Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2014 10:43 - ИНТЕРВЮ НА ВЛАДИМИР ПУТИН ЗА НЕМСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ARD, Автор: lyubomircholakov
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1788 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2014 10:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В четвъртък, 13 ноември, в интервю за Хуберт Зайпел от немския канал ARD Президентът на Русия направи няколко впечатляващи изказвания.
Журналистът напомни на Президента на Русия за неговата реч в Бундестага през 2001 г. и отбеляза, че тогава Владимир Путин е предупреждавал Запада да не възприема идеята за нова „студена война“.

image

- Не съм предупреждавал, нито съм възпирал, както и не съм бил песимистично настроен - заяви Президентът Владимир Путин. - Просто се постарах да направя анализ на предишния период от развитието на ситуацията в Европа и в света, след като Съветският съюз прекрати съществуването си. И си позволих да прогнозирам различни варианти за нейното развитие. Затова и, разбира се, всичко беше казано, пречупено, както казват дипломатите, през нашата, руска гледна точка; но все пак ми се струва, че това беше доста обективен анализ. Повтарям: не съм влагал някакъв песимизъм. Не. Напротив, точно обратното: искаше ми се да вложа в думите си оптимистично начало. Изхождах от това, че, като знаем всички проблеми от миналото, трябва да преминем към много по-комфортни и взаимно-изгодни отношения занапред...

Вие припомнихте 2001 година, и аз казах, че тогава моят възглед за нещата беше по-скоро оптимистичен. Но след 2001 г. имаше 2 вълни от разширения на НАТО. През 2004 г., доколкото си спомням, се разшири със 7 страни: Словения, Словакия, България, Румъния и 3 прибалтийски: Естолия, Латвия и Литва. А през 2009 г. още 2 държави бяха приети в НАТО. Това съществено промени геополитическото пространство. Освен това, броят на базите на НАТО се увеличава. Нима руски бази са разпръснати по цял свят? Не, нали - това са бази на НАТО, американски бази навсякъде по света, в това число и до нашите граници, и техният брой се увеличава. Освен това, съвсем наскоро бяха взети решения да се разгърнат сили за специални операции отново в непосредствена близост до нашите граници.

Вие споменахте за различни маневри, полети на самолети, движение на кораби и т. н. Съществуват ли такива неща? Да, съществуват. Но, първо, Вие казахте, или това беше неточен превод, че това било ставало в международно ЕВРОПЕЙСКО въздушно пространство. Но пространството е или международно, тоест неутрално - или европейско. А нашите учения се извършват САМО В МЕЖДУНАРОДНИ ВОДИ И В МЕЖДУНАРОДНО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО.
Ние още през 1992 г. решихме да прекратим полетите на нашата стратегическа авиация. И цялата тя беше прикована към летищата.
Но в същото време нашите американски партньори продължиха да патрулират със своите ядрени сили, със самолети (за това става дума!) по предишните маршрути, в това число близо до нашите граници. Ето защо преди няколко години, като видяхме, че никой не отговаря с взаимност, възобновихме полетите на нашата стратегическа авиация в далечните райони за патрулиране. Това е по въпроса.

В икономиката се случва почти същото, както в сферата на сигурността. Говори се едно - а се прави друго. Говори се за необходимост от създаване на единно пространство, но на практика се прокарват нови разделителни линии. Какво, например, е предвидено в споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС? Доста пъти съм го казал, но явно трябва да се повтаря: вносните митнически тарифи за европейски стоки към Украйна се премахват. Чиста нула. Но Украйна е член на зоната за свободна търговия в рамките на Съдружеството на независимите държави, затова и между Русия и Украйна няма митнически тарифи. И там е нула. Какво означава това? Означава, че всички европейски стоки направо през украинска територия ще влизат директно в Руската федерация.

