Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2016 23:05 - «Безбожието донесе алчност»! Интервю със стареца - схиархимандрит Илия: logoslovo.ru
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1451 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2016 10:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Старци, наричат монасите, постигнали висока духовност. Около такива старци се събират млади монаси, търсещи опитен духовен отец. При тях идат и вярващи миряни, за съвети, в ключови моменти от живота. И главното тук е, да се чуе отговора. А той не винаги е лесен за разбиране, защото понякога смисълът може да се разкрие чак след години. В думите на стареца е важно всичко, до последната буква.

Отеца за първ път даде такова обширно интервю за обществено-политическо издание.


image

Схиархимандрит Илий.


Защо започват войните

Мария Позднякова: Отче Илия, Запада сега обвинява руснаците и Русия, във всички смъртни грехове. Откровено ни провокират и искат да ни въвлекат във война?

Схиархимандрит Илия: Да, да, очевидно... Една от главните причини тук е – съществовуването на злата сила - дявола, който навсякъде причниява смутове и разпри... А дяволът реално съществува! И затова се е наложила мисията на Спасителя и Бога наш Иисус Христос, изкупителната Му жертва и неговите страдания. Страдания, във висша степен мъчителни, които завършили с победа над дявола. Господ, със Своите страдания дал на света Кръста, от който всеки човек се ползва и побеждава дяволската сила.

За голямо съжаление, мнозина не осъзнават факта, че има тъмни сили. Че има демони, начело със сатаната. А той се старае да се прикрие, но не може. Ако се съберат всичките факти за проявите на дявола и бесовете, през цялата човешка иатория, те ще се окажат  милиони.

Дяволът е дух, както и нашата душа е дух. А той е дух, в превъзхождаща степен, по интелект и сила. И много хора приемат неговите мисли, неговия разум и неговите решения, за свои мисли, за свой разум и за свои решения. И много е жалко, че болшинството от хората не признават неговото съществуване. А нали на толкова много места се говори за това. И преди всичко, във Светото Писание, в Евангелието, в нашия Нов Завет. Там на много места се показва неговото съществуване...

В Светото Писание е казано, че дяволът ще бъде напълно отстранен от човечеството, и ще бъде хвърлен в серно езеро. И този процес назрява. Но Провидението Божие ще запази дявола, до (някое) време.

Казано е: Бог е Любов. Може би, в това се и проявява Любовта Божия, че Господ дава време на дявола, за покаяние...

 

Дяволът се проявява, едва ли не, всеки ден, и постоянно поражда злоба у хората. И, разбира се, всичките войни, всичките конфликти, всичките неприятности и беди в света, не се случват, без участието на тъмните сили, на дявола. В частност, войната в Близкия Изток - в Сирия, и войната в Малорусия (Източна Украйна)...


image

«Всичко издържахме с Божията помощ»


- Наблиближава 100-годишнината от революционните събития 1917 г., които имат нужда от особено историческо осмисляне. Как оценявате събитията от онези години?

- За съжаление, за дълбоко съжаление, нищо полезно не ни донесе революцията. Нищо не ни даде. И преди всичко - териториално: колко изгуби Русия от тези събития, и колко хора - 70 милиона човека изгуби, като тръгна по този път, и получи Гражданска война, глад и репресии. И още 30 милиона живота отнесе Великата Отечествена война. Така, общата цифра е 100 милиона човека...

 
- В същото време сега се чува, че в съветско време животът бил по-добър.

- Да не започвам от далече, ще разкажа за моя собствен живот. Вече съм над 84 години. И от първите ми съзнателни дни помя - глад, глад, глад. Баща ми, който успял да поживее преди революцията, казваше че така зле, като при комунизма, не е било никога преди това. Баща ми Афанасий Ноздрин, отиде на фронта в първите дни, и там загина. Глад беше, както по време на войната, така и след нея. Хлеб у нас, реално, се появи, някъде през 50-те години. Селският живот беше много по-сиромашки отколкото при крепостничеството.

