Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2014 18:39 - Малайзийският боинг бил свален от украински изтребител, Автор: stefan3055
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1569 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.08.2014 18:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бойна авиация в района на катастрофата е употребила само украинската армия

От Куала-Лумпур прозвуча резко заявление, че правителството на Малайзия ще настоява за наказание на виновните за падането на самолета, над територията на Украйна.


image

Медиите буквално от всички страни изведнъж изгубиха интерес по темата за трагедията в украинското небе, и кой знае защо, преди около две седмици, сякаш по команда, спряха да публикуват каквито и да е версии за катастрофата, или материали, които да посочват възможни причини поради които може да е паднал боинга. И тази игра на мълчание започна да предизвиква все повече учудване и раздразнение сред ползвателите на интернет. В Мрежата преобладаваше мнението, че САЩ и ЕС са решили по-скоро да се забрави за разбилия се самолет, понеже не им се удаде да обяснят катастрофата с действията на Русия или на "коварните, проруски настроени опълченци". Защото друго обяснение на катастрофата никак не устройваше Запада.

И ето че оня ден министърът на отбраната на Малайзия неочаквано заяви за намерението на правителството на страната му, да се обърне към съдебна инстанция, за да бъдат наказани виновните за свалянето на пътническия самолет.

"Нашите органи на прокуратурата, заедно с външнополитическото министерство проучват всичките възможни процедури", - заяви той. - "Няма значение къде ще се проведе този съд, - в Малайзия, в Украйна или пък ще е международен процес... Ние нямаме намерение да седим и да мълчим".


Напомняме, че разследването на причините за падането на боинга, оглавява Холандският съвет за сигурност (DSB). На борда са се намирали 298 човека (от тях 192 холандци), и всичките те загинаха. Предварителните резултати от разследването на намерените бордови "черни кутии" от падналия самолет, холандците обещават да публикуват през септември. Но на 7 август министърът на транспорта на Малайзия обявил, че страните, чиито граждани са загинали в катастрофата, вече са получили, доклада на DSB. И именно от тази дата изчезнаха от медиите всякаквите опити за тълкуване на причините за падането на боинга, с недоказаните с нищо обвинения срещу опълченците на Новорусия, въпреки че те (а и главният прокурор на Украйна) твърдяха, че нямат средства с които да свалят пътническия самолет, летящ на височина 10 км.


Едновременно със съобщението на министра на транспорта, малайзийският New Strait Times публикува материал, в който се твърдеше, че самолета е поразен от ракета "въздух-въздух" и едновременно е обстрелван от самолетна големокалибърна картечница. Изданието се позовава на данните на репортера от Associated Press Роберт Пери, който заявил: "Моите източници в американското разузнаване стигнали до извода, че въстаниците и Русия, най-вероятно не са виновни за катастрофата на боинга, а явно са виновни украинските правителствени войски". Това негово откровение беше публикувано и на сайта на независимата разследваща медийна организация Global Research.


Пери посочи също и интервюто на Канадска радиоразпръсквателна корпорация с един от сътрудниците на ОSСЕ Майкъл Боцюркив, първият пристигнал на мястото на катастрофата край Донецк. "Обломките еще димяха, когато нашата неголяма група наблюдатели от ОSСЕ  се добра до там, - казва Майкъл. - Никакви други длъжностни лица нямаше там, по време на неколкото следващи дни".  На мястото на катастрофата, наблюдателите намерили две големи части от корпуса на самолета, които били изрешетени, като да са стреляни с картечница.


Изданието New Strait Times подробно излага и още едно свидетелство, приведено от Пери. Той подкрепи предходните доводи с оценката на бившия пилот на Lufthansa, Питер Гайсенко. Бившият летец също твърди, че за свалянето на самолета, освен ракета, "въздух-въздух" е била използвана и самолетна картечница. Съдейки по дупките от снарядите по кабината, калибърът им е бил около 30 милиметра. А точно с такова автоматично оръдие са въоръжени украинските самолети Су-25, летели, набирайки височина, срещу малайзийския боинг.  Това бе зафиксирано и от въздушния контрол на въоръжените сили на Русия. А също и от честното признание на руските военни, че не са забелязали изстрелване на ракета "земя-въздух".  Американците също не можаха да дадат такова потвърждение.


Та, в общи линии,
едновременно появилата се  в малайзийската преса публикация за явната украинска следа в свалянето на самолета, и получените от доклада за разшифровката на черните кутии, данни, накараха западните медии изведнъж да млъкнат за катастрофата на боинга. Но както виждаме, малайзийците нямат намерение да премълчават резултатите от разследванията и ще съдят виновните за трагедията с пътническия им самолет.



Олег Владикин

19.08.2014

Източник: teknoblog.ru

Превод, Григор Симов


Правата за този материал принадлежат на
Независимая газета.
Материал был размещен в открытом доступе на
АвиаПорт.ru.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313674
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031