Има и много други неща, които, може би, не са така добре разбрани от хората, непосветени в тях. Какви са те? Например, техническото регулиране, нашите стандарти не съвпадат с тези на Европейския съюз, нормите ни са различни. Това са стандартите за технически контрол, фитосанитарните, определянето на принципа за произход на стоката. Например: в Украйна се сглобяват автомобили. В договора за асоцииране на Украйна към ЕС е записано, че стока, произведена на територията на самата Украйна, може да бъде изнасяна за Русия в зоната за свободна търговия. Вашите компании, които са вложили милиарди евро в заводи на територията на Русия („Фолксваген“, „БМВ“, „Пежо“, „Ситроен“, „Форд“ и други), се намират на нашия пазар при други условия, при дълбока локализация на продукцията и, естествено, ние не можем да допуснем всичко това. Затова казахме още отначало: „Вижте, ние сме съгласни, но нека да правим тези неща постепенно, като отчитаме реалните проблеми, които може да се появят между нас и Украйна“. Но какво ни отговориха: „Това не е ваша работа, не си пъхайте носа!“
    
Хуберт Зайпел напомни на Владимир Путин събитията от 21 февруари 2014 г и попита:
- Вие следихте внимателно тези събития. Спомняте ли си за какво разговаряхте тогава с Обама, с госпожа Меркел?


- Действително, на 21 февруари не само немският министър на външните работи, но и министрите на външните работи на Полша и Франция пристигнаха в Украйна, в Киев, и се обявиха за гаранти на договореностите между тогавашния президент на Украйна, Янукович, и опозицията, че процесът трябва да се развива изключително и само по мирен начин. Те подписаха като гаранти този документ, споразумението между властта и опозицията. Властите разчитаха, че това споразумение ще се спазва. Действително, същата вечер имах телефонен разговор с президента на САЩ и разговаряхме именно в този дух. Обаче на другия ден, независимо от всички гаранции, дадени от западните партньори, беше извършен държавен преврат, бяха завзети и администрацията на президента, и сградата на правителството.

В тази връзка искам да кажа следното: или министрите на външните работи на тези европейски държави - Германия, Полша и Франция, не трябваше да подписват като гаранти за спазване на договореностите между властта и опозицията, или, щом вече са подписали, трябваше да настояват за тяхното изпълнение - а те се отдръпнаха от процеса. Нещо повече, сега предпочитат да не си спомнят за този договор, сякаш не е съществувал. Смятам, че това е абсолютно неправилно и контра-продуктивно.

Хуберт Зайпел попита за присъединяването на Крим към Русия:
- Вие подценихте ли реакцията на Запада и възможните санкции, които после бяха наложени?


- Ние смятаме тази реакции за абсолютно неадекватна спрямо онова, което се случи - отговори Владимир Путин. - Когато чуваме претенции, че Русия била нарушила международното право, това само ме удивлява. Та какво представлява международното право? Това е преди всички Уставът на ООН, международната практика и обясненията на тази практика от съответните международни инстанции. Освен това, имаме пред нас ярък и скорошен прецедент - прецедентът Косово.

Там беше казано главното, при решаването на въпроса за самоопределението народът, който живее на определена територия, не е длъжен да пита за мнението на централните власти на своята държава, където се намира към дадения момент. Не се изисква разрешение от централната власт на държавата да бъдат проведени съответните процедури по самоопределянето. Това е важното. В Крим беше направено същото, което бе направено и в Косово - нищо повече от това.

Русия не е нарушила международното право. Да, разбира се, нашите Въоръжени сили блокираха въоръжените сили на Украйна, разквартирувани в Крим, не за да принудят някого да гласува насила, което е невъзможно - а за да не допуснат кръвопролитие, да дадат възможност на хората да изразят собственото си отношение към това, как искат да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца. А Косово, за което стана дума, обяви своята независимост без никакъв референдум, само с решение на парламента. В Крим обаче имаше не само решение на парламента, а беше профеден референдум, резултатите от който бяха зашеметяващи. А какво означава демокрация? Това е добре известно. Демос - народ, демократия - право на народа. В този случай - право на самоопределение.

