Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2016 12:16 - ЕС против «руската пропаганда», euronews.com
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1388 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Прочетох го преди, в различни български медии. Не повярвах. Не допусках, че такова падение е възможно. Дори не си направих труда да проверя вярно ли е – просто не можех да допусна, че ЕС ще стигне дотук. Днес обаче стиснах зъби и потърсих информация за това. Уви, оказа се вярно. Все още, в невъзможността да преодолея когнитивния дисонанс, създаден от новината, дълбоко в себе си тая надеждата, че това все пак не е точно така, че новинарските сайтове, дори западните, не са «чули вярно» и докрай. Но… уви!

image

Още една европейска мечта – тази за свободата на словото, – рухна. Политическата идеология и страхът бяха поставени над правото да мислиш на глас. Оттук нататък е лесно да се предскаже тенденцията към все по-драстично ограничаване на словото в «Европа». Нещо, което само по себе си буди дълбоки опасения и създава нагласата за очакване на война. Самият факт, че се е стигнало до такова решение, говори за изчерпаност и безсилие. В един спор (ако приемем диалога между Русия и ЕС за такъв) губещата страна си служи със силови методи. И чрез възприемането на такива методи (забрана на «руската пропаганда») ЕС показва, че губи «спора». Поведение, недостойно за наследници на рицарски и благороднически традиции. Поведение, достойно за укоряваните от «Европа» «руски варвари». Хайде сега на дуел, другари демократи! Всъщност, нямам нищо против «забраната на руската пропаганда», но след нея ЕС няма правото да говори за свободата на словото като изконна своя ценност. И изобщо, нужно е пре-определение на понятието. И друго, не можеш да говориш за европейски ценности, без да включваш в тях и руската, и нашите източноевропейски култури, които са част от културното достояние именно на Европа. Защото с какво, господа демократи, руската култура не е европейска? И възможно ли е да приемате на сериозно, че разпространението на тази култура с нещо нарушава човешките ви права?

Да наречеш нещо «пропаганда» и сетне да го дефинираш като «руска» е «лесното решение». Всъщност, това е един огромен провал. Защото враг на всяка една пропаганда е именно свободата на словото. Какво постига ЕС чрез подобно «отнемане правото на слово» ЕС? Ами всъщност поставя пропагандата като принцип на регулиране на мненията в обществото. И с това вече застава на страната на пропагандата. Защото именно пропагандата цели печелене на мнения. Какво е «политкоректният език» и неговите безкрайно сложни нагаждания към определени групови интереси? Пропаганда.

А ето този цитат от резолюцията ми звучи адски (не обичам тази дума, тук обаче тя е уместна,) адски странно: «They are trying to split Europe and the United States» Демек, руските медии се опитват да внесат разцепление (раздор) между Европа и САЩ. Ще се престоря на ударен с мокър парцал и ще попитам: откога Европа и САЩ са слети в едно, та да ги разцепва някой? Нима европейската политика е част от американската? Ако това е така, не е ли по-добре да прецизираме езика и да пишем, че руската пропаганда внася разединение в единството на Съединените евроамерикански щати? Но в документа е заявен и самият страх на ЕС, а именно – «Русия печели симпатизанти». Ами печелете и Вие. Не чрез пропаганда. Не чрез забрана на «влияние», защото свободата на словото е именно свободата да упражняваш такова влияние. Забраната на «внос на ценности» е всъщност една типично националистична политика. Излиза, че СЕАЩ (както самият документ твърди) водят политика на национализъм, но само по отношение на Русия. Дипломатично!

В борбата си за спечелени мнения ЕС изгуби нещо много по-важно – доверието. Как? Чрез забрана на свободата на словото в името на свободата на словото. Очакваме определение на израза «свобода на словото».

Разбирам страха на една ЕС, изгубила почти до безличие същинските европейски ценности – тези на стара Европа, – ценностите, които направиха Европа велика. И ако нямаше друго, от което човек да се разочарова, то именно с тази резолюция, господа, вие вече излязохте от отбора на европейските ценности и конституции. И влязохте в отбора на «Русия и ИДИЛ». Чудя се само защо «The resolution says propaganda aims to discredit EU institutions.» Самата тази резолюция вече ги дискредитира като неевропейски по същината си.

BY PH · 24/11/2016

Http://www.euronews.com/2016/11/23/eu-passes-anti-propaganda-resolution-angers-russia-s-putin

ЕС, против руската пропаганда




Гласувай:
2



1. ok3223 - Много се престарават старите коцета ...
26.11.2016 12:35
Тръмп ще им развали седянката. Ще ги накара да си плащат за всичко. И за дебелата американска сянка, и за това, че все САЩ е плащал разноските за техните непоканени намеси в съседни държави ... Всичко да си плащат ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317918
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031