Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2014 19:05 - Искане за незабавна отмяна на националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” - Автор: ivofranz
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 8553 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 До: Всички български граждани, чрез българските информационни агенции и медии
До: Народно събрание на Република България

До: Министерски съвет на Република България

До: Върховен административен съд

До: Омбудсман на Република България

Ивайло Франц, Патриотичен съюз „Освобождение”

Пресконференция, БТА- Национален пресклуб, 9 декември 2014 г., 13 часа.

искане

 Ние, долуподписаните български граждани, в лично качество и като представители на обществени организации и частни сдружения, искаме с настоящото публично изявление да запознаем и потърсим подкрепа от всички останали български граждани, както и да сезираме институциите на Народното събрание, Министерски съвет, Висшия административен съд и Омбудсмана на Република България за

 

незабавнО спиране на действието и отмяна

на решение № 690 от 3 октомври 2014 г. на Министерски съвет

за одобряване на Национална програма

„България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”

 

 

Ние считаме, че разпоредбите, принципите и планираните действия в този документ, приети по недобросъвестен начин от Служебното правителство на Георги Близнашки, съставено от Президента Росен Плевнелиев и мълчаливо одобрено от управляващата в момента политическа коалиция, нарушават Конституцията и Законите на Държавата ни, но най-вече ограничават държавния суверенитет, застрашават националната сигурност и териториална цялост на Отечеството ни!

Приемането и текущото изпълнение на решенията на документа отреждат на Република България позицията на враг на Русия, Китай и Иран и превръщат държавата ни в реална цел на действията на всички противници на САЩ, с което се застрашава пряко живота, свободата, собствеността и мирното бъдеще на българския народ!

Никое българско правителство, за 25 години „демократичен” преход, не си позволи да превърне държавата ни във враг на когото и да било, но с приемането и действието на тази „Национална програма 2020”, днес, България е официален враг на половината свят!

Ние не сме съгласни с това и считаме, че българския народ, първо, трябва да знае в какво е въвлечен, от едно вчерашно Служебно президентско правителство и една днешна управляваща политическа коалиция, и второ, трябва да има възможността да реши сам, дали трябва да приеме такава национална позиция и своя международна военна роля, чиято цена ще заплати със собствените си пари, кръв и територия!


Главните основания на искането ни за спиране на действието и отмяна на решение № 690 на МС от 3 октомври 2014 г., одобряващо Национална програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020”, на Служебното Президентско правителство оглавявано от Георги Близнашки са следните:

 

  1. Предоставят се, считано от 3 октомври 2014 г., едностранно и безусловно на САЩ, НАТО и ЕС изключителни права върху панирането и управлението на националната сигурност на Република България, на нейните въоръжени сили, територия, държавни военни имоти, фирми, военни разчети, планове, програми, проекти и тяхното пълно изпълнение (обект на цялата Програма).
  2. Република България се задължава напълно да финансира тази военна „Национална програма 2020” за периода 2015-2020 г. със средства в размер на 9 993 600 000 лв., от които:

         9 577 500 000 лв са пряко финансиране от държавния бюджет, (чрез приетото задължение разходите за отбрана за този период да растат от 1,5% до 2 %, при годишна стъпка на нарастване не по-малка от 0,1% от БВП);

         195 000 000 лв. финансиране от продажбата на държавни военни имоти, движими активи и фирми;

         131 000 000 лв. финансиране от програмни кредитни линии от НАТО (основно американски средства)

         64 100 000 лв. финансиране от програмни и кредитни линии на САЩ;

         26 000 000 лв. финансиране по програми на ЕС.

(гл.ІІ, т.11, т.14, т.46,47,53,62,т.65-69, т.71-72, т.118 и табл. № 2).

  1. Република България се задължава с пълното си включване в противоракетната отбрана (ПРО) и противовъздушната отбрана (ПВО) на САЩ и НАТО в Европа. Разрешава и планира разполагането по цялата си територия, до 2020 г.,  на целия спектър от установки, техника и системи на САЩ и НАТО за стратегическо разузнаване, ранно известяване, контрол, мониторинг и управление на бойни действия срещу всички техни противници в Европа, Азия и света (т.6, т.7, т.33, т.35 и др.).  

Обстоятелство, което веднага превръща Република България от потенциален, в реален и пряк противник на Русия, Китай и Иран, както и на всички противници на САЩ, НАТО и Западноевропейските държави. Решение, което за 25 години никое българско правителство, камо ли Служебен кабинет, не си позволи да вземе, и което е абсолютно противно на волята на българския народ, на когото нито Русия, нито Китай, нито Иран, нито която и да е друга държава в света са военни противници или врагове!

