Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2014 20:35 - Божидар Динков; "ПЕЛАСГИТЕ, ЕДНА ЗАГАДКА НА БАЛКАНИТЕ И ЕГЕИДА", Автор: doktora757
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2057 Коментари: 0 Гласове:
2Четейки и анализирайки чудесната книга на Божидар Динков "ПЕЛАСГИТЕ, ЕДНА ЗАГАДКА НА БАЛКАНИТЕ И ЕГЕИДА", изд. "Любомъдрие", София, 1999 г. стигнах до интересни заключения и анализи, които са ключови за древната ни история. В своята книга Динков е успял да събере почти всички древни източници даващи сведения за пеласгите, а също и цитира изследвания на по-съвременни автори. Става повече от ясно, че предгръцкото население на територията на днешна Гърция и островите в Егеида са били загадъчния народ на пеласгите, които са автохтонно население на подобно на траките. Антропологически и езиково пеласгите не са семити или с африкански корени, а са индоевропейци. Нещо повече, етническият им облик показва сходство с траки и сред пеласгите са се срещали доста светлооки и светлокоси /русокоси/ типове описани в древната литература.


image

Керамично блюдо от о. Наксос, Циклади, 2800-2300 г. пр. Хр., НАМ Атина.
      
(Названието "Пеласги" е гръцко произношение на "беласци" или "белазци"!! Григор Симов)
                  
Пеласгите са населявали вътрешността на днешна Гърция, Пелопонес (Бело поле), о. Крит, Цикладите, островите в Егейско море, както и част от Юго-западна Мала Азия - федерацията на 12-те йонийски градове. На базата на езикови данни, археологически находки и писмената традиция се установява, че на островите в Егейско море /Тасос, Самотраки, Самос, Лесбос, Лемнос и др./, части от Македония, крайбрежието на Южна Тракия и Тесалия са били населени в древността от смесено население - трако-пеласги. Цитират се изследванията на световно известния наш езиковед и неговата школа - акад. Владимир И. Георгиев /който разчете етруския и тракийския език/, съгласно които предците на древните македонци не са трако-илири, а трако-пеласги - един изключително важен факт! Пеласгите са били към средиземноморската група на т.нар. морски народи и са били отлични строители на кораби и мореплаватели. Преди етруските и после заедно с тях, пеласгите емигрират и правят свои колонии - градове в Италия и Мала Азия. Съгласно изследванията, филистимляните в древна Палестина, известни от египетските папируси като народа "пелешет" /peleset/ също по произход са пеласги.
   Пеласгите са оставили и писменост, която е една от най-древните в района. Тяхно дело е линеарното писмо А и Б и критско-микенското писмо /наричано от някои "финикийско"/, което чрез учениците на Орфей - Кадм, Евмолп, Лин и Музей бива разпространено по-късно сред гърците и приспособено за техния език. Тук давам и важното пояснение на Динков за "финикийското писмо", като го цитирам директно по думите на Фотий /9 век/: "........ Самото название "финикийско писмо" е обусловено /по твърдението на критяните/ не от това, че то е било изобретено от финикийците, а от това, че за него са употребявали като материал за писане листа от финикови палми /"Финикийски букви. Лидийците и йонийците ги извеждат от финикиеца Агенор. На тях им възразяват критяните, казвайки, че названието произхожда от писането върху палмови листа"/....... "
   Изследвайки езика на пеласгите и този на траките, акад. Владимир Георгиев достига до заключението, че двата езика са родствени и вероятно има общ древен пракорен спадащ към индоевропейските езици. Близко родствената връзка между тракийски и пеласгийски се установява и от българския учен Д. Дечев, според който сравнително-историческата фонетика на тракийския език е идентична с фонетиката на пеласгийския /предгръцки индоевропейски/ език.
   Интересна и убедителна теза поддържа Л.А. Гиндин, един от привържениците на акад. Владимир Георгиев. Той смята, че някога пеласгите представлявали едно или много племена от общ произход, на които по-късно било приписано името траки.....
   Интересни са изследванията на Динков и върху религията и духовната култура на пеласгите, като обобщено става ясно, че повечето гръцки божества и най-древните пред олимпийски богове са с пеласгийски произход. Сред тях са Кабирите /Аксиерос, Аксиокерса, Аксиокерсос и Касмилос/, Титаните /Атлант, Япет, Океан, Кронос, Хиперион, Крии, Кой/,  Хермес /Касмилос/, Гея, Деметра, Дионис и по-древния Зевс, който предхожда Олимпийския Зевс (Achille prayed “PELASGIAN ZEUS OF DODONA”; the Iliad, XVI, 223).


image

                  Антично изображение на пеласги.

 
Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15668476
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031