Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2016 00:31 - Завърши т.н. «Всеправославен събор» но бойкотът му не променя същността на случващото се. logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1524 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Той утвърди документи за постите, за брака, за начините за пръвозгласяване на автономия от Православните Църкви и за отношенията на Православната Църква с «останалия християнски свят».
От участие в този съмнителен форум се отказаха четири Поместни Църкви: Българската, Антиохийската, Сръбската и Грузинската. Но после стана ясно, че делегацията на сърбите все пак ще отиде в Крит.
 

image

Господ на кръста


А свещенноначалието на нашата Руска Православна Църква, се присъедини към игнориралите «осмия вселенски събор».

«Статутът на приетите документи, за отсътстващите на събора Църкви, остава дискусионен. Според медиите, от Руската Църква заявили, че ще изчакат всичките решения, и чак тогава ще определят статуса им».

Къде е причината за толкова неочаквания бойкот?

Как могат да повлияят на вярващите от Московската Патриаршия, решенията, приети на критското събрание, и с какви резултати ще приключи почти вековната епопея с «великия събор»?

На въпросите ни, отговарят известните клирици от РПЦ МП – протойереите Тарасов и Владимир Романов.


ОТЧЕЦ ИГОР ТАРАСОВ: «ТРЯБВА ДА ОСТАНЕМ С НАРОДА»

– Отче Игор, какви ще са, според вас, последствията от «Всеправославния събор» на Крит? И как ще се отрази той на общоцърковната ситуация?

– Мисля че, ако всичко мине без някакви особени ексцесии, които в още по-голяма степен, отколкото сега, да нарушат «единството на православния свят», тогава сценарият е прост: ще бъдат приети всичките документи, практически, в непроменен вид. Но по-нататък се оформя парадоксална ситуация: документите са одобрени, ако не всеправославно, то от мнозинството Църкви.

И ето, да речем, тези документи стигнат при нас, и тук на място става ясно, че те вече са одобрени от Архиерейския събор! А нали нашите йерарси не се отказаха от подписите си, макар и да не отидоха в Кипър. И излиза, че: отишли, не отишли, те, както и до сега, са си единомишленици с Патриарх Вартоломей. Т.е. присътствали - не присъствали; - участвали - не участвали, - това не променя същността на нещата.

И, когато решенията на събора бъдат огласени, екуменистите ще продължат всичките си модернистски практики, в съответствие с тези документи, – каквото всъщност те си правеха и до сега…

Това, че нашите архиереи се отказаха от участие в «осмия вселенски събор» – мисля, че си е чудо Божие, което самите те, най-вероятно, още не са и разбрали. А некои предполагат, че са повлияли указанията на Путин… Но както и да е, те сега просто не знаят какво да кажат, защото нямаше някакви съществени причини, да не отидат при Вартоломей (в Кипър).

Те се съгласяваха със всичко: “всичко е забележително, Константинополският Патриарх е нашият най-добър приятел, «Великият собор», който ние готвихме 50 години“… А после, изведнъж...! – Извинете, но...!

Но, уви, те не се покаяха за модернизма си, за подготовката на реформацията на Църквата, не излязоха от екуменическото движение… (А нали в зараждането на «православния» екуменизъм са масоните, агентите на ЦРУ, (начело с) банкерите, създатели на ООН и НАТО)!


– След започването на заседанията на събора, постъпи предложение, той да стане постоянен църковен орган. Т.е. тази история може и да се проточи…

– Да, такава тенденция вече се забелязва отдавна. В прекъсванията между «Всеправославните събори» се планира да работи комисия, а после пак ще се събират за подписване на подготвените от комисията документи. Защото в самото начало, не им се удаде, не се получи, да се приемата всичките им мечтани обновленчества.

Значи, те вече ще започнат да действат «тихо и тайно», но, разбира се, няма да се откажат. Даже и документите, които са свалени от дневния ред на събора, никъде не са изчезнали, а са съставени и са одобрени от всичките модернисти, в продължение на 50 години... Затова обновленците, пак ше се опитват да ги прокарат. В т.ч. и календарната реформа.