Украйна е сложна страна, и не само по етническия си състав, но и по процесите на нeйното формиране в сегашния й вид. Има ли тя бъдеще и какво е то? Разбира се, аз мисля, че има. Това е голяма страна, голям народ, 43-44 милиона население. Голяма европейска страна с европейска култура. Но мисля, че липсва само едно. Липса разбиране, че за да е успешна, стабилна и процъфтяваща една страна, трябва всички хора, които живеят в нея, независимо на какъв език говорят (унгарски, руски, украински или полски), да чувстват, че тази територия е тяхната Родина. А за това трябва да чувстват, че могат там да се реализират не по-зле, отколкото на други територии, а може би, в някои отношения даже по-добре. Ето защо не разбирам нежеланието на някои политически сили в Украйна дори да чуят за възможността от федерализация.

Ние сега слушаме приказки, че можело да става дума не за федерализация, а за децентрализация. Но това е само игра на думи. Трябва да се уточни какво се влага в тези понятия: децентрализация, федерализация, регионализация... Може да се измислят още десетина думички. Но трябва хората, които живеят на тази територия, да разберат, че имат права, че могат нещо да решават самостоятелно.

Когато ни казват, че ние имаме някакви особени възможности да участваме в решаването на някаква криза, втора, трета, това винаги ме кара да бъда нащрек и ме държи в напрежение. Ние много пъти чухме, че ключът за решаването на сирийския проблем е в Русия, че имаме някакви специални възможности за решаването на различни проблеми, например на проблемите в Украйна. Винаги в такива случаи подозирам, че искат да прехвърлят отговорността върху нас и ние допълнително да платим за нещо. Ние не искаме това. Украйна е самостоятелна, независима, суверенна държава. Сега ще Ви кажа направо: много сме загрижени от това, че там може да се появи желание за извършване на етнически прочиствания, страхуваме се Украйна да не изпадне в неонацизъм. Какво означава това, че там някои ходят с пречупени кръстове на ръкавите? Или върху каските на някои бойни подразделения, които сега воюват в източните части на Украйна, виждаме знаците на SS? Щом това е цивилизована държава, къде гледат властите? Поне да премахнат тези униформи, да накарат националистите да свалят тези знаци. Ето защо имаме опасения накъде върви всичко това. Ако наистина стане така, то ще е катастрофа за Украйна и украинския народ.

Минските споразумения се появиха само, защото ние, Русия, активно се включихме в тази работа, проведохме работа и с опълчението на Донбас, тоест на Юго-Източна Украйна, убедихме ги, че трябва да се съгласят на определени договорености. Ако не бяхме извършили това, процесът нямаше да тръгне. Вярно е, че има известни проблеми при изпълнението на това споразумение. В какво се състоят тези проблеми? Наистина, някои населени пунктове, да речем, които въоръжените формирования на опълчението трябва да напуснат, не биват напуснати. И знаете ли защо2 Ще ви кажа направо, то не е и никаква тайна: просто хората, които воюват срещу армията на Украйна, казват: „Това са нашите села, ние сме родени там. Там живеят нашите семейства, близките ни. Ако си отидем, там ще дойдат националистическите батальони и ще убият всички. Няма да напуснем, ако искате, сами ни убийте!“ Както виждате, това е сложен въпрос. Разбира се, ние ги убеждаваме, разговаряме, но когато ни казват такива неща, сами разбирате, че не може да се намерят много аргументи „против“.

Но и украинската армия не освобождава някои пунктове, от които трябва да отстъпи. Хайде, опълчението - това е разбираемо, те са хора, които се борят за своите права, за своите интереси. Но ако централната украинска власт иска да определи не просто линията на разграничението, което сега само по себе си е твърде важно, за да бъдат прекратени обстрелите и убийствата, а иска да запази териториалната цялост на страната, не бива да смята за най-важно конкретно село или населен пункт, важно е да се прекрати незабавно кръвопролитието, взаимните обстрели, да се създадат условия за начало на политически диалог. Това е важното. Имено това липсва сега - политически диалог.

