Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2014 19:16 - Леонид Решетников: САЩ ПРОМИВАТ МОЗЪКА НА БЪЛГАРИНА, Автор: hadzapi 166
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2751 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЛЕОНИД ПЕТРОВИЧ РЕШЕТНИКОВ е директор на Руския институт за стратегически изследвания, назначен с указ на президента на Руската федерация, историк, генерал-лейтенант. Бил е началник на информационно аналитическото управление на службата по външно разузнаване на Русия.

imageБЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ВАЖНА РОЛЯ В ПРАВОСЛАВНИЯ СВЯТ

 

Притежава държавни награди, както и награди на Руската православна църква, а също така медали и почетни знаци.

 

Автор е на редица книги и публикации по теми за съветско-българските от­ношения и по теми за съвременната политическа обстановка на Балканите.

 

Той беше на официално посещение в България и присъства на тържест­веното откриване на възстановения кръст-паметник на донските казаци в град Шипка. Пред ТВ АЛФА Решетников коментира състоянието на българо-руските отношения.

 

 – Къде можем да търсим причината на отдале­чаването между България и Русия по времето на прехода и досега – в българските политици, в за­падната пропаганда или до известна степен в някои руски политици по онова време – Горбачов, Елцин?

- Горбачов и Елцин, да, те са виновни за това, безуслов­но, защото бяха такива хора, за които Западът беше като някакво чудо, на което трябва да се кланят. Но все пак, и аз написах в моята книга „Да се върнем в Русия“, основната причина е 1917 г., когато Русия тръгна не по своя път, а по пътя, който е измислен в Европа. Винаги цитирам Хън­тингтън, който през 1973-75 г. е казал: „Ние /Западът/ мо­жем да се договорим дори и с комунистите, защото сме от един корен, само с традиционалистите, с православните, не можем да се договорим никак.”

- Вие това казвате в книгата си, че традицион­ните, православните, истинските руснаци са по-го­лям враг за НАТО и САЩ, отколкото комунизма, сре­щу който те толкова много говорят.

- Точно така. Русия тръгна по този път и с това обърка­хме нашите съюзници и българи, гърци, сърби. Те не знаеха на­къде да вървят, защото за тях Русия беше стълб за нашата цивилизация. Хората се объркаха – едните станаха за Русия, другите за Съветския съюз… и т.н.

- По време на прехода в България 1990-91 г. тогава ли стана цялото това обръщане, тогава ли нахлуха американските агенти?

- По времето на Елцин нашият политически елит реши да се оттегли от Източна Европа. И се оттегли. Това е много голяма грешка. Ние традицион­но присъствахме в Източна Европа, имаме там интереси – икономически, културни, исторически, политиче­ски – навсякъде, в България особено. Нашият политически елит беше под влияние на американците – във всяко руско министерство седяха по 10-15 американски съветници, и в Кремъл – 90-те години, особено до 1997-98 г. Тогава под тяхното влияние напуснахме всичко, в т.ч. и България. И спецслужби, и всич­ки напуснахме. Не се занимавахме. И сега този вакуум вече е зает от американците. Много е трудно да се върнеш, ко­гато са изгубени кадрите…. И как да се върнеш, мястото вече е заето.

- В каква обстановка попаднахте след 1991 г. като разузнавач в България?

- Тук бях като аналитик. Анализирах ситуацията в Бълга­рия, пишех доклади. Но нищо специално не правихме. 90-те години Елцин се предаде на САЩ и ние нямахме задачи да работим като класическа специална служба, за съжаление.

- Дошли сте в периода, малко след като започват да се случват промените. Какво ви направи впечат­ление? Как се осъществи разделянето на Русия и България?

- Вашият премиер тогава беше Жан Виденов. Той отиде в Москва при Елцин и каза – „ние няма да влезем в НАТО и ЕС, само вие трябва да ни помогнете – и с икономически про­екти“. А Елцин му каза – „правете каквото искате, това не ни интересува.“ … Това беше едната част от вината на нашето ръководство, което беше под американско влияние. И затова, когато ме питат, какво съм работил тук като разузнавач, за съжаление, класически не работехме. Ръковод­ството на Русия не искаше да дразни американците.

- А България тогава предаде ли по някакъв начин Русия, защото има такива обвинения към нас в ру­ските форуми.

- Обикновеният човек така мисли, той не знае тези рабо­ти, не мисли за това. На обикновения руснак му е обидно, че България е в НАТО. Не само обидно, но трагично и смешно, затова пишат такива неща. Тези, които се занимават с по­литика, много добре разбират какво става….

- Как бихте коментирали антируската пропа­ганда в България? Голямата част от българите са проруски настроени, въпреки че повечето полити­ци бутат в обратната посока. Има ли възможност тази посока да бъде обърната по някакъв начин?

- Разбира се, има. Искам да кажа, че тази антируска про­паганда е много смешна. Казват – „ние бяхме зависими от Русия”, а сега от кого сте зависими, вие не сте незави­сима държава, извинявам се, но вие сте зависими от САЩ и по-точно дори не от Вашингтон, а по-точно от по­солството на САЩ в София. Не се обиждайте.

- А можем ли да сравним двете зависимости?