– И, въпреки това, Господ ни показва, че не всичко е безнадеждно. Хората разбират какво се случва, а и обикновените свещеници, и духовенството – също. Има още много, които са за истината...


– Да, разбира се. Но работата е там, че процесът на апостасията (отстъпничеството) няма да бъде спрян: това, което е предречено, задължително ще се сбъдне: ще се слеят всичките «църкви» в една световна. Това, колкото и да се молим, няма да се размине. Друга работа е, че когато човек се моли, той противостои, - на лично ниво, с което се разграничава от беззаконието, не става съучастник и член на «църквата» на антихриста. Ето това е важното! А да спрем апостасията (отстъплението от вярата), повтарям, не ни е дадено – защото е допущена от Бога, като напълно логично следствие на отстъплението от Христа.

– Но нали е казано, че и вратата на ада няма да надвият Църквата…

– Да, вратата на ада няма да одолеят Христовата Църква. Но антихристовата «църква», въпреки това, ще бъде създандена.

– А какво ще стане с пророчествата за православния Цар?

– Да, но той няма да разруши сатанинската «църква». Нали в нея ще бъде коронован антихрист, който задължително ще дойде. Тази «църква» за него се строи, и нейното създаване е неизбежно. Но задачата на всеки християнин е, да се отстрани /виждайки как се създава/, и да не стане неин член.

– Отче, а каква е Вашата позиция относно поменаването на Патриарха? Некои сега считат непроизнасянето на името му, по време на богослуженията, едва ли не, като начин за спасяване на Църквата…

– Мисля че такава проява на несъгласие с Патриарха е – външна, показна. Това действие изразява някаква показност. Но работата е там, че Патриарха няма да го преправиш. Той самият отговаря за постъпките си. Той още от «пеленаче» си е архиерейски екуменист, както и да изразяваш недоволството си от него. Затова трябва да оставаме в Църквата, с народа, и по всякакви начини да объясняваме на близките си същността на случващото се (Това мнение на отеца е дискусионно! Г.С.).


ОТЕЦ ВЛАДИМИР РОМАНОВ:
«ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ВНЕСЕ ЛЕПТАТА СИ В ЗАЩИТА НА ЧИСТОТАТА НА ВЯРАТА»


– Отче Владимире, както е известно, мнозина казваха, че провеждащият се сега на Крит «Всеправославен събор» ще стане «осми вселенски», «разбойнически», на който ще бъдат приети различни отстъпления. Но, както виждаме, некои въпроси, предизвикващи сериозни опасения сред вярващите (например, за църковния календар), вече ги няма в дневния ред. А, освен това, четири Поместни Църкви не участват в този форум, така че, статута и легитимността му вече са под въпрос… И излиза, че «осмият събор» се проведе, а пророчествата на старците може да не се сбъднат? Как изобщо Вие оценявате ситуацията с този събор?

– Споровете, «осми» ли е този събор или не е «осми», ще продължават, както е било и със «всеправославното съвещание» 1923 година, инициирано от небезизвестния патриарх-масон Мелетий (Метаксакис). Самият той впоследствие считал своето съвещание за «вселенски събор» и казвал, че решенията му са задължителни за всички православни. Но малцина са се подчинили на обновленческите директиви на Метаксакис.

Така ще е и със сегашното събрание. Някои ще се позовават на приетите там документи и ще искат да се изпълняват тези еретически постановления, а някои просто ще го наричат екуменическо сборище. Но предвид толкова любезното отношение на патриарх Кирил към критския събор (което се вижда от посланията му), всеобщото отстъпление, за което са пророчествали светците, едва сега започва (виж: На пътя към утвърждаване на екуменизма и източния папизъм – Извадки от трудове на свети отци и подвижници на благочестието, против «Всеправославния събор»).

