Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2015 18:39 - Операция "Шок и ужас" стъписа русофобите Автор: hadzapi/Поглед.инфо/
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1553 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След руската офанзива срещу Ислямска държава властта у нас гузно се сниши, а родни ветропоказатели си заобръщаха езика с уважителен тон към Москва

Дори най-големите "ястреби" отвъд Океана бяха принудени да признаят - Русия се завърна с гръм и трясък на международната сцена, помитайки от раз кухата пропаганда за някаква нейна изолация. Началото на тази своеобразна операция "Шок и ужас" официално бе поставено още в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН. Светът очакваше речта на Путин, която дълго преди това бе определяна като историческа. Световните медии бяха фокусирани върху Путин. Отзвукът също беше със знак "Путин". Всичко останало се оказа миманс и подробности от пейзажа.

И светът чу посланията, които искаше да чуе. Макар да бяха предварително известни - че всеки народ и държава имат право да избират модела на своето развитие; че не може със сила да се налага и следва една-единствена доктрина само защото някой е решил, че тя е изгодна за него; че светът е многообразен и многополюсен... Обратно на руските тези, в речта на Барак Обама отново прозвучаха дрънкане на оръжие и високомерна демонстрация на мускули. "Аз командвам най-силната армия, която светът познава. И няма да се поколебая да защитя страната си или съюзниците си - едностранно и със сила, ако се наложи."

Колкото до "общия враг" - "Ислямска държава" и хаоса в Европа, предизвикан от невижданата бежнска вълна, Путин недвусмислено назова причината, която така и не беше оспорена. А тя е в "износа на демокрация" и нейното "мироналагане" с оръжия, с организирането и финансирането от САЩ на т.нар. Арабска пролет в редица държави в Близкия изток, в насилствената смяна на съществуващите режими.

И още нещо направи Русия пред международната общност в Ню Йорк - опита се да реабилитира ролята и престижа на световната организация, натикани в ъгъла от няколко десетилетия насам, да върне статута й на естествен блюстител на международния ред и право. В тази връзка тя аргументира последващата военна операция в Сирия като оказване на помощ на легитимната власт в страната.

Чудо ли става в Сирия?

Русия направи за седмица колкото САЩ за цяла година - възкликна немското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Ефектът от атаките срещу терористите е повече от виден - новините за разрушени обекти и сили на джихадистите резонно окупираха първите страници на вестниците и станаха водещи за телевизии и агенции. Докато тези за бежанските потоци почти спряха или отстъпиха на заден план, макар проблемът с имигрантите да остава все така остър за много държави в Европа.

"Те (руснаците - бел.авт.) ни бяха приятели, а сега са ни братя - много повече, отколкото арабите", "Всяка сутрин между шест и седем часа виждам прелитащи руски самолети и се чувствам по-добре", "Няма нищо по-добро от това да пиеш всяка сутрин кафе и да пушиш наргиле на балкона и да слушаш мелодията на прелитащите руски самолети"... Това са само част от откровенията на жители на сирийския град Латакия, интервюирани от Франс прес непосредсвено след първите дни на руската офанзива.

Стремителната намеса на Москва в затегнатата сирийска криза, разбира се, не остави никого безразличен. И ако някои приемат действията на руската армия с явно въодушевление и одобрение, други или мълчат, или искат да бъдат прекратени ударите срещу непринадлежащите към ИД отряди на "сирийската опозиция", припомнят експерти. Позиции, които уж също били засегнати от ударите на руските самолети. Интересно обаче е друго: с какво тази т.нар. умерена опозиция, за която дори САЩ признаха, че я няма и че е преминала към ИД, се различава от терористите? И едните, и другите се противопоставят на легитимните власти с оръжие в ръце. Къде се намира тази опозиция и как изглежда тя си остава риторичен въпрос. Не е сигурно обаче, че са прави някои анализатори, които казват, че САЩ вече съжаляват за парите и усилията, изразходвани за подкрепата й.

Вашингтон пред избор

Пред Вашингтон сега стои поредният избор - или отново да оживят "опозицията", като водят с нея хитра игра с провокации и действат избирателно, или реално да си сътрудничат с Москва и да разгромят тези, които заплашват целия свят. Ето защо отвъд Океана са доста изнервени и подразнени от тактическите успехи на Русия. Още повече от факта, че Ирак също изяви готовност да поиска от нея удари по ислямистите и от неговата територия.

