Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2015 20:40 - Властта призна: Танковете идват, Автор: kolevm38
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4272 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След поредица от половинчати и откровено манипулативни информации на представители на управляващите и свързани с тях експерти, в които се твърдеше, че НАТО ще разполага у нас само "папки и компютри", днес военният министър Николай Ненчев в интервю за в. "24 часа" открито призна, че на територията на България ще бъдат разположени американски танкове и бронирана техника. Според него числеността на военния контингент била все още в процес на уточняване, но той се ангажира с твърдението, че "максималната бройка на бойната бронирана техника няма да надхвърли няколко десетки единици".

image
 

Миналата седмица в отговор на депутатски питания Ненчев не спомена и дума за подобно развитие, за което отдавна се говори в международния печат. Напротив, той заяви, че ще бъде създаден само команден център на НАТО в София за обучение и координация на съвместни военни учения на пакта. По думите му половината от персонала на командния център щели да бъдат българи. Ненчев обяви категорично, че разполагането на командно-контролните центрове на НАТО, в т.ч. в София, не означава подготовка за война. 

В интервюто си военният министър обяснява, че командно-контролните центрове са видимото изражение на задачата на НАТО, заради която сме станали част от алианса - сигурността на всеки един член е колективна задача на всички съюзници. "Тези центрове ще поддържат колективното отбранително планиране и ще подпомагат координацията на многонационалната подготовка и военните учения. Предвижда се разполагане на минимално оборудване, което не може да бъде използвано за каквито и да е било настъпателни действия. Мерките за засилване на отбранителните способности на съюзниците са в отговор на агресивните действия на Русия и са част от нашите задължения за колективна отбрана", подчертава Ненчев.

В интервюто военният министър отправя и неприкрита заплаха към преобладаващите пацифистки среди в нашето общество и критиците на ескалацията на военното напрежение от страна на НАТО. Явно забравяйки, че основно конституционно право на гражданите е свободата на словото и съвестта и правото да се търси и получава информация от властите, Ненчев заявява, че критиците на действията на българското правителство щели да попаднат "под ударите на закона" и че "заедно с най-развитите страни няма да допуснем хаос и паника да обхванат обществото ни".

Хаштаг-BG припомня, че на срещата на НАТО в Уелс миналата година, беше приет План за действие за готовност на НАТО (RAP), в който бе поставена задача съюзниците да предложат мерки за засилване на способностите на НАТО за бързо реагиране и отговор в случай на непредвидени обстоятелства. 

В свое изявление зам.държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд наскоро определи България като "фронтова държава" заедно с прибалтийските републики, Полша и Румъния. По думите на ръководителя на авторитетния британски Кралски институт за изследвания в областта на отбраната, цитиран миналата седмица от Newsweek, тези стъпки имат и символно значение - демонстрират, че НАТО определя Русия като най-голяма заплаха за алианса. Изданието цитира и бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Чарлз Уорд, според когото тези действия на пакта са далеч по-значими, отколкото изглеждат на хартия. "Въпросът пред Европа е: дали Путин настъпва все повече на запад. Дали това не е предмостие за настъпление към Молдова?". Той също определя България като "фронтова държава". 

В същото време водещи руски експерти вече заявиха, че разполагането на команден център и сили на НАТО в България, което е част от военния обръч, който САЩ поставят в близост до границите на Русия, автоматично означава увеличаване на руското военното присъствие в Крим и насочване на руските стратегически оръжия към България, като територия, която пряко заплашва националната сигурност на Руската федерация. Директорът на Центъра за политически изследвания Владимир Евсеев, коментира пред pravda.ru, че увеличаването на руския военен потенциал в Крим е в отговор на засилената активност на НАТО в Черноморския басейн, с което пактът открито нарушава международното право, установено от Конвенцията от Монтрьо. Според него САЩ възнамеряват да изградят в Румъния база за ракетни установки, което също налага Русия да вземе мерки за своята отбрана. Евсеев подчертава, че българските управляващи провеждат външната политика на Вашингтон и въвличането на България в подобни действия създава заплаха за сигурността на самата България и уврежда интересите на българския народ. Експертът недвусмислено припомня примера на Грузия, която въпреки насърченията на САЩ да предприеме враждебни действия спрямо Русия през 2008 г., беше оставена на произвола от своите западни съюзници след като Русия предприе мерки за защита на своята сигурност.

