Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2015 09:34 - ОБИРЪТ „БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ” - НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА ПОМОЩ ЗА ЧАСТНИТЕ БАНКИ ОТ НАШИЯ ДЖОБ, zadkulisite.com
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2894 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според програмата правителството ще даде държавна гаранция на стойност 1 млрд., с която Българската (изцяло държавна) банка за развитие ще тегли заем – или от банки у нас, или от международните пазари.
На международните пазари няма кой да ни даде пари. Когато един републикански бюджет в приходите си разчита на заеми от 50% (!) и през миналата, и през тази година, то на всеки грамотен с парите човек му е ясно, че ситуацията е лика-прилика с гръцката. (Комшиите влязоха в тази дългова спирала през 2008 г. и тя гръмна през 2010 г.)
Банките у нас могат да дадат пари. Но как – та нали системата е с непомерно високи лоши кредити и се клати така, че премиерът Борисов наскоро обяви, че освен ПИБ се спасяват и др. банки?.
Но пари все пак ще се намерят.
Откъде? – Частните банки ще дадат заема за нуждите на държавната програма на държавната банка за развитие, взимайки от ... държавните пари на същата Банка за развитие!
Как? Държавната Българска банка за развитие, което ще финансира санирането, има депозити за 980 млн. средномесечно, вложени в банките у нас, сочат финансовите й отчети и баланси. Ще запитате - тогава защо й е необходимо да тегли заем за милиард, след като си го има този милиард? Че дори и повече, понеже държи няколкостотин милиона и на влог в БНБ, които са част от фискалния резерв на държавата! Има и допълнително стотици милиони в държавни ценни книжа.
Накратко – тя е дала почти милиард на частните банки у нас срещу мизерна лихва за тези нейни влогове. Същите тези частни банки, които си осигуряват ликвидността и спасението си с нейни, а всъщност наши, държавни пари (това са спасителните операции на кабинета за банковата система, за които говореше премиерът), ще се опрат на държавните депозити, като преоформят депозитите при тях на Държавната банка за развитие в кредит за нея – на много по-висока лихва от влоговете, със съответните такси и разноски за обслужването му.
Смисълът на операцията: понеже милиардната помощ като евтини депозити явно не стига, сега този милиард допълнително ще трябва се развърти и превърти, за да осигури лесни печалби за банките.
На практика се отпуска кредит на държавната Банка за развитие с нейните собствени пари. Схемата е изпробвана – по същия начин навремето фалиралата Корпоративна банка даваше заеми на БЕХ и НЕК с техните им пари, понеже те си ги държаха именно при нея.
При това самите държавни депозити ще останат в частните финансови институции като обезпечение по кредита наред с правителствената гаранция по него.
За тези, които не разбраха – услужили сте на съседа си с 100 лева, а той вместо да ви ги върне, ви ги „връща” обратно като кредит – т.е. като негови пари, които му дължите със съответните такси и лихви към него!
Най-вероятно операцията ще бъде разиграна през международните пазари. На тях родните банки за своя сметка ще поръчат на чуждестранните банки да закупят проформа от тяхно име този дълг. Така ще се оформи заемът като международен, за да понадуят такси, комисиони и лихви и да получат още една – световна гаранция по вземането си. За политиците това също е предпочитан вариант, понеже чрез него в много по-голяма мъгла и тайна могат да бъдат уредени и вкарани по шифровани сметки подкупите, които ще вземат за решението си.

ДВОЙНОТО СЧЕТОВОДСТВО

В програмата е записано двойно счетоводство.
Как се извършва то?
Заемът се взима от държавната Българска банка за развитие. Затова и тя отпуска парите за саниране, като се подписва договор за кредит ( именно кредит, както ще обясня с документите по-надолу) между нея, Сдружението на собствениците, представлявано от съответния кмет и областния управител.
Същевременно, понеже санирането е обявено като безплатно, в банката се открива предварително сметка на всяко Сдружение на собствениците. В тази сметка се превеждат необходимите пари, от които после да се разплатят строително-монтажните работи.
Въпросът е кой плаща тези пари, които са влезли авансово по сметката?
За моя изненада не се оказа Банката за развитие, която е взела кредита, за да финансира програмата за развитие и с която се подписва договора от Сдружението на собствениците.
Парите се дават от държавата. Т.е. от националния бюджет. Накратко - имаме милиард от заем в Банката, която тя ви дава и още милиард, който ще се запише в бюджета. Защо тогава се взима въобще заемът от банката?

Извадка от:
zadkulisite.com/post-1408




Гласувай:
6



1. dimat - Поздравления и благодаря,
12.02.2015 12:38
за така добре направеното разяснение,относно "безплатното"саниране".Само,че според мен ,малко хора ще го осъзнаят.Схемата е направена така,че мъглата в "съзнанието" на овцете да бъде пълна.Все повече се убеждавам в "гения" на Винету,който ни е оприличил на мат'рял.Всички наши реакции,за тези 25 години доказват неизменното ни състояние на "мат'рял,с който политическата шайка си прави,каквото иска.Така е и сега.При това сега се изхитриха не просто да крадат стадото,но и кражбата да бъде двойна,а като се има предвид и влиянието в (без)съзнанието на овцете,че нещо им се "дава" безплатно,с което се печели и политически дивидент,кражбата е даже тройна.Егати стадото,Егати "специалистите",егати "четвърта власт - медии".Изобщо,достойни сторители на съвременна Тъпландия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28318304
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031