Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2016 08:47 - Нова книга на Йеросхимонах Димитрий (Зографски) „ВСЕПРАВОСЛАВНИЯТ СЪБОР ПРЕЗ 2016 г.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2016 08:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 2016 г. православният свят очаква с особено внимание провеждането на Всеправославен събор, обявен за “свят” и “велик”. Както стана ясно от публикуваните съборни документи, и по-конкретно, от документа ”Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”, е налице опит да се прокарат идеи в разрез с православната еклесиология, в случая икуменически (виж тук: http://www.peticiq.com) и се обявява открит курс на Православната църква към икуменизъм.

Тези обезпокоителни факти станаха причина в пространството на българската православна книжовност да се появи една особено ценна книга, която да разсее всички опити за подмяна на православните догмати и да покаже несъстоятелността на всяко усилие на „православните“ икуменисти да подменят учението на Православната Църква със своите човешки измислици. Книгата е озаглавена „ВСЕПРАВОСЛАВНИЯТ СЪБОР ПРЕЗ 2016 Г. И ИКУМЕНИЗМЪТ В СВЕТЛИНАТА НА БИБЛЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ (ИНТЕРВЮТА, РАЗГОВОРИ, СТАТИИ)” и неин автор е йеросхимонах Димитрий Зографски:

http://www.globalorthodoxy.com/134-bulgaria-novinarski-blok/novini-ot-bulgariia/66544-nova-kniga-na-jeroshimonah-dimitrij-zografski-vsepravoslavniiat-sybor-prez-2016-g-i-ikumenizmyt-v-svetlinata-na-biblejskoto-byde-e-interviuta-razgovori-statii

В тази връзка е и статията на Георги Тодоров - публицист, богослов, автор на многобройни статити и книги, свързани с историята, изкуството и православната култура - която е преведена на руски и английски език:

https://drive.google.com/file/d/0B_p05fEph1laSmlobUxYZW9LMndIRFZMYjJfdEtVMFdOVm00/view - български език

https://drive.google.com/file/d/0B-W10hx7KNZxNVl2cDVhQnp2X28/view - русский

https://drive.google.com/file/d/0B_p05fEph1laajFvVGg5NENoNmV0QU94cmtWODI1Q2FvUkc4/view - English

Нека да бъдем духовно бдителни като верни чеда на Светата Православна Църква и Христови войни. които в дните преди събора е добре да мобилизираме всички усилия, защото битката още не е спечелена, а сега, във времето на "глобалната енория" можем да обединим усилия в интернет, както никога до сега.

Дано Бог да увенчае усилията ни, ние наистина вярваме, че този събор ще събуди Църквата и ще доведе до обединение на здравите сили в нея, както и че самият той в крайна сметка ще се провали!

image Свържете се с автора на петицията

Православни духовници и миряни

ДЕКЛАРАЦИЯ на свещеници от Ловчанска епархия в подкрепа на СТАНОВИЩЕ на Ловчански митрополит Гавриил по един от предсъборните документи / Декларация священников Ловчанской епархии Болгарской Православной Церкви в поддержку позиции митрополита Ловчанского 2016-04-04 14:45

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=199985

ДЕКЛАРАЦИЯ на свещеници от Ловчанска епархия в подкрепа на СТАНОВИЩЕ на Ловчански митрополит Гавриил по 1 от предсъборните документи

image

Днес (бел. 1 април 2016 г.) в храм „Св. Петка“ град Троян Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Преждеосвещена Литургия. След службата бе проведена от Негово Високопреосвещенство свещеническа конференция на свещенослужителите от Троянска духовна околия. Бяха разгледани различни въпроси, касаещи богослужебната и душеспасителната дейност на свещениците от околията. В края на конференцията духовниците от Троянска духовна околия на Ловчанска епархия непоколебимо и единодушно подкрепиха Декларацията от свещенослужителите на Ловчанска духовна околия, приета на 23 март т. г. относно становището на епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил по текстовете на документи, които предстои да бъдат разглеждани от Великия и свят събор на Православната Църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни т. г. в Православната академия на остров Крит, а именно сериозните възражения върху единия от документите, наречен „Отношението на Православната Църква с останалия християнски свят“.

Прилагаме Декларацията и Писмото-Становище на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от свещенослужителите от Ловчанска духовна околия

Ловчанска епархия на БПЦ

Ние, долуподписаните свещенослужители от Ловчанска духовна околия на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия, по време на състоялата се на 23.03.2016 г. в гр. Ловеч свещеническа конференция, след като изслушахме,

ДЕКЛАРИРАМЕ: подкрепяме в пълнота и в единомислие становището на епархийския ни митрополит Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, изпратено на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Председател на Светия Синод на БПЦ, с писмо № 61 от 11.03.2016 г., относно текстове на документи, които предстои да бъдат разглеждани от Великия и свят събор на Православната Църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни т. г. в Православната академия на остров Крит, а именно сериозните възражения върху единия от документите, наречен „Отношението на Православната Църква с останалия християнски свят“.

Считаме, че настоящата ни декларация е необходимо да бъде изпратена на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Председател на Светия Синод на БПЦ, чрез Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и разпространена в средствата за масова информация.

--------------------------------

До Негово Светейшество

Неофит

Патриарх Български

Председател на

Светия Синод на БПЦ

гр. София

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Получихме Вашето писмо №197 от 02.03.2016 г., с което приложено Ни изпращате одобрените текстове, които предстои да бъдат внесени за разглеждане от Великия и свят събор на Православната Църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни т. г. в Православната академия на остров Крит. Решението за изпращането на тези текстове е взето на заседание на Св. Синод на 06.02.2016 г., прот. № 4 – пълен състав.

За съжаление на заседанията на 05-06.02.2016 г. Ние по сериозни здравословни причини отсъствахме. Считаме за Наше архиерейско право и дълг да направим някои Наши сериозни възражения върху единия от документите, наречен „Отношението на Православната Църква с останалия християнски свят“.

Относно т. 4:

В Православната Църква под „единението на всички“ винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в Православната вяра и окажат послушание към Светата Църква и тогава чрез покаяние те могат да бъдат приети в Църквата.

Относно т. 5:

Цитираме: „Съвременните двустранни богословски диалози ... имат за цел да потърсят „изгубеното християнско единство”...”

Тук трябва да се уточни, че в Светата Църква никога не е било губено общението между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че портите адови няма да ѝ надделеят (Мат. 16:18), то това общение също ще пребъде вечно.

Относно т. 6, т. 16 и др.:

Освен Светата Православна Църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви“ е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.

Относно т. 12:

В т. 12 казаното, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта“, е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната Църква.

Слава Богу, че Българската Православна Църква през 1998 г. излезе от ССЦ, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен събор“.

Един е Господ, една е Църквата, както се говори в Символа на вярата.

Ваше Светейшество, ако тези текстове не бъдат коригирани, то ние ще узаконим едно еретическо учение и практика за приемане на еретици и разколници, без те да са станали истински членове на Едната Света Православна Апостолска Църква.

Препоръчваме се на светите Ви молитви и оставаме на Ваше Светейшество в Христа брат,

+ ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28348153
Постинги: 4298
Коментари: 7556
Гласове: 8246
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930