Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2015 22:56 - Българите-най-старите християни в Европа! Автор: vitalian4v
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3160 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
...още се пробутва теорията за покръстването на българите чак от някой си "хан" Борис, който уж приел името Михаил (виж: Препокръстването на народа ни!) и то с масови убийства наложил това чуждо до тогава на простия варварски турко-мангалски български народ,или по-точно диво племе - християнство.
Да, ама НЕ!
Няма никакви доказателства за такова мнимо покръстване на българи в онова време, за сметка на това имаме повече сведения за старо християнство у българите.
Нека започнем от най-отдалечената епоха и да стигнем до сега.
Този, който разпространява първоначално християнството на Балканският полуостров е Св.Апостол Павел, който бил в следните македонски градове - Филипи, Солун и Бер, където той е прокарал за пръв път християнството в Европа.
Казва се, че на сън му се явил македонец,който го повикал в Македония за да покръсти народа му.
Тук разбира се не става въпрос за покръстване на гърци,защото македонците бяха трако-пелазги(трако-българи,виж:Как македонизмът се обърна срещу себе си?),тоест били са покръстени българи,но разбира се трябва да посочим някои факти за това.
Първо ще споменем,че близо до тези градове още от I-ви век се среща следният надпис "Зевс Блегур".(Епиграфски паметник от село Дъждец,Ивайловградско).
Също важно нещо,което трябва да споменем е и информацията,която черпим от краткото житие на Св.Климент Охридски,където се казва,че след като българите в старо време били изселени от земите се завърнали и заели Панония и Далмация,Траки и Илирик,а и големи части от Македония и Тесалия,за което Анастасий Библиотекар казва,че било обединение на българите според родствено право,тъй като там е имало българи редно е да се каже,че покръстените там са били българи.
Но другото важно нещо,което трябва да споменем е информацията от легендата( за св.Димитрий Солунски,където се казва,че българският владетел Кувер(Кубрат),който вече бил изгонил аварите(абарите) от страната си заедно с някой си Мавър подготвяли война за завземането на Солун.
Интересното е,че се говори за братоубийствена война за завземането на Солун,другото е че имаме сведение за това,че българите считали Солун и други градове за градове на своите бащи.
Всичко,което писах до тук бе с цел обща ориентировка,за да се знае кои са били жителите на тези земи и градове,а и кои са били покръстени там.
Другото важно нещо е,че през IV век Мизия е наречена България от Св.Йероним,който казва и нещо много интересно за хуните-учили са псалтир,което ще рече,че са били християни,а както за всеки е ясно,българите и хуните са съплеменници,а и държавата им е една - (Виж:Кога и къде е създадена България?).
Другото важно нещо е,че когато безбожният Анастасий заточил илирийските(български) владици,се подигнал началника на федератите(мизите-българи)Виталиан начело с много българи,ако тогава българи са водили сражения за избавяне владици от заточение,то тогава за какво късно покръстване говорим?
Другото важно е,че през IV-век когато Мизия е наречена България - Св.Урфила превежда евангелието на готски,за тези в Мизия - българите,едва ли има смисъл да обяснявам защо готите са българи(вижте всички теми свързани с готите,а и проверете първоизточници).
Също така Св.Урфила е и изнамерил писмена за тези хора там.
Да не забравяме,че българските владетели са били християни,а в онези времена ако владетелят е бил християнин не може да се говори,че народа е бил иначе,това са глупости,щом владетелят е бил християнин то и народът е бил християнски,нямаме сведения народа да е бил иначе,макар и да е имало езичници.
Важно е да кажем,че писанията на патриарх Фотий,който години преди мнимото покръстване говори за владици в България,или отговорите на папа Николай до илирийският цар - Михаил,цар на другата България със столица Солун.
Също имаме доказателство за старо християнство у нас в имената на дните,това е лесно обяснимо-за Вторник,Сряда,Четвъртък и Петък няма какво да говорим-те са с имена свързващи ги с подредбата им в седмицата-номер,нас ни интересуват Събота,Неделя и Понеделник,та така,Събота идва от еврейското Шабат(Сабат),като те нямат друга дума за дните ги броят тъй - Сабат първи и т.н.,Неделя е важното,защото както знаем Неделя е ден Господен,именно тогава хората не трябва да вършат труд - Неделя - Не-Деля - Не - Деляй - Не - Работи!
Колкото до Понеделник - По - Неделник - По - Неделята.
Тъй че дори тъй крато изложени тези факти(които са една малка част)са си достатъчни да ни покажат,кога и от кого сме били покръстени ние - българите!
Благодаря за вниманието и лека вечер!



Гласувай:
4



1. haidut - Не може да го наричаш, някой си Хан ...
01.10.2015 18:30
Не може да го наричаш, някой си Хан Борис. Той е голям, той на практика поставя основите на държавата България.
цитирай
2. haidut - Тука бате се излагаш. Пишеш в стил ...
01.10.2015 18:31
Тука бате се излагаш. Пишеш в стил ДС, без да се сърдиш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28311807
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031