е писмеността, а в чисто географски план представите на гърците за съществуващия обозрим и културно усвоим свят. Те са считани за митологично отражение на дорийското нашествие и на търговските пътища, а именно търговията е сферата, от която тръгва писмеността и посредством която се осъществява нейното териториално разпространение. Гръцката азбука е възникнала като модификация на Финикийската азбука. Разликата е, че гърците за пръв път добавят Гласните, Двойни гласни и Двойни съгласни в азбуката. Послужила е и за основа на други азбуки като латинската и кирилицата. Има два начина за четене - по Еразъм и по Райхлин. Мненията се разделят в бета, ета, ламбда и тау, които според Райхлин се четат вита, ита, ламда и таф. Гръцката азбука представлява сбор от двадесет и четири букви, която се отнася както за писмеността в съвременна Гърция (новогръцки), така и за старогръцкия език през Античността. Това е най-старата азбука, която се използва и до днес. В Древна Гърция гръцките букви са били използвани също за означаване на цифри, подобно на Римските цифри. В днешно време освен за писане в гръцкия език гръцките букви се използват в науката като математически символи и имена на звезди. Гръцката азбука се използва като гръбнак за създаването на писменост в Европа и Близкия Изток, включително латинската азбука и кирилицата.
цитирай
8. aristotelis - Кирил Христов (1875 – 1944): От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава !
18.08.2014 10:00
От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава ! Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916" На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация. Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове. С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
9. aristotelis - ПРОФ. Д.И.Н. ИЛИЯ ТОДЕВ: Към средата на 9 век България е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари.
18.08.2014 10:03
ПРОФ. Д.И.Н. ИЛИЯ ТОДЕВ: Към средата на 9 век България е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари. Покръстването на България е процес на въвеждане на християнската вяра в България, който започва през 864г. Още със създаването на българската държава през 681 година се оформят два основни етноса – славяни и прабългари. Те обаче не могат да се слеят в един народ, тъй като между тях има съществени различия – племенни, етнически, културно-религиозни, битови. Такова сливане би станало възможно само ако има единна религия и за двете етнически общности, която да наложи общи норми и ценностна система. Друга причина е необходимостта от християнството за обяснение на задълбочилите се социални различия – „божественият произход на всяка земна власт” и „непротивенето на земните владетели”. Християнският монотеизъм, с идеята си за единен Бог, укрепва самодържавието и единовластието, заложени и в религията на българите. Към средата на 9 век България е могъща държава, но ѝ липсва равнопоставеност по отношение на другите европейски държави, тоест тя се излага на международна и културна изолация. Тя е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари. Нуждата от приобщаване към процеса на развитие на европейската духовна и материална култура, изградени върху християнството налагат приемането на новата вяра. Непосредствено преди покръстването княз Борис I има предложения да приеме юдаизма или исляма, но той предпочита християнството, тъй като той осъзнава неговите предимства. Преди да се покръсти обаче той е имал и битки със съседите - франки, сърби и византийци, които не били с щастлив край за него. Това още повече убедило Борис да приеме християнството. Княз Борис се прекръстил на Михаил през 864 г. Друга важна причина е т.нар. "Дълбок мир", който бива сключен през 863 г. в град Константинопол между славяни и прабългари. С този договор България приема православното християнство от Византия, а не от католическия Рим. Освен това присъединените вече към България славяни са християни и така се увеличава драстично броя на хората почитащи Исус Христос в държавата.
цитирай
10. aristotelis - „Александър, син на Филип и син на Гърция“
18.08.2014 10:04
Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. В книгата си "Александър Македонски" Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония. А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни – от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип. Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл. Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г. Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“. По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята. С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!
цитирай
11. aristotelis - Гръцките училища стават притег...
18.08.2014 10:06
Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Доц. Надка Николова Шуменски Университет Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат. ”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
12. aristotelis - Гръцката азбука се използва като гръбнак за създаването на писменост в Европа и Близкия Изток, включително латинската азбука и кирилицата.
18.08.2014 10:07
Гръцката азбука е най-старата азбука, която се използва и до днес! Софийски университет “Св. Климент Охридски” Факултет по класически и нови филологии": Значение на изучаването на старогръцки език: Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Гръцката култура няма претенциите за абсолютна иновативност, тя не е измислила всичко, но е преосмислила всичко, тя заема, асимилира и подобрява всяко откритие. Митовете за Кадъм олицетворяват обработващата функция на елинското мислене чрез толкова важен пример, какъвто е писмеността, а в чисто географски план представите на гърците за съществуващия обозрим и културно усвоим свят. Те са считани за митологично отражение на дорийското нашествие и на търговските пътища, а именно търговията е сферата, от която тръгва писмеността и посредством която се осъществява нейното териториално разпространение. Гръцката азбука е възникнала като модификация на Финикийската азбука. Разликата е, че гърците за пръв път добавят Гласните, Двойни гласни и Двойни съгласни в азбуката. Послужила е и за основа на други азбуки като латинската и кирилицата. Има два начина за четене - по Еразъм и по Райхлин. Мненията се разделят в бета, ета, ламбда и тау, които според Райхлин се четат вита, ита, ламда и таф. Гръцката азбука представлява сбор от двадесет и четири букви, която се отнася както за писмеността в съвременна Гърция (новогръцки), така и за старогръцкия език през Античността. Това е най-старата азбука, която се използва и до днес. В Древна Гърция гръцките букви са били използвани също за означаване на цифри, подобно на Римските цифри. В днешно време освен за писане в гръцкия език гръцките букви се използват в науката като математически символи и имена на звезди. Гръцката азбука се използва като гръбнак за създаването на писменост в Европа и Близкия Изток, включително латинската азбука и кирилицата.