Моля да ме извините за този дълъг монолог, но Вие ме карате да се върна към същността на проблема. В какво се състои тя? В Киев бе извършен преврат. Значителна част от страната го подкрепи и се зарадва, в това чисто и понеже смяташе, че в рамките на подписано някакво споразумение, да речем, за асоцииране на Украйна към Европейския съюз, ще се отворят границите, хората ще имат възможност да работят в Евросъюза, в това число и в Германия.
Смятаха, че така ще бъде. Но на практика нищо такова не се случи.
А другата част от страната, на юго-изток, не подкрепи преврата и заяви: „Ние не ви признаваме“. И вместо да започнат диалог, вместо да обяснят на хората, че централната власт в Киев не се готви да върши нищо лошо, а напротив, ще предлага различни варианти за съвместен живот, за развитие на общата държава, за права - вместо това, започнаха да арестуват хората по нощите. Щом започнаха да извършват нощни арести, хората от Югоизтока се хвнаха за оръжията. Щом те се хванаха за оръжията, вместо властта да спре (властта трябва да е по-умна) и да започне диалог, тя изпрати армия, авиация, танкове, системи за залпов огън. И, в края на краищата, всичко навлезе в задънена улица. Може ли обаче да се излезе от нея? Убеден съм, че може.

Хуберт Зайпел попита Владимир Путин откъде опълченците имат военна техника.


- В днешния свят хората, които водят борба и смятат тази борба за справедлива от своя гледна точка, винаги ще намерят оръжие - смята Президентът. - Това, първо. Но, искам да подчертая - то не е главното. Главното е съвсем другаде. Главното е в това, че проблемът не бива да се разглежда едностранно. Сега в източните области на Украйна се водят бойни действия. Централната власт на Украйна изпрати там армията, използва дори балистични ракети. Някой на Запад споменава ли това? Нито дума. Какво означава това? Какво показва това? Това показва ли, че вие искате централната власт на Украйна да унищожи всички там, всичките си политически противници и опоненти? Това ли искате вие? Ние не го искаме. И няма да го позволим.

Вие попитахте как се развива ситуацията и на какво разчитаме ние. Разбира се, ние разчитаме на това, че ситуацията ще се промени към по-добро. Разбира се, разчитаме, че кризата в Украйна ще приключи. Разбира се, искаме нормални отношения с всички наши партньори, също и със САЩ, същои с Европа. Така наречените „санкции“ са вредни за световната икономика (и за нас са вредни, и за световната икономика са вредни), но най-вече за отношенията между Русия и Европейския съюз.

Наистина, има и плюсове. Защото ограниченията, които се въвеждат спрямо някои руски предприятия за закупуване на определени стоки на Запад, в Европа, в Щатите, ни подтикват ние самите да си произвеждаме тези стоки. Комфортният живот, когато трябва да да се мисли само да добиваме повече нефт и газ, а всичко останало може да се купи, вече донякъде е в миналото. По повод на растежа... Тази година имаме скромен растеж, но все пак растеж - някъде около 0,5 - 0у6 процента. Следващата година планираме растеж от 1,2 процента, след това - 2,3 процента, и на другата година - 3 процента растеж. Общо взето, не това са показателите, които ни се иска да видим, но това е все пак растеж, и ние сме уверени, че ще ги постигнем.