"Въздушните удари, които Русия нанесе по поддържани от САЩ сирийски групировки, са или демонстрация на руска военна некомпетентност, или доказателство за "опасното желание" на Москва да подчертае политическото безсилие на Америка", писа бившият съветник на американския президент Збигнев Бжежински в статия за "Файненшъл таймс". Видимо по-остър от друг път, той директно направи аналогия с Първата световна война и предупреди, че САЩ може да се окажат пред "един-единствен избор, ако не защитят своите интереси в региона: да поискат от Москва да прекрати военните действия, които нанасят щети на американските активи". (И няма как САЩ да не са смутени и "обезоръжени", защото "американските активи" всъщност са терористите и прословутата им "Ислямска държава", която е инструмент на САЩ и Израел, и по-точно - на Световното юдосатанинско еврейство. Григор Симов)

Далеч по-невъздържан се оказа сенатор Маккейн, който заяви пред Си Ен Ен, че "САЩ и Русия в момента водят в Сирия непряка война". Според него Русия "с презрение и пренебрежение" се отнасяла към САЩ, а фактът, че Москва е изпратила своя бойна авиация в Сирия в рамките на 48 часа след срещата между Путин и Обама в кулоарите на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, бил доказателство за това. Не могат да преглътнат, че Русия иззе инициативата.

В Европа заподскачаха "палачинки"

Пряко ударената от бежанската вълна Европа може да си поеме глътка въздух. След руските военни удари потоците от имигранти понамаляха, макар че доста пророци вещаят нов бум и задълбочаване на кризата. А реакциите на европейските лидери няма как да не будят снизхождение, като се има предвид колко недружелюбно се отнасяха с Москва преди това. Западът трябва да работи и с Русия, за да бъде решена кризата в Сирия, заяви германският канцлер Ангела Меркел: "За уреждането на сирийския конфликт, както и за справянето с групировката "Ислямска държава", се нуждаем от сътрудничество както със САЩ, така и с Русия. В противен случай няма да има решение"... "Русия може да стане съюзник на Франция и бих подкрепил това. Именно това казах на президента Путин в преговорите - че Русия трябва да стане партньор в търсенето на политическо решение и в съвместното му прилагане, а ако е необходимо, и в ударите срещу "Ислямска държава", които може да бъдат нанесени в близко бъдеще" - думи на френския президент Франсоа Оланд.

Далеч по-водевилна се оказа ситуацията у нас. По традиция властта се сниши и млъкна. Митов изчезна от хоризонта, Ненчев се "затвори" в дълбокомислие по проблема с МиГ-овете ни, дори Плевнелиев вече не громи "руския агресор" пред разни политически форуми и чужди делегации. И по медиите, традиционно обслужващи властта, се постаиха, прибраха си отровните езици, свиха си опашките. Антуражът от политолози и коментатори, онова втръснало на всички "вечно присъствие" на екрана лека-полека започна да изчезва така, както БРЕФ-а отмива мръсотията и микробите... Или бе сменено от пошла измекярщина. Само два примера ще цитирам: Соломон Паси пред БНТ, 4 октомври т.г.: "Ние не искаме нито конфронтация с Русия, нито искаме изолация на Русия. Ние искаме партньорство с Русия и ние не можем един без друг"... И Петко Бочаров (Нова телевизия, 4 октомври): "Ако има война, тя ще е по вина на Обама! Той е слаб президент и именно със слабостта си е вреден".

Като капак на този трагикомичен фон

властта у нас получи нов як шамар

от анкета по водещия проправителствен рупор БиТиВи, която се въртя в продължение на няколко дни миналата седмица. Оказа се, че над 90 процента (!) от българите подкрепят авиоударите на Русия в Сирия. Красноречиво доказателство за отношението и настроенията на хората, независимо от промиването на мозъци, което никога не е преставало.

Да, светът определено е друг от седмица насам, но как ще се развива пасиансът от интереси оттук насетне е трудно предвидимо дори за най-заклетите врачки и баячки. Днес в Брюксел започва есенната среща на НАТО, на която ще се обсъжда "руската намеса в Сирия и неприемливото нарушаване на въздушното пространство на Турция". В същото време премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че не иска конфликтът в Сирия да се превърне в криза между Русия и НАТО или в руско-турски спор. Преди ден обаче президентът Ердоган заплаши, че "всяка атака срещу Турция означава атака срещу НАТО". Според руския зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов пък руските и американските военни подготвят документ за взаимодействие на техните военновъздушни сили в операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия.

При всички случаи симулацията от страна на Запада за някаква сериозна война срещу "Ислямска държава" досега бе израз единствено на едно огромно лицемерие, чийто резултат се оказа бежанската криза. Няма спор, че по-нататъшната конфронтация на Алианса с Русия, намесата и на трети страни в конфликта като Китай, Иран, Ирак крият доста рискове и неизвестности. За всеки нормален човек остава надеждата разумът да надделее.

Дума


Прочети цялата статия тук:
Операция "Шок и ужас", която стъписа русофобите -  Поглед Инфо



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28319007
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031