Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2016 22:55 - Закваска за хлеб, logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2342 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Имаме ли малко брашно, винаги можем да направим закваска, а и винаги можем да омесим хлеб, който е много по-полезен от дрождевия, т.е. от омесения с мая.
Без разлика от какво брашно е т.н. "стартер": пшенично, пълнозърнесто или ръжено... И без разлика, от каква закваска, какъв хлеб ще печем: от ръжена закваска – пшеничен хлеб, или обратно. Затова не се затруднявайте да правите различни закваски, защото една е повече от достатъчна.

Накратко, рецептата е следната:

Вечна закваска

1-ви ден

100 г брашно и 100 г вода.

Добре разбръкваме. Трябва да се получи пастообразна маса,

Покриваме съда с влажна кърпа и го поставяме на топло, непроветриво място.


“Стартерът“ ще започне да ферментира след около денонощие. И ще започнат да се появяват, макар и редки, мехурчета. Има смисъл понякога да се разбърка.

Аз го покривам просто със суха кухненска кърпа.

Поставих го в кухнята, на шкафа, до печката.

Отначало брашното ще се сляга под водата, но това не е страшно. Просто трябва да се разбърква 3-4 пъти на ден.

2 ден

Сега закваската трябва да се подхрани. За което пак досипваме 100 грама брашно и доливаме вода, за да се върне сместта в първоначалното си състояние. Покриваме съда с кърпата и го оставяме за още едно денонощие.

След минаването на второто денонощие, се появиха редки мехурчета – и това вече ме зарадва.

Разбърквах го 4 пъти на ден.

3 ден

Сега вече на повърхността на закваската се появяват, не само мехурчета, но тя започва да расте, и цялата, а не само шапката, се превръща в пенеста маса. Подхранваме я за последен път, и пак на топло.

Аз не се сдържах и половината закваска я впрегнах в работа, а втората половина захраних и я оставих за последно втасване.


И сега идва най-важният момент, защото закваската вече е достатъчно силна и трябва да уловим момента, когато достигне максимално ниво, т.е. когато се удвои по размер. В тоя момент тя е максимално силна.

 

image

 

Делим я на две части.
Първата половина е нашата вечна закваска. Нея я слагаме в буркан с пластмасова капачка, с дупчици (за да диша) и я поставяме в хладилника до следващата процедура. А с втората част омесваме хлеб.

После изваждаме буркана със закваската – подхранваме я, оставяме я на топло - и тя отново е готова за бой!


http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_14123/

Превод, Григор Симов



Тагове:   домашен,   квас,   закваска,   за хлеб,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28358090
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930