Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2014 19:17 - Зам.-председателят на парламента на Луганската народна република пред ПИК: Блокирани сме, нямаме ток, вода и телефони. Хората бедстват. Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1182 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Станислав Винокуров преди войната е бил мениджър на фирма за връзки със страни от Европа. Сега е вложил всичките си усилия в работата си в парламента на ЛНР. Интервю на Албена Борисова

- Какво става в Луганск? В България пристига информация, че хората не са получавали пенсии и заплати от месеци, градът е обкръжен от военни, няма ток, вода...

- Градът постоянно е обстрелван от тежката артилерия на украинската армия. Голяма част от хората бяха евакуирани, но някои останаха. Понеже дълго време градът беше обкръжен от украинската армия, продуктите, които се намираха в хуманитарните складове, свършиха. Разрушиха комуникационните средства, електростанцията. Градът остана без вода, без ток и без връзки със света. Телефоните не работят. Няма интернет... 

 

- Като ви слушам, блокадата на Луганск ми прилича на блокадата на Ленинград през Втората Световна война?!

 

- Да, прилича. Но, слава Богу, не е толкова продължителна. Вчера (б.а. - 22 август) хуманитарният конвой на Русия се добра все пак до Луганск и донесе храна и вода. 

 

- Каква е целта на украинската власт да пуска информация, че с тези руски конвои се пренася оръжие? И за малките деца е ясно, че това е невъзможно. Доста глупаво е за една страна да си сложи оръжията в хуманитарен конвой, към който целият свят гледа?!

 

- Разбира се, че е невъзможно. Украинските граничари проверяваха всички камиони, влизащи на територията на Луганска област. Преглеждаха всичко щателно. Нямаше как да се скрие оръжие. Това е нелепо. И украинската власт би трябвало да го знае.

 

image

 

- Как приемате определението "сепаратисти", с което ви наричат украинската власт, САЩ и ЕС?

 

- Те ни наричат и терористи. Средствата за масова информация в Украйна и някои медии в Европа ни представят в нелицеприятна светлина. А тук просто воюват хора, които защитават домовете си. Че в нашите редици има руски наемници - това е абсолютно невярно. При нас има и украинци, които дойдоха да защитават нас, руснаците. 

 

- За какво се биете в тази война на великите сили? А вие в Украйна се избивате - брат - брата?!

 

- Съгласен съм с вас. Затова никой не я иска тази война. Ние искаме мир. Но на страната на украинската армия има военни от САЩ, от европейски страни. И ние имаме много точна информация за това, проверена. Всичко, което се случи на Евромайдана, беше незаконно. В Киев фактически беше извършен военен преврат тогава. И ние просто искахме законна власт. 

 

- Украинските батальони убиват ли мирни граждани?

 

- Нашата война е и информационна, не е само с оръжие. Няма да очерням и осквернявам обикновените украински бойци. Там воюват много хора, които са мобилизирани против волята си. Те също не са искали да воюват. Не искам да казвам, че бойците, които воюват на страната на украинската армия, убиват невинни хора. Те са объркани и лошо информирани. Войната фактически се води с тежка артилерия. 

 

- Но все пак вие воювате с тях? За тях вие сте терористи. А те за вас?

 

- За нас те също са терористи. Защото са много по-добре въоръжени. Те не крият американското си оръжие и техника. 

 

- А кой ви въоръжава вас? Дава ли ви Русия оръжие, както твърди Западът?

 

- Ако Русия ни беше снабдявала с оръжие, то войната щеше да протече по друг начин. Всичко щеше да бъде по-просто. 

 

image

 

- Ще свърши ли скоро тази война?

 

- Убеден съм, че тя може бързо да завърши, ако украинското правителство си прибере войската и започне мирен диалог с нас. Това е лъжа, че искаме да се отделяме от Украйна и да се присъединим към Русия. Искаме признание. Просто ние сме руснаци, идентифицираме се така. Нашите предци са били руснаци. След разпада на СССР нашата територия попадна в пределите на Украйна. 

 

- Истина ли е, че ви забраняват да говорите на руски?

 

- Как може някой да ми забрани да разговарям на родния си език?! Но имаше опити от страна на украинската власт, на хунтата както я наричаме ние, да забрани руския език като официален. А това е нарушение на правата на руското население.

 

- Какво представляват тези народни републики? Луганската, Донецката...

 

- Териториално те са формирани в Луганската и в Донецката области. Имаме президент и парламент. Това са народни органи. В ЛНР например има 104 депутати, представители на народа. 

 

- Тоест вие сте представители на руснаците, които живеят в тези области в Източна Украйна?

 

- Може така да се каже. Но не съвсем. Разбирате ли, ние в никакъв смисъл не искаме да дискриминираме хората, които живеят на нашата територия и не са етнически руснаци. Украинците в нашите области имат културни центрове и всичко, от което се нуждаят. В нашия парламент има украинци, които искат да живеят мирно.

 

- Кой свали малайзийския боинг - това е един от най-задаваните въпроси в целия свят от началото на украинската война?

 

- Той беше свален на територията на Донецк. Не знам какво точно е станало. Но знам, че опълченците в Донецк не разполагат с такава техника, с която да могат да свалят самолет. И в това съм убеден. 

 

- Може ли да има грешка - да са свалили пътнически вместо военен самолет?

 

- Вижте, дори да имахме необходимото оръжие за сваляне на самолети, нямаме хора, които да могат да го използват. При нас са работяги, които просто искат да защитят домовете си. Това е.

....................

ПИК е първата българска медия, която публикува интервю с лидер на ЛНР!

Автор: Албена Борисова. Снимки: ЛНР





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28358755
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930