Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2014 22:02 - Става страшно за българите в Украйна! Българи едва не започнали въстание в Одеса. Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 6537 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 27.11.2014 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Българският език вече загуби статута си на регионален език в Одеска област. Предстои да видим дали българите в Украйна ще загубят статута си на граждани...

На извънредно заседание, проведено на 23 февруари, Върховната рада на Украйна отмени действащият "Закон за държавната езикова политика". С това се отне статутът на руския език като официален на територията на страната. За отмяната на закона гласуваха 232 депутати от общо 450. Решението бе подкрепено от повечето депутати от опозиционните "Баткившчина", УДАР и от националистическата "Свобода". Междувременно предишния ден в реч на Майдана лидерът на "Свобода" Олег Тягнибок настоя в Украйна да бъде създадено Министерство на националното самосъзнание и да бъде въведен статут "не гражданин на Украйна". Той поиска и употребата на руски да бъде криминално преследвана.

 

 

Всичко това щеше да е само поредният епизод от украинската политическа драма, ако вече не касаеше пряко и нас, българите. Защото някак си забравихме, че в почти съседната нам Украйна (дели ни само румънската част на Добруджа) живеят и над 200 000 българи, които представляват петото по численост малцинство в страната. Забравихме и че в същата тази Върховна рада има и един българин - Антон Киссе. Няма как да не забравим обаче, след като през последните почти три месеца, докато траеше кризата в страната, нито един, повтарям, нито един български журналист не обели и дума за тяхното положение. А това се случи така, поради една много проста причина. Българите в Украйна в по-голямата си част гласуваха за Партията на регионите на Янукович, а техният депутат, макар и избран като независим, беше в управляващото мнозинство.

 

Тъй като нашите медии отразяваха изключително едностранчиво събитията в Украйна, те нямаше как да обърнат внимание на българите. Тогава щеше да се види и другата гледна точка, а очевидно не това беше целта на заливалата ни в продължение на месеци пропаганда. Впрочем, щеше да е интересно как щяха да реагират българските медии, ако нещо, недай си боже, се беше случило на българският депутат? Щяха ли въобще да го отразят? Дълбоко се съмнявам. Но ако все пак бяха питали българите, те щяха да им кажат защо подкрепят Янукович - просто защото вече усетиха натиска на украинизацията при Юшченко и неговите съюзници. При това тук не става дума само за езикова политика - през 2005 г. започна дори смяна на имената. Александър стана Олександр, Андрей - Андрий и т. н. За това обаче във и от България отново нито гък. Българите потърсиха съюзник, който да ги защити при липсата на подкрепа от България, и го намериха.

 

Сега обаче техният съюзник е низвергнат, а България традиционно продължава да се прави, че не ги забелязва. При така печално известния реваншизъм в украинската политика (Янукович не се поколеба да вкара Тимошенко в затвора, сега пък него го преследват) българите в Украйна не ги чака нищо добро. Впрочем, по силата на отменения закон, българският език имаше статут на регионален език в Одеска област. Е, вече няма. Това обаче българските свободни, демократични и без цензура медии въобще не ги интересува. Както и българското правителство. Ако трябва да перифразирам един класик на българомразието, Соломон Паси, всички те казаха дружно "майната им на българите".

 

Автор: Костадин Костадинов
Източник:
kostadin.eu /http://www.snews.bg/bg/statiya/stava-strashno-za-balgarite-v-ukrayna:44514
 
 (извадка)



Гласувай:
6



1. injir - Фашистите така действат. Сега р...
27.11.2014 22:32
Фашистите така действат. Сега русите и българите. После циганите и евреите. После - всеки, който не е съгласен с тях...
цитирай
2. анонимен - Всъщност, така действат евреите. Винаги и навсякъде!
28.11.2014 09:22
Те използват всяка възможност и всяка създадена ситуация, да избиват неевреи - най-вече - европейци, и още повече - православни славяни!! И всичко това винаги го вършат под ФАЛШ-ФЛАГ.
А ако са били унищожавани евреи от хитлеристите, нямаше евреите в края на войната да са повече, отколкото преди това!!!
Еврейството винаги приписва своите престъпления и намерения, на други.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313697
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031