цитирай
13. aristotelis - Софийски университет "Св. Климент Охридски": 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!
18.08.2014 10:49
40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки. Софийски университет "Св. Климент Охридски" : Значение на изучаването на старогръцки език: Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език 1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат. 2. непрекъсната традиция (устна и писмена) 3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки. 4. изключително гъвкав. 5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
14. aristotelis - Дори самият княз Борис І е получил второ име от гръцки произход !
18.08.2014 10:56
Михаил. Н. Шаранков, Предаване на старогръцките имена на български. Николай Шаранков е бакалавър (2001) и докторант по класическа филология (2002-2004). От 2005 г. е асистент по история и историческа граматика на класическите езици. От 2002 г. е член на редакционната колегия на списание Archaeologia Bulgarica, а от 2003 г. – сътрудник на списание L’Ann pigraphique. Специализира в Женева. Преподава историческа граматика на старогръцкия език, старогръцки език и автори – атическа ораторска проза и лирика, старогръцки език за начинаещи в специалност „Стара история”. Основните му научни интереси са в областта на историята и историческата граматика на гръцкия и латинския език, палеобалкански езици, антична култура, културна история на българските земи в древността. Гръцките лични имена навлизат първоначално в средата на феодализма и най-вече под натиска на църквата след покръстването и приемането на християнската религия през 9. век. Така, чрез християнската вяра и ритуалност, в антропонимичната ни система навлизат множество лични имена от гръцки произход, които започват да изместват старите езически имена. У членовете на отделните родове и семейства през средновековието до падането на България под турско робство е характерна едновременната употреба както на домашно славянско или прабългарски име (наречени общо дохристиянски имена), така и на официално църковно – християнско (каноническо). Дори самият княз Борис І е получил второ име от гръцки произход ? Михаил. Историческите и политическите условия водят до все по-силното възприемане и разпространение на християнските имена, в частност на гръцките. “... затова малко от европейските народи са могли да запазят известна част от старите си собствени имена. Можем обаче да кажем, че ние, българите, притежаваме днес покрай имената от християнски произход и едно голямо богатство от хубави, чисто български лични имена, отчасти наследени от старобългарско време, отчасти въведени по-късно” (Л. Андрейчин 1942-43) Днес гръцките лични имена имат стабилно разпространение и много малко от хората осъзнават първоначалното им нарицателно значение. През средновековието християнските имена са разпространени главно сред духовенството, благородниците и градското население, докато на село чак до миналия век преобладават славянските имена и техните производни. Както и другаде, така и в България, християнската именна система е "преработена" според звуковите и граматични закони на местния език и му се подчинява почти безпрекословно. Затова много българи, разбира се, могат и да не знаят, че Петър е гръцко име и значи "камък", но това не им пречи да смятат името за българско - както постъпват англичаните с Питър, немците с Петер, русите с Пьотр или французите с Пиер. Гръцките имена са най-многобройни, защото повечето светци са от елинизираните области на Източното Средиземноморие. Понеже около 2/3 от календарните светци и мъченици имат гръцки имена, техният брой у нас надминава 200, а с производните и видоизменени форми ? няколко пъти повече.
цитирай
15. aristotelis - Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......
18.08.2014 12:39
Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......Прочетете официалния сайт на Българското Посолство в Англия: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=93. The Proto-Bulgarians: The original homeland of the ancient Bulgarians (or Proto-Bulgarians) was in Middle Asia, in the mountainous region of Pamir and Hindu Coush and may be described as emerging in Antiquity (1-st century BC) when they formed their first state union (Balhara or Baktria). The Ancient Bulgarians constituted an ethnic community of Indo-European origin, the Indo-Iranian element being increasingly considered to be a determinant one. As a highly developed civilization they had culturally influenced the territories of Central Asia for a continued period of time. They have left to the World a rich cultural heritage in the field of philosophic understanding of the World as well as in the State administration, social structure, military art, writing, linguistic culture, construction, astronomy and matematics. Eloquent exemple of this is their calendar based on the sun cycles, which is perfect from astronomical and mathematical point of view. UNESCO has recognised it as one of the most accurate ancient calendars known so far. The European appearance of the ancient Bulgarians dates to 165 AD according to the oldest chronicles of the Bulgarian Kingdom (Khanate). The powerfull State Union of the ancient Bulgarians known as Great Old Bulgaria (632 AD) with khan Kubrat at its head existed on the territories between the Caspian Sea and the northern part of the Black Sea until the middle of the VII-th century AD when it expanded and separated into two Khanates – Volga Bulgaria and Danube Bulgaria. As a sign of honor, the Roman emperor Hyracleus conferred to khan Kubrat, who was Christian, the title of “Patrician”.
цитирай
16. aristotelis - "Линеар А и Линеар Б": Лекция по-История за Студенти използван в София в СУ "Св. Климент Охридски"
18.08.2014 12:53
Минойската цивилизация е майката на Древна Елада:Лекция по История за Студенти използван в София в СУ "Св. Климент Охридски"