Майка ни работеше в колхоза и не получаваше, и копейка, при Сталин. Но в същото време, не могат да се изброят данъците, които трябваше да се плащат: подоходен налог, самооблагане, държавен заем, застраховки всякакви. И, разбира се, продукти. За една година трябваше да се изплатят 40 кг. месо (ако няма от къде да го дадеш. А не е имало от къде!), да се предадат 150 яйца, 150 литра млеко. И всичко това, от 25 ”соток” (вероятно 2,5 декара) земя. А нашата Орловска област, уж беше най-богата. Ето така беше. А сега хвалят Сталин, че при съветската власт било добре. Е, разбира се, имаше номенклатурни работници, началство, които даже в блокадния Ленинграде си устроиха сит живот.

- Днес не е редкост да се чиуе, че именно Сталин спечелил Великата Отечествена война. А когато се опитаме да възразим, че  народът я спечели, казват - не, Сталин, защото той ръководел страната.

- В началото, върху лъжа извършиха революцията, че уж хората ги експлоатирали, че живеели зле. А всъщност, всичко си е имало достатъчно. Хората били за царя (и за Бога, и за земята). Русия била богата, силна и могъща. Страната била силна във военно отношение. Имало грамаден флот. Всичко имало. Революцията не е била нужна (на руснаците!).

Сега лъжат за Сталин. А какъв е бил бандитът „Коба”, който грабел инкасаторите. И за какво е бил в затвора? - За грабеж, за злодеяния. Т.е. бандит. Можел ли е той да има положителна роля във войната? И ако е имало нещо от негова страна, това са били необмислени заповеди.

Останали са записани спомени на германци, че те, почти се побърквали да разстрелват в упор налитащите наши войски, зад които вървяли заградителни отряди, и ги тикали напред. Само в щурма на Сапун-планина в Севастопол, колко наши дивизии са паднали. Кръв текла като река...

Август 1941 г. при отстъплението, той дал заповед да се взриви (язовирната стена на ВЕЦ) Днепрогэс. След взривяването на стената се образувала вълна, висока неколко десетки метра, и тя помитала всичко по пътя си (в безкрайната равнина), от което се издавили десетки хиляди човека. Може в това да е заслугата на Сталин, - че е погубил толкова хора. А народът ни, и без това бил настроен да защитава Родината и Отечеството. При това, в първите години на войната нямало, ни снадбяване, ни екипировка, ни достатъчно оръжие. Войниците дни наред не яли, краката си омотавали в парцали. И в тила хората гладували, и студували, и всичко изпращали на фронта. И всичко това издържал нашият народ, с Божията помощ.

Господ ни е дал Победата. А не бандитът Сталин! Колко човешки души е погубил той, заедно с Улянов - Ленин! Колко хора е лишил от живот, само в Колима, в Соловки, на север, на юг. За какво? Защо са разстрелвали напълно невинни хора?

В Оранския монастир, Нижегородска област разстреляли 11 хиляди свещенци, монаси и архиереи! А на Бутовския полигон - почти 30 хиляди човека. Едва ли не всеки град и област се превърнали в полигони на смъртта.

В моята родина, Орловщина, били разстреляни хиляди свещенослужители и вярващи.

 

Сталин, какъвто бандит си е бил, такъв си и останал.

Не искам да разказвам, но зная факти, че само проявите на Божи чудеса, са спасили страната ни, по време на войната. И тези чудеса са били хиляди.

image

«А доброто е преди всичко във вярата и в благодатта Божия».


«Миризмата на дявола е непоносима»

- Има хора, които казват, че щом Господ допуска войни, - те не могат да вярват в него.

- Великата Отечественна война била предизвикана, не от друго, а от разрушаването на храмовете, от поругаването на светините, от чудовищните престъпления против вярата. И ако безбожието завземе властта, никаква пощада вече няма да има към нашето Отечество, и то ще прекрати съществуването си. А прекрати ли се нашето същест­вуване, ще се прекрати и глобалният живот. И вече назряват признаците, че без вяра, без истинско почитане на Бога, животът няма да просъществува.

