Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2016 21:53 - Русия и САЩ си разменят ролите, rusvesna.su
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2140 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 01.09.2016 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В редица места, в САЩ (Аляска, Флорида…) заседанията на градските съвети започват с тържествено призоваване името на сатана. Формално сатанизмът е легален, регистриран култ, и ако почитателите му искат да извършат своя обряд преди заседанието на органите на властта, те имат право.

Свободата на вероизповеданията в САЩ е от преди 200 години, но до неотдавна публични призиви към Княза на Мрака в административните здания щяха да са немислими, и не по формално-юридически, а по културни причини. Но сега културата се промени.

До не много отдавна, при Джордж Буш, американският протестантизъм можеше да се възприема, като квазидържавна религия, в която вярата в Библията се смесваше с вяра в американската изключителност, а преданността към Бога – с патриотизма и горещото одобряване на родната държава. Това особено се забелязваше в началото на иракската война, когато от добрия протестантски християнин се очакваше, да е добър американски империалист.

Но сега ситуацията се измени по най радикален начин. Американският политически елит и християнството практически се ”разведоха”.

Политическото ръководство на САЩ вече не е протестантско, не е и, изобщо, християнско.

Разбира се, формално, политиците може да се наричат християни, но по всички въпроси, които разделят християните и оппонентите им, – като отношението към абортите, признаването на еднополовите съжителства и «бракове», орязването свобата на вероизповеданията, под предлог за «борба с дискриминацията» – те здраво стоят на антихристиянски позиции, което американските християни с негодувание посочват.

Показателно е например, че на конгреса на Демократическата партия беше дадена дума на Сесил Ричардс, лидер на Planned Parenthood, най-голямата организация, извършваща аборти по цялата территория на страната. Тази организация, неотдавна беше уличенна, че е продавала части от абортираните бебенца, като материали за изследвания.

За американските християни Planned Parenthood е въплъщение на тържествуващото зло, превзело Америка, и затова изказването на Ричардс на конгреса на Демократическата партия беше много болезнено напомняне, че влиянието на християните е паднало извънредно, и че партията, която вероятно ще постави свой кандидата в Белия дом, не счита за нужно да се съобразява с недоволството им.

Както пише консервативният американски публицист Мет Уолш, християнин не може да подкрепя тази партия, което е напълно разбираемо, защото позициите на Хилари Клинтън по всичките разделящи въпроси са резко и последователно антихристиянски.

Впрочем, самите демократи това не тревожи много, понеже консервативните християни изгубиха «културните войни», и като цяло, изгубиха влиянието си въру властта и културата, и с тях могат и да не се съобразяват много.

В тази ситуация отношението на американските християни към случващото се в страната е резко негативно, и мнозина вече пишат за перспективата на масови гонения, елементи от които вече се проявяват в преследванията на предприемачите-християни, за отказа им да обслужват гей-мероприятия.

Затова консервативните протестанти (и християните, въобще), не са на власт в САЩ, макар и да са доста многобройни, а са в опозиция. Докато политическото ръководство на страната се кълне, че ще прокара по целия свят своите крайно либерални разбирания, християните гледат на това с ужас и отваращение.

На този фон в християнските кръгове може да се види даже сдържано одобрение на положението в Русия, където строителството на църкви преживява бум, докато Америка изоставя християнското си наследство.

Мнозина констатират поразителната размяна на местата: неотдавнашният защитник на християнството – САЩ – се превръщат в износител на безчестие, а където доскоро буйстваше «безбожният комунизъм», се възражда християнската вяра.

Защо е важно да отбележим това? По ред причини, в т.ч. чисто политически.

Идеологията е инструмент за влияние. Ръководството на САЩ избра за свой инструмент, идеология, последователно отхвърляща консервативните и християнските ценности, и няма признаци това да се промени в бъдеще.

А Русия, по начина, с който се стреми да затвърди суверенитета и влиянието си, по естествен начин се оказва в консервативната част на спектъра. И именно тази позиция би и позволи да привлече симпатиите на хората, в т.ч. и в самите САЩ...

 Сергей Худиев, Деловая газета «ВЗГЛЯД»
 

Извадка от:

http://rusvesna.su/recent_opinions/1472561556

Превод, Григор Симов




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314792
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031