Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2016 23:41 - Староверците в Русия знаят тайните на дълголетието! logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1908 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.09.2016 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Староверците силно ме разтърсиха. Те ни натриха носа със силата си, с уравновесеността на характерите си, с незлобливостта си, със здравето и трудолюбието си.

Миналата година съдбата ме занесе край Байкал, от към Бурятия. Аз съм хидрограф, и ние работехме на рекичката Баргузин.
 

image

(Явно, снимките са от други публикации, а не от описваното тук селище.)

Почти непокътнатата природа, най-чистият въздух, хубавите обикновени хора – всичко това ни довеждаше до възторг. Но повече от всичко там, ме поразиха селищата на «семейските». Отначало не можехме да разберем, какво е това нещо. После ни обясниха, че това са староверци (запазилите правослваната си вяра, след жестоките насилствени реформи на православието, наложени от еврейството в Русия, преди три века, начело с Патриарх Никон. /бел. Г.С./.
Те живеят в отделни селища и имат много строги обичаи. Жените и до днес ходят в дълги до петите сарафани (поли, рокли), а мъжете носят закопчани до врата, рубашки. Това са много спокойни и доброжелателни хора, но се държат така, че втори път, без причина, няма да помислиш да им досаждаш. Те не разговарят безцелно, и ние ни веднъж не бяхме свидетели на такова нещо. Това са много работни хора, и никога не безделничат. Отначало нещо ни сковаваше, но после свикнахме. А чак по-късно обърнахме внимание, че всички те са здрави и красиви, даже и старците. Работата ни беше на територията на селището им, и за да безпокоим, колкото се може по-малко жителите, ни дадоха за помощник един дядо, Василий Степанович. Той ни помагаше да правим измерванията – което беше много удобно, и за нас и за местните жители. За месец и половина работа, ние се сприятелиме с него, и дядото ни разказа, и ни показа, много интересни работи.

Разбира се, че разговаряхме и за здравето. Степанич не веднъж повтаряше, че всичките болести са от главата. Веднъж се позавъртях край него и настоях да ми обясни, какво разбира под този израз. А той отговори ето така: «Добре, да вземем вас, петимата мъже. Аз, само по миризмата на чорапите ви мога да кажа, какво мислите!» Това нас доста ни заинтригува, но Степанич веднага ни огорчи, като каза, че ако на хората много им миришат краката, значи най-силното им желание е, да отложат всичките си днешни дела, за утре или за още по-нататък. Каза още, че съвременните мъже са по-лениви и от бабите, и затова краката им миришат силно. И добави, че не трябва нищо да му обясняваме, а по-добре да си отговорим честно сами на себе си, така ли е или не е така. Дядото каза още, че ако на старците започнат да миришат краката, значи в организма им се е натрупала много мърсотия и трябва да погладуват или строго да попостят половин година.

Започнахме да разпитваме Степанич, на колко е години, но той все отказваше да отговори, а накрая каза: «Хайде, нека да са, колкото вие кажете». Ние се замислихме и решихме, че е на 58-60 години. И много по-късно разбрахме, че е на 118, и че именно по тази причина той е бил заделен да ни помага!

Стана ясно, че всичките староверци са здрави хора, на лекар не ходят и се лекуват сами. Те знаят особен масаж на корема, и всеки го прави, сам на себе си. А ако някой почувства слабост, тогава той, заедно с близките си, изясняват, коя мисъл или чувство, би могло да е причината за неразположението. Така те се опитват да разберат, какво не е наред в живота му. После човекът започва да гладува...., и чак после пие билки и настойки, и се лекува с природни лекарства.

Староверците знаят, че всичките причини за болестите са в главата на човека. И затова те не слушат радио, не гледат телевизия, и считат че тези уреди им замърсяват главата и ги превръщат в роби, понеже поради тези уреди, човек престава да мисли сам. Те считат своя живот за най-голяма ценност.

Целият начин на живот на „семейските” староверци ме накара да преразгледам много от своите възгледи за живота. Те не искат нищо, от никого, но живеят добре, и всичко им стига. На всеки от тях лицето му грее и изразява достоинство, но не и гордост. Тези хора не обиждат и не наскърбяват никого, не псуват, с никого не се карат, с никого не се шегуват и не злорадстват. Работят всички, от мало, до голямо.

На особена почит са старците, и младите не противоречат на по-старите. На особена почит у тях е чистотата, и то – чистота във всичко, от облеклото и дома, до мислите и чувствата. Да можехте да видите тези хора, необикновено чистите им домове с блестящите перденца на прозорците и дантелите на леглата! Всичко се мие и трие до блясък. Всичките им животни са добре гледани. Облеклото им е красиво, извезано с различни мотиви, които защитават хората. За измяна на мъжа или жената, не може да става и дума, понеже там това не може да се случи. Там хората ги движат нравствените закони, които никъде не са писани, но всеки ги почита и спазва. И за почитането на тези закони, за награда, им се дава здраве и дълголетие, и то какво!

Когато се върнах в града, много често си спомнях Степанич. Беше ми трудно да съвместям онова, което говореше той, и съвремения живот, с компютрите, самолетите, телефоните и спътниците. Техническият прогрес, от една страна е добро, но от друга... Ние наистина сме изгубили себе си и трудно се разбираме, понеже сме прехвърлили отговорността за живота си, на родителите, на лекарите и правителството. И може би затова вече няма истински здрави хора. А ако измрем, без да научим нищо? Въобразили сме си, че сме станали по-умни от всички, понеже техниката ни е изключително разнообразна. А излиза, че поради техниката ние губим себе си.
...........................................................................................................................................................................
imageimage

imageimage

 
http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_15023/

Превод, Григор Симов




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315814
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031