  1. Държавата ни официално заличава националния си суверенитет като се отказва от своите държавни цели и интереси, както и от независимото  управление и планиране на военната си защита и национална сигурност, и поверява това свое конституционно задължение на САЩ, НАТО и ЕС, като в т. 37 от ”Програмата” заявява: България разглежда гарантирането на своята сигурност само и единствено в контекста на НАТО и на ЕС, с произлизащите от това ползи, но и задължения към споделената сигурност. Ключов елемент в това е развитието на съвременни въоръжени сили в рамките на подхода „Първо НАТО и ЕС...”!
  2. Планирана е до 2020 г. тоталната разпродажба на последните 1106 броя, държавни, военни имоти („основно поделения със значителен сграден фонд” и специална инфраструктура) (гл.ІІ, т.11), наречени в „Програмата” „имоти с отпаднала необходимост”. Както и на цялото движимо т.нар. „излишно” имущество на министерство на отбраната, включващо боеприпаси, взривни материали, оръжие, техника, запаси и пр. (т.69).
  3. Напълно и окончателно ще се „преструктурират” (разбирайте технологично и физическо ликвидиране и/или изкупуване)
    всички държавни военни фирми
    (т.65, т.66, т.67), като със средствата от това и от продажбата на военните имоти и движимите активи ще се създаде фонд „Интелигентна отбрана” (т.71 и 72), чрез който ще се купи една част от военната техника, съоръжения и оборудване планирани в програмата до 2020 г.
  4. Независимо от политическите обещания за подкрепа на българския бизнес в „Програмата” са безогледно дискриминирани всички български частни фирми от военно-промишления комплекс, на които официално се отрежда ролята на прислуга в целия процес на „модернизиране” на БА, а именно - в т. 62 се казва: „от индустриална и научно-техническа гл.т. българските фирми от отбранителна индустрия и научни организации ще имат възможност да участват като подизпълнители...».

Още повече, че се въвежда официално т. нар. институт in-house(т. 68 и др.), чрез който се създава правно основание за директно сключване на договори между държавата, като възложител на военните поръчки, и избраните за целта чужди компании или т.нар. държавни фирми, но вече изкупени или „преструктурирани” от компании от САЩ и НАТО, в качеството си на основни изпълнители на всички военни проекти в България до 2020 г., отговарящи напълно на приетия в „Програмата” принцип „първо НАТО и ЕС”!

 

  1. За първи път в държавен стратегически документ се публикуват официални обвинителни квалификации към трета държава, които се явяват и единствените основания за взимане на държавно управленско решение, по отношение на извършване на огромни финансови разходи и заемане на международна, немиролюбива политическа позиция, от страна на Служебно правителство, в разрез с разпоредбите на чл. 24 (2) от Конституцията на Република България, а именно:

            „Придобиването на нов тип боен самолет на практика ще замени трите вида използвани сега самолети МиГ-21, 29 и Су-25 и ще се сложи край на зависимостта на българските ВВС от Русия (т. 35) и

            „В резултат на анексирането на Крим и на подкрепата за бунтовническите формирования в Източна Украйна, доверието към Русия беше компрометирано и понастоящем тази инициатива (South East European Defence Cooperation) е в застой” (т. 117).

9.      В следствие на горната позиция, в т. 30 от „Програмата” е взето най-важното военно-оперативно решение, което се планира приоритетно, а именно: „воденето на съвместна подготовка на 2 механизирана бригада с щаба на многонационалния корпус „Североизток” в Шчечин (Полша)”.

Чрез този акт, ясно се очертава първата крачка към реалното политическо и военно включване на Република България в подготвяща се военна операция на НАТО срещу Русия или най-малкото на пряко българско военно участие във войната в Украйна при нейно разрастване или усложняване!

  1. За първи път в „новата” история на България публично се определя и военния „ресурсен” и „кръвен” данък на нашата армия в случай на водене на война или на военни операции от НАТО, а именно: достигане до 2020 г. на способност за разгръщане на 50% от състава на сухопътни войски и 10% в операции, както и 40% от Военновъздушните сили със способности за развръщане и 8% в операции в съответствие с основните изисквания на НАТО”!
  2. В края на „Програмата” в гл.ХІ, т. 136 се поставя изискването за промяна на 7 закона на Република България, които са стратегически за националната сигурност и вътрешното законодателство на държавата ни, а именно: Закона за отбраната и въоръжените сили на РБ, Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост, Закона за държавния бюджет за съответната година, Закона за преминаване през и пребиваване на територията на РБ на съюзнически и на чужди въоръжени сили, Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки. Определя се необходимост и от промяната на всички държавни планове касаещи въоръжените сили на България, националната сигурност, териториалния суверенитет и военните имоти на държавата и Министерство на отбраната (решение на МС, преамбюл).

 

Считаме, че всички тези стратегически решения, както и цялото останало съдържание на тази „Национална програма - 2020”, приета от Служебното правителство на Георги Близнашки, при прякото водачество и подкрепа на Президента Росен Плевнелиев, и мълчаливото одобрение на сега действащата политическа коалиция, първо, трябва да бъдат спрени и отменени. След това, трябва да се поставят като въпроси на всенародна и открита дискусия. След това на допитване/референдум до българския народ, от което да последва не прикрит военно-политически договор между управляващата политическа олигархия в България и САЩ, а решение на българския народ, конституирано от Народното събрание и изпълнено от Министерски съвет на Република България. За да бъде спазен, а не драматично нарушен, по-горе цитирания чл. 24 (2) от Конституцията на Република България, който определя, че:„Основни цели на външната политика на РБ са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българския народ, както и съдействието за установяване на справедлив международен мир”!

 

Инициатор на искането,

Ивайло Франц,
Патриотичен съюз "Освобождение"




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313123
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031