Хаштаг-BG подчертава, че политиката на днешното българско правителство повдига редица легитимни въпроси, които се нуждаят от ясни и убедителни отговори. Факт е например, че за разлика от исторически сложилите се напрежения и лоши отношения с Русия на държави като Латвия, Литва, Естония и Полша, и в известен смисъл Румъния, България има традиционно добри отношения с Руската федерация. Трудно може да се говори за каквато и да е пряка военна заплаха от Москва спрямо нашата страна. Това прави трудно обяснима позицията на правителството на Борисов, което безкритично приема исканията на САЩ в рамките на НАТО, превръщайки България в арена на изостреното противопоставяне между Вашингтон и Москва.

Страната ни е член на НАТО и следва да бъде коректен съюзник, но това не означава, че трябва бъде в ролята на безгласна буква и да изпълнява безропотно всяка инструкция, идваща от Белия дом, без оглед на реалните национални интереси. Защо българските власти са в ролята на "йесмени" в централата на НАТО? До момента извън голословни твърдения с пропагандно-идеологическа окраска, нашите власти не са представили на обществото с аргументи и доказателства, че е налице ясно дефинирана руска военна заплаха спрямо България. Защо тогава България приема безкритично отредения й статут на "фронтова държава"?

Защо се позволява разполагане на чужд военен контингент - танкове и бронирана техника - акт, който естествено ще бъде възприет като враждебен от страна на Русия? Прави впечатление например, че една от най-ключовите държани в Алианса - Турция, не се включва в тази ескалация на военното напрежение и не спазва икономическите санкции, наложени от САЩ и ЕС на Русия, именно защото има добри отношения с Москва. Това не я прави по-малко лоялен или важен член на НАТО, но пък показва какво означава суверенна и независима политика.

И накрая - а не сме ли свидетели на поднасяне на политиката по въвличане на България във враждебни действия спрямо Русия "на час по лъжичка" - първо команден център с "папки и компютри", после "максимално няколко десетки танкове"... А след това?

Автор: Хаштаг-BG




Гласувай:
3



1. dimat - Даже и при това положение тъпият и заспал български роб,
09.02.2015 21:10
ще си остане една овца,готова за заколение.Тези танкове,които му пробутват,уж срещу руска агресия,са предназначени за да дуржат в клещи стадото,в случай,че след като го приклещят още,най-после се събуди и "хване сопата".Нима някой си въобразява,че те ще воюват срещу руски танкова,на територията на Черно море.Нима родното стадо си въобразява,че "лошите руснаци" ще изпратят някакви армии да воюват на наша територия,при положение,че с 1-2 мегатонни термоядрени бомби,изпратени с ракети,просто ще ни заличат от лицето на земята,заедно с тъпите танкове на краварите.Явно стадото не рзабира,че е приготвено за жертвен агнец,за краварските интереси.Боже упази,от тъпи овце.
цитирай
2. nkf - Друже Симович, шредаваш ли Бълг...
10.02.2015 18:32
Друже Симович, шредаваш ли България копеле руско-сръбско, а? Пиши, пиши руска антибългарска пропаганда, помияр долен. Мръсен лицемер и предател криещ се зад Християнството.
цитирай
3. nkf - Друже Симович, я кажи ангелчо гр...
11.02.2015 10:43
Друже Симович, я кажи ангелчо грънчаров - проидохата - пияница и комунистче и ченгенце ли те закара при водещия си офицер или ти сам стигна до руското посолство? Кажи бе, руско-сръбско мекере - предател на България.
цитирай
4. grigorsimov - на nkf :
11.02.2015 11:55
"Няма нищо тайно, което да не стане явно"!
Това се отнася особено за делата юдомасонското, ммафио-деморато-комунистическо, сатанинско еврейство.

"На кой господ всъщност се кланя евреите - кратко, ясно и неопровержимо"!
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2015/02/11/na-koi-gospod-vsyshtnost-se-klaniat-evreite-kratko-iasno-i-n.1337297


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28356820
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930