ENCYCLOPEDIA Britannica: Linear A and Linear B

Linear A and Linear B, linear forms of writing used by certain Aegean civilizations during the 2nd millennium bc.
Linear A is attested in Crete and on some Aegean islands from approximately 1850 bc to 1400 bc. Its relation to the so-called hieroglyphic Minoan script is uncertain. It is a syllabic script written from left to right. The approximate phonetic values of most syllabic signs used in Linear A are known from Linear B, but the language written in Linear A remains unknown. It must have been a pre-Hellenic language of Minoan Crete. Its eventual relation with the Eteocretan language of the 1st millennium bc is also unknown.

Linear B is an adapted form of Linear A, which was borrowed from the Minoans by the Mycenaean Greeks, probably about 1600 bc. Its language is the Mycenaean Greek dialect. Linear B script is attested on clay tablets and on some vases, both dating from about 1400 bc to roughly 1200 bc. The script was exclusively used for the economic administration of the Mycenaean palaces, such as those at Knossos and Khaniá in Crete, and Mycenae, Pylos, Thebes, and Tiryns in continental Greece. Linear B’s 90 syllabic signs express open syllables (i.e., syllables ending in a vowel), generally beginning without a consonant or with only one consonant; because of this, the script is unable to represent groups of consonants or final consonants clearly. For instance, sperma ‘seed’ is spelled pe-ma, and stathmos ‘stable’ is spelled ta-to-mo.
The Linear B texts are extremely important for Greek linguistics. They represent the oldest known Greek dialect, elements of which survived in Homer’s language as a result of a long oral tradition of epic poetry. Linear B was deciphered as Greek in 1952 by Michael Ventris.
цитирай
17. aristotelis - Oxford University : Линеар Б ...
18.08.2014 12:55
Oxford University : Линеар Б