Сега грамотноста на хората в нашата Русия се повиши, малцина са без висше образование, но за голямо съжаление, хората не знаят истинския смисъл на нашия живот. В какво е същността на живота ни? Какво е животът, какво е антропология, какво е човекът? Държавният атеизъм е, - пълно отдалечаване на човека от Истината, и абсолютно незнание, в какво е същността на живота.

Държавният атеизъм се стараеше да внуши на всички, че ние живеем без Бог. А цялата човешка история говори, че има Бог. Може да се изброят повече от милион свидетелства за Бога и за вечния живот. А атеизмът не може със свидетелства да оспори, че има Бог, че има душа, и има вечен живот.

И колко хора, измамени от държавния атеизъм, са били откъснати от Бога и са отишли в ада. А ад има! Както има бял ден, така с увереност може да се каже, че има и ад...

Преподобният Серафим Саровски казвал, че ако човек види дявола, в цялата му сила, той даже не би могъл да остане жив! Толкова е страшна злобата на дявола. Даже миризмата на дявола е непоносима, и не можеш да я преживееш. Няма да останеш жив. Само от миризмата му! Да не говорим за делата му, когато човек подпадне под властта на дявола. Не зная, как ще съди Бог тези хора, които сега заблуждават младежта и студентите! Комунистите искаха всички да са безбожници, та всички да отидат в ада, при дявола, за да се мъчат под неговата власт. А мъките там са несравними с нищо! Защото е казано: отиват на вечни мъки. Какво значи това - вечна мъка!? Това значи, да попаднеш под властта на дявола. И как може, след такова открито безбожие, пак да насаждат сред младежта неверие в Бога, а точно това се случва сега.

image

При стареца отиват за съвети , в ключови моменти от живота.


- А ако друг беше президент?

- Както е казано в Светото Писание - обичайте не само приятелите, не само роднините си, и не само хората, които се отнасят добре с вас, но даже е казано, - обичайте враговете си. Така е било, и така е, за вярващия човек. Разбира се, човек се бори с природата си. Но когато е достатъчно вярващ, той винаги ще намери в себе си сили, да заобича даже такъв човек, който го ненавижда.

Сега нашият президент проявява любов и снисхождение към чуждестранната неприязън. Колко е издържлив! Ако имахме друг управник, непременно вече щеше да е война. И само неговата издържливост, неговото самообладание и снисхождение към нашите неприятели, ни спасаяват.

- Отче, а как да победим корупцията?


- Тези, които говорят за корупция, нека проследят, първо, как самите те живеят в семейството си. Как се отнасят към жена си, а жената към мъжа си? Как възпитават децата си. Корупцията е алчност човешка. Преди, в Свята Русия, мнозинството хора са били вярващи. Те почитали родителите си, и сред хората имало уважение. А какво донесе безбожието? Само алчност. Тези, които правели революцията, след като дошли на власт, си завиждали, един на друг. И воювали, един срещу друг, като паяци в бутилка.

Като отнели вярата у хората, те дали зелена светлина на наркозависимостите, на пиянството, на хулиганството, на абортите. Лишеният от Бога, човек, не разбира, в какво е смисълът на живота. В какво е радостта, в какво е доброто. А доброто, преди всичко, е във вярата, в благодатта Божия, в постигането на Светия Дух (още тук, на земята). Както е казано в Евангелието: ”Търсете преди всичко, Божието Царство, и всичко останало ще ви се придаде”! А Царството Божие е, когато човек, още тук на земята, получи велика радост.

Бабички, на 70 – 80 години, издържат по 5 часа служба в църквата. Те още тук, получават такава радост, която е несравнима с никакви почести или сладости. Христос, който е бил обкръжен от маса народ, казал: ”Сред вас вече има хора, които още в този живот ще вкусят и ще изпитат Царството Небесно”. А това е такава радост, която на никакъв език не може да се опише. Но когато отнели на човека молитвата, станало така, че той запачнал да се стреми към материални изгоди и към разкош. От това се появяват, и корупцията, и завистта. Затова хората трябва да се ”ваксинират” с вяра, и повече няма да има условия за корупция.

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_15212/

Превод, с малко съкращения, Григор Симов
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15606732
Постинги: 3945
Коментари: 6953
Гласове: 7963
Архив
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031