Постинг
30.03.2016 22:55 -
Закваска за хлеб, logoslovo.ru
Имаме ли малко брашно, винаги можем да направим закваска, а и винаги можем да омесим хлеб, който е много по-полезен от дрождевия, т.е. от омесения с мая.
Без разлика от какво брашно е т.н. "стартер": пшенично, пълнозърнесто или ръжено... И без разлика, от каква закваска, какъв хлеб ще печем: от ръжена закваска – пшеничен хлеб, или обратно. Затова не се затруднявайте да правите различни закваски, защото една е повече от достатъчна.
Накратко, рецептата е следната:
Вечна закваска
1-ви ден
100 г брашно и 100 г вода.
Добре разбръкваме. Трябва да се получи пастообразна маса,
Покриваме съда с влажна кърпа и го поставяме на топло, непроветриво място.
“Стартерът“ ще започне да ферментира след около денонощие. И ще започнат да се появяват, макар и редки, мехурчета. Има смисъл понякога да се разбърка.
Аз го покривам просто със суха кухненска кърпа.
Поставих го в кухнята, на шкафа, до печката.
Отначало брашното ще се сляга под водата, но това не е страшно. Просто трябва да се разбърква 3-4 пъти на ден.
2 ден
Сега закваската трябва да се подхрани. За което пак досипваме 100 грама брашно и доливаме вода, за да се върне сместта в първоначалното си състояние. Покриваме съда с кърпата и го оставяме за още едно денонощие.
След минаването на второто денонощие, се появиха редки мехурчета – и това вече ме зарадва.
Разбърквах го 4 пъти на ден.
3 ден
Сега вече на повърхността на закваската се появяват, не само мехурчета, но тя започва да расте, и цялата, а не само шапката, се превръща в пенеста маса. Подхранваме я за последен път, и пак на топло.
Аз не се сдържах и половината закваска я впрегнах в работа, а втората половина захраних и я оставих за последно втасване.
Без разлика от какво брашно е т.н. "стартер": пшенично, пълнозърнесто или ръжено... И без разлика, от каква закваска, какъв хлеб ще печем: от ръжена закваска – пшеничен хлеб, или обратно. Затова не се затруднявайте да правите различни закваски, защото една е повече от достатъчна.
Накратко, рецептата е следната:
Вечна закваска
1-ви ден
100 г брашно и 100 г вода.
Добре разбръкваме. Трябва да се получи пастообразна маса,
Покриваме съда с влажна кърпа и го поставяме на топло, непроветриво място.
“Стартерът“ ще започне да ферментира след около денонощие. И ще започнат да се появяват, макар и редки, мехурчета. Има смисъл понякога да се разбърка.
Аз го покривам просто със суха кухненска кърпа.
Поставих го в кухнята, на шкафа, до печката.
Отначало брашното ще се сляга под водата, но това не е страшно. Просто трябва да се разбърква 3-4 пъти на ден.
2 ден
Сега закваската трябва да се подхрани. За което пак досипваме 100 грама брашно и доливаме вода, за да се върне сместта в първоначалното си състояние. Покриваме съда с кърпата и го оставяме за още едно денонощие.
След минаването на второто денонощие, се появиха редки мехурчета – и това вече ме зарадва.
Разбърквах го 4 пъти на ден.
3 ден
Сега вече на повърхността на закваската се появяват, не само мехурчета, но тя започва да расте, и цялата, а не само шапката, се превръща в пенеста маса. Подхранваме я за последен път, и пак на топло.
Аз не се сдържах и половината закваска я впрегнах в работа, а втората половина захраних и я оставих за последно втасване.
И сега идва най-важният момент, защото закваската вече е достатъчно силна и трябва да уловим момента, когато достигне максимално ниво, т.е. когато се удвои по размер. В тоя момент тя е максимално силна.
Делим я на две части.
Първата половина е нашата вечна закваска. Нея я слагаме в буркан с пластмасова капачка, с дупчици (за да диша) и я поставяме в хладилника до следващата процедура. А с втората част омесваме хлеб.
После изваждаме буркана със закваската – подхранваме я, оставяме я на топло - и тя отново е готова за бой!
http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_14123/
Превод, Григор Симов
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
За този блог
Гласове: 8247