 Владимир Путин отбеляза, че руските банки в момента са дали кредити на украинската икономика за 25 милиарда долара.
- Щом нашите партньори в Европа и Щатите искат да помогнат на Украйна, защо подкопават тази финансова база, като ограничават достъпа на нашите финансови учреждения до международните капиталови пазари? Да не би да искат да провалят банките ни? Но тогава ще провалят Украйна. Въобще, мислят ли какво правят или не? Или политиката слага перде пред очите им?Банката, която споменах, “Газпромбанк”, даде кредити само в тази календарна година, веднъж 1,4 и втори път 1,8 милиарда долара на Украйна за енергетиката. Колко прави това? 3,2 милиарда. И банката ги даде. Веднъж кредитира украинската “Нафтогаз”, това е държавна компания, даде и 1,4 милиарда на частна компания с ниска цена на газа, за да поддържа химическата промишленост. И в двата случая тази банка сега има право да предяви искания за предсрочно погасяване, защото украинските партньори не изпълняват кредитните си задължения.

По принцип те обслужват кредитите си, но въпреки това има условия, които се нарушават. И банката има формалното право да предяви претенции за предсрочно погасяване. Но ако го направим, отново ще рухне цялата украинска финансова система. Но ние вече взехме решение: няма да правим това. Не искаме да утежняваме ситуацията. Искаме Украйна най-после да стъпи на краката си.

Що се отнася до енергийната проблематика, г-жа Канцлерът направи много за нейното решаване. Колкото до въпросите на сигурността, нашите мнения, да го кажем така, и подходите ни далеч не винаги съвпадат. Но едно е ясно: Русия и Федерална република Германия искат ситуацията да бъде регулирана, ние сме заинтересовани и ще се стремим Минските споразумения да се изпълняват. Има само едно обстоятелство, на което аз винаги обръщам внимание. На нас постоянно ни казват: проруските сепаратисти трява да направят това, трябва да направят онова, вие им повлияйте и направете това или онова. И аз постоянно питам: “А вие какво направихте, за да повлияете на вашите клиенти в Киев? Нещо изобщо направихте ли? Или само подкрепяте русофобски настроения? Което, впрочем, е твърде опасно. Ако някой подмолно подкрепя русофобията в Украйна, ще настане катастрофа. Просто катастрофа! Или ще търсим заедно решение? Тогава дайте да сближим позициите на страните. Хайде да се стремим (сега ще кажа нещо, което, може би, няма да се хареса на всички у нас) към някакво единно политическо пространство на тези територии. Ние сме готови да вървим в тази посока, но само заедно.

Накрая Хуберт Зайпел попита Президента на Русия дали някога е вършил грешки.


- Грешки винаги се допускат - призна Владимир Путин. - И в работата си, и в личния си живот всеки човек прави някакви грешки. Но нима това е главното? Главното е навреме и ефективно да се реагира, бързо да се реагира на онова, което се случва след допускането на грешките. Да се аналзират и да се разбере, че това са били именно грешки. Да се разбере, да се коригират и да се продължи напред. Не към задънена улица, а към решаването на проблема.

Струва ми се, че за последните 10 години в отношенията си с Европа като цяло и с Федерална република Германия в частност ние действахме именно по този начин. Вижте каква атмосфера има сега между Русия и Германия от 10-15 години насам! Не зная дали по-рано е имало толкова добра атмосфера? Струва ми се, че не. И си мисля, че това е много добра база, добър фундамент за развитие на отношенията не само между двете държави, но и между Русия и Европа като цяло, въобще за хармонизиране на отношенията в света. Ще е много жалко, ако пропилеем тази възможност.

 Източник: ruskline.ru

 

 

 

   Превод: Л. Чолаков

Този превод е обект на авторско право.
Препубликуването му, изцяло или отчасти, се разрешава
САМО ПОСОЧВАНЕ НА ПРЕВОДАЧА И С ДЕЙСТВАЩ ЛИНК КЪМ ПРЕВОДА.

 

 

кпирано от:     
http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2014/11/18/interviu-na-vladimir-putin-za-nemskata-televiziia-ard.1315011
Гласувай:
3Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 25891301
Постинги: 4071
Коментари: 7186
Гласове: 8095
Архив
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930