През последните години ние станахме свидетели на едно събитие, което имаше голямо значение за изучаването на гръцката история: писмеността, наречена линеар Б, която до този момент си оставаше загадка, бе разчетена през 1953 г. от англичаните Вентрис и Чадуик, а успехите, постигнати оттогава насам, потвърдиха онова, което двамата английски учени бяха установили от самото начало: че транскрибираният на тази писменост език е гръцки. Това откритие има огромно значение може би не толкова поради съдържанието на текстовете, които вече разбираме, колкото поради новите перспективи, които то ни разкрива върху наченките на гръцката цивилизация.
цитирай
18. aristotelis - Да се смееш или да плачиш? За това гърците ще ни ебават дълбоко и жестоко гъза!
18.08.2014 13:42
Линеар Б: Разчетен е преди няколко дни чрез "кирилицата" от Фантазирания и прочутия учен-историк-чукундур-тракедонист-македонист-булгарист-автомобилист г-н анонимен-Никой Спароток! Да се смееш или да плачиш? А кирилицата е дадена на българите от братя Кирил и Методий през 16-ти век преди христа! Да не забравяме че в действителност 20 букви на кирилицата произлизат от гръцката азбука. Мислия че "историческата порнография" която развива г-н анонимен-никой се превърна вече в "ХАРД ПОРНО В НЕТА" , а се следи от крайно нещастни, дълбоко комплексирани и духовно мастурбирани читатели-мишлета от който България очаква светло бъдеще, което така или иначе никога няма да дойде.......
цитирай
19. sparotok - :)
18.08.2014 13:54
Когато лъжецът бъде хванат, той беснее :)
цитирай
20. sparotok - истината боли
18.08.2014 13:58
Когато истината излезе на бял свят, кранчено с пари, от което мошениците се хранят пресъхва и паразитите изпадат в ужас :)
цитирай
21. aristotelis - Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......
18.08.2014 15:49
sparotok написа:
Когато истината излезе на бял свят, кранчено с пари, от което мошениците се хранят пресъхва и паразитите изпадат в ужас :)



Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......Прочетете официалния сайт на Българското Посолство в Англия: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=93. The Proto-Bulgarians: The original homeland of the ancient Bulgarians (or Proto-Bulgarians) was in Middle Asia, in the mountainous region of Pamir and Hindu Coush and may be described as emerging in Antiquity (1-st century BC) when they formed their first state union (Balhara or Baktria).
цитирай
22. aristotelis - ... това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско...
18.08.2014 15:53
Средновековие : Създаване и укрепване на българската държава на Балканския полуостров (681-803) Автор RValtcheva, История: Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали. http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view
цитирай
23. sparotok - истина
18.08.2014 22:29
aristotelis написа:
sparotok написа:
Когато истината излезе на бял свят, кранчено с пари, от което мошениците се хранят пресъхва и паразитите изпадат в ужас :)



Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......Прочетете официалния сайт на Българското Посолство в Англия: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=93. The Proto-Bulgarians: The original homeland of the ancient Bulgarians (or Proto-Bulgarians) was in Middle Asia, in the mountainous region of Pamir and Hindu Coush and may be described as emerging in Antiquity (1-st century BC) when they formed their first state union (Balhara or Baktria).



Всеки може да каже каквото си поиска, но гените не лъжат, те показват, че гърците идват от Африка.