Критският събор копира Втория Ватикански. Даже схемата на расположението на Патриарсите и архиереите, на него, е разработена по образец на паписткия форум... Но обърнете внимание, че Вторият ватикански събор продължил цели три години – от 1962 до 1965-а. Мисля, че и «православните» екуменисти ще се постараят да стигнат до някакво съгласие и да признаят събитието в Крит, за някакъв начален етап на последващ грандиозен «Всеправославен събор».

– Но, съдейки по амбициите им, няма да им е лесно да разрешат всичките си спорни въпроси…

– Безспорно. Главният им проблем е неизмеримата им гордост. А същият този Патриарх - Вартоломей, присвоил си титлата Вселенски, според турските закони, не может даже да излезе на улицата в монашеско облекло. Той има право да носи публично, само светски костюм. Нима отива на такъв подчинен човек, да носи титлата «Вселенски» Патриарх?!

И понеже в Истамбул има мизерен брой посетители на черквите, Константинополската Патриаршия не е способна самостоятелно да се издържа, зтова е принудена да живее на издържка от САЩ. А, както е известно, който плаща, той и поръчва музиката. Вижте, как се проведе Критският събор: острова бе пълен с представители на спецслужбите на САШ, дошли уж да защитават «всеправославното» мероприятие.

– Отче, а защо все пак представители на нашата Църква не отидоха на Крит? Ясно е, че посочената причина, за уж проявена солидарност с трите други отказали се Патриаршии, е дежурно оправдание. Но каква е невидимата, – духовната подплата на това събитие?

– Мисля че по този начин Господ отлага Съдния Ден – края на света... Още през IV век свети Йоан Златоуст писал: «Няма да сгреша, ако кажа, че антихрист вече се е родил». И той действително не сбъркал, защото всичко вървяло натам, - към края. Но Господ отдалечил това време. И преподобният Оптински старец Амвросий, малко преди блаженната си кончина пророчествал, че антихрист вече се е явил в света. Но и тогава Бог Христос отново отложил времето на Второто Си Пришествие.

Мисля че и събитията около «осмия събор», ни показват съкровения Промисъл Божий. Защото не случайно миналата година турските военни свалиха руския самолет, и екуменическото сборище, което трябваше да се проведе в Истамбул, се оказа заплашено от срив. И това, че на големия празник - Светата Троица, представителите на нашата Руска Православна Църква не отидоха в Крит – също е знак свише. Господ чака отрезвяване и покаяние от тези, които са се заблудили и са попднали под влияние на ереста на екуменизма,.

За всички е очевидно, че документит приети на Критския събор, се разминават с Православното вероучение. Но некои от архиереите и свещенството мълчат «страха ради юдейскаго», а некои ще се опитват да им намерят оправдание, позовавайки се на «искрените» обещания на патриарха Кирил, че той няма да позволи да се измени нашата вяра. Но черното си е черно, и както и да го избелваш – чернотата не може да се скрие. Екуменизмът е ерес на ересите и всеерес. И както и да се опитват екуменистите, със «съборни» постановления да го издигнат в ранг на добродетел, рогата му ще останат да си стърчат.

– А какво ще стане, отче, с обикновения народ? Какво да прави в създадената ситуация?

– Някога в Ниневия, на пророк Йона било открито, че след 40 дни този град ще се превърне в прах и пепел. Пророкът разказал това на иневийците, и те си наложили строг пост. Тогава Господ, като видял усърдното има покаяние, им простил, и оставил града без наказание. Нека това събитие ни послужи за добър пример, та всеки християнин, независимо, какъв е – президент или прост гражданин, да не остане безучастен, виждайки как се предава Православието. Сега всеки трябва да внесе своята лепта в защита на чистотата на вярата. Едни с пост, други с молитва, а трети с дела. Да бъдем всичките единни в истината Христова!


Източник: Газета «Православный Крест», № 13 (157) (от 1 июля с. г.)

http://www.logoslovo.ru/forum/all_2/topic_14700/

Превод, Григор Симов




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313500
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031