- Да, можем да ги сравним. Например Афганистан, ние воювахме 15 години. Нито един българин не помолихме да отиде там, за да ни помага, това беше наша работа и наша грешка – никъде никакви българи. Във вътрешните работи на България Съветският съюз не се намесваше въобще. Каз­вам това с отговорност. Само искаше поддръжка на външ­ната арена. България да гласува заедно с нас, а вътре Тодор Живков правеше каквото искаше. И когато той идва и казва – „другарю Брежнев, не ни стигат 80 милиона и 324 хиляди долара”, Брежнев отговаря – „защо 80 милиона и 324 хиляди – 100 милиона ще ви дадем“…

- Как бихте коментирали речта на Барак Обама в Уест Пойнт?

- Когато я чух, направих паралел с Фюрера, който говори за нов световен ред. И той /б.р. Обама/ говори за нов све­товен ред, че Америка е отговорна за това, а този, който не иска да се подчини, трябва да бъде елиминиран. Америка има мисия да управлява света. Той открито казва това. А в Русия казваме, че имаме също мисия – да даваме алтернатива. Бог ни е избрал руснаците, българите, сърбите, гърците и грузинците да сме алтернатива.

- Като цивилизационна алтернатива?

- Да. Много пъти цитирам Жак Ширак, когато той казва на наш ръководител – „защо вие непрекъснато дискутира­те с кого трябва да бъде Русия – със Запада или с Изтока. Вие не разбирате ли, че вие сте отделна цивилизация”. А те какво правят? Откъсват от тази цивилизация големи парчета – Грузия, България, Гърция, и искат да променят манталитета, вярата, традициите в тези народи. И тези народи умират от това, защото се прекъсва пъпната връв. И руският народ може да загине, ако тръгне по този път. Кисинджър преди година е казал на мой познат французин – „трябва да престанем да искаме да направим от руснаците европейци, не става. Те имат свой манталитет”. „А какво трябва да правим” – пита моят познат. Кисинджър казва да разделим Русия на 15 държави. И сега делят нашата пра­вославна цивилизация, в която България играе много важна роля. Не подценявайте себе си. Имате много важна роля. Защо толкова пари дават американците да преобърнат мо­зъка на българина. Не е за пътища, фабрики, икономически проекти, дават пари само за това мозъкът да бъде прео­бърнат…. САЩ правят много, за да разбият нашите отно­шения, повече, отколкото например със Сърбия и с Гърция. Защото разбират, че България първо е по-близка, не тери­ториално, а по дух. И второ, че положението на България стратегически е много важно.

Теодора Куцарова, ТВ АЛФА

http://bgnews.me/%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA/




Гласувай:
5



1. aboychev - ТОВА КОЕТО ТВЪРДИ ГЕНЕРАЛА ЧЕ ПРАВЯТ
11.09.2014 21:17
АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ 25 ГОДИНИ
РУСНАЦИТЕ СЪЩОТО ГО ПРАВЯТ ОТ ОКОЛО 175 ГОДИНИ,
ТАКА, ЧЕОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА НАШАТА НЕЗАВИСИМОСТ
РАВНОСМЕТКАТА
ПО ПРИЧИНЕНИ НИ ЗЛИНИ Е 175:25 = 7:1 В ПОЛЗА НА РУСНАЦИТЕ
А СЪОТНОШЕНИЕТО
В ДОБРИНИ Е ОБРАТНОТО 1:7 В ПОЛЗА НА АМЕРИКАНЦИТЕ
НЯМА КАК С ВАС ДА СМЕ ЕДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
900 ГОДИШНИТЕ НИ ОПИТИ ДА ВИ ЦИВИЛИЗОВАМЕ
БЯХА НАПРАЗНИ
ОТНОВО СИ ИЗБРАХТЕ ИДИОТ ДА ВИ УПРАВЛЯВА
цитирай
2. grigorsimov - Намерете си другиго да цивилизовата, но опитайте първо със себе си, макар че едва ли ще успеете!
11.09.2014 22:08
Но каквото и да правите, каквито и злини да замисляте и вършите, Православието ще ви заседне в гърлото, защото "С нами Бог"! С нас, с Православните Християни, е Богът на истината, правдата и любовта - Иисус Христос"!
А това дето уж го правели руснаците "от175 години", всъщност са го правели и го правят, евреите владеещи Русия. Особено след американската еврейска революция в Русия.
цитирай
3. aboychev - И ПРЕДИ 1917
12.09.2014 08:02
САМО ДЕТО БЕШЕ ЕВРЕЙСКА А НЕ АМЕРИКАНСКА,
ДА НИЕ СМЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ,
НО МИТА ЧЕ РУСИЯ Е ЗАЩИТНИЦА НА ПРОВОСЛАВИЕТО
ГО ОСТАВЕТЕ ЗА НЯКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА ИЛИ ИМПЕРИЯ,
КЪДЕТО СА ИЗБИЛИ ДОСТА ПО-МАЛКО ПРАВОСЛАВНИ.
А В ПРАВОСЛАВИЕТО РУСИЯ Е ЦИВИЛИЗОВАХМЕ
ТОЧНО НИЕ - БЪЛГАРИТЕ
ЯСНО ЛИ ВИ Е ТОВА СИМОВ
НА ДЯДО СИ СИМО ЛИ СТЕ КРЪСТЕН
цитирай
4. ravramov - В момента чета книгата на Леонид Решетников
12.09.2014 15:16
„Да се върнем в Русия“ и горещо я препоръчвам на всички!
цитирай
5. nedovolen - !
12.09.2014 20:55
Ни Хамериканците, ни германците, ни руснаците са създали България. По-скоро обратното. Но - для етого не нада писать, а читать!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28360897
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930