Greeks are found to have a substantial relatedness to sub-Saharan (Ethiopian) people, which separate them from other Mediterranean groups. Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
цитирай
24. sparotok - неправителствени организации
18.08.2014 22:31
анонимен написа:
Защо младите български учени въпреки ,че върху тях не тегне страха от Белене преписват и преповтарят стари лъжи за българския произход и история?Сега този фактор се нарича Сорос и неговите организации.Стигна се дори до там да се опитват да преписват и фалшифицират дори историята ни от преди век за която има многобройни документи и свидетелства на очевидци и преки участници а за зловещите материални паметници да не говорим.Люлката на нашия народ е още от времето преди катастрофалното повдигане нивото на Черно море .Не случайно е толкова очевидна връзката с критската цивилизация и дори с древния Египет.Варненските погребения с най-древното злато са на нашите прадеди които са погребвали своите мъртви на по-високи места край поселищата си и следователно те днес са на морското дъно край някогашните морски (или по-скоро езерни )брегове.


Имате право за това, че неправителствените организации имат голямо влияние у нас. Някой може да се прости с кариерата си, но не и с живота си, не и със свободата си. Ето, пак се оказва въпрос на избор - да направиш това, което е редно, или да направиш това, което ще ти запази кожата.
цитирай
25. kakvonovo - Da ви припомня за да няма ...
19.08.2014 10:01
Тук определен юнак се упражнява на наш гръб и само ще кажа, че гърците са евреи както всички знаете и като таква са създадени за да унищожат наща цивилизация. Идват от Египет прес Крит - всичко останало за северния им произход е лъжа еврейска!
Като ги създават да унищожат тракииската цивилизация тя дали е съществувала от по-рано. Има доста доказателства, че траките са били родоначалници на шаманските (просветените) родове от Египет до Индия и Китай.
Евреите обичат да си присвояват изрази като"богоизбран народ" или "просветените", тези изрази прилягат на само един съзидателен народ и това са траките.
Ако съм обидил някой евреин или грък така да е ...
цитирай
26. staler - когато доволно генетично обрка...
19.08.2014 22:15
когато доволно генетично обрканите данаици са се омешали с местното население,се е получил още по голям бркоч под бренда--древен грк.понататък процеса е продължил в рамките на многоетностната изт.р.империя и завършен с участието на букета от средноазиатски генни недоразумения под лоното на султана за да се стигне до типичния съвременен представител на гордите елини,какъвто несъмнено е аристотелиусът.странното му раздвоение и душевна дисперсност го водят до изявления от рода на--"...гърците ще ни ебават дълбоко и жестоко гъзът...."тоест когато става дума за ебаване в гъзъ аристотелис е готов да се откаже за момента от гордия си дребно грцки произход за бъде подложен на съответното деиствие,което изглежда за него си струва тази жертва.
цитирай
27. aristotelis - Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......
20.08.2014 09:24
staler написа:
когато доволно генетично обрканите данаици са се омешали с местното население,се е получил още по голям бркоч под бренда--древен грк.понататък процеса е продължил в рамките на многоетностната изт.р.империя и завършен с участието на букета от средноазиатски генни недоразумения под лоното на султана за да се стигне до типичния съвременен представител на гордите елини,какъвто несъмнено е аристотелиусът.странното му раздвоение и душевна дисперсност го водят до изявления от рода на--"...гърците ще ни ебават дълбоко и жестоко гъзът...."тоест когато става дума за ебаване в гъзъ аристотелис е готов да се откаже за момента от гордия си дребно грцки произход за бъде подложен на съответното деиствие,което изглежда за него си струва тази жертва.

Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......Прочетете официалния сайт на Българското Посолство в Англия: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=93. The Proto-Bulgarians: The original homeland of the ancient Bulgarians (or Proto-Bulgarians) was in Middle Asia, in the mountainous region of Pamir and Hindu Coush and may be described as emerging in Antiquity (1-st century BC) when they formed their first state union (Balhara or Baktria).
цитирай
28. karadzha - Добре, че
20.08.2014 19:35
никой не ни изкарва с гръцки произход.
Иначе гръкомани дал Господ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314407
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031