Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2017 02:09 - Избори ли?! Убийственият ефект "Ана Баракова - Спас Гърневски"
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5654 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Избори ли?! Убийственият ефект „Ана Баракова – Спас Гърневски”

            Да започна с действителността. Предизборно събрание. На улицата. В пловдивската Аджисан маала на сравнително просветените градски цигани.  Говори комшията им Спас Гърневски/Амфоров, Лимбосания, Гърльо, Певеца/, който е в листата на партия Герб под номер 11. Дават се съвети за гласуването на 26 март и видния отвсякъде Спас обяснява: „Да не забравяте: драскате двата номера 11 в бюлетината, за да е сигурно!”

            Оня ден ми разказаха случая и веднага се сетих за парадокса от последните парламентарни избори. Той стана известен като ефекта „Ана Баракова”, но в интерес на истината иновацията бе „открита” на предишните избори за европейски парламент, когато неизвестния Момчил Неков отвя водача на листата Сергей Станишев и от 15-то място се озова начело на социалистическата листа. Стана момчето евродепутат.  Тогава бюлетината на БСП бе с № 15, а номерът в подредбата на Момчил бе също № 15. И червените бабички драскаха масово двата номера 15 в бюлетината, за да е „сигурно”. На парламентарните избори бюлетината на Дудука Бареков бе под № 13 в Пловдив, а номера на учителката от „Столипиново” Ана Баракова бе също под № 13 и на другия ден след изборите се оказа, че купените гласове масово са предпочели този номер, пак за да е „сигурно”.  И така напълно неизвестната дори за пловдивчани Ана Баракова стана цял депутат. Нейни колежки разказват, че подробно разпитвала къде е Народното събрание в София, за да знае къде да отиде на работа. От партията на Дудука я заплашваха, слуховете говорят, че Мартин Данона я ошамарил, но тя излязла кораво момиче и си останала депутат та чак досега. Парите на Дудука в Пловдив отидоха за Ана Баракова! И убийственият ефект на преференциите стана известен като „Ана Баракова”, когато всичко се оставя в силата на жребия – ако личният ти номер в листата съвпадне с този на партията при жребия в ЦИК, то ти ставаш депутат дори само да си лежиш в къщи. Действа безотказно, защото българският избирател в болшинството си е прост, безпросветен или купен и понеже е изначално коректен залага на принципа „да е сигурно”. Както съветва сега Гърльо.

            Приятели ми разказаха, че след като станал известен номера на Герб след жребия в ЦИК в махалата на Спас Гърневски настанало невиждано оживление. Имало богата почерпка, а самият Спас извъртял дебелия си задник в страстен кючек и след това врътнал един телефон на верни журналисти във в. „Марица”, за да отразят личния му успех в софийския жребий, който отредил мястото му/единадесето/ да съвпадне с партийния номер 11. На другия ден последвала случката в Аджисана. Така че за другите партии не знам, но в Пловдив вече има един сигурен на 1 000% депутат и това е безподобния Гърневски.

            То не, че при другите партии ще е по-различно. Другият сигурен депутат от Пловдив е Минка Сърнешка/??!/-фронтмен на БСП, която е под номер 10 в листата им и също съвпада с националния номер. Днес срещам Георги Йорданов, който е № 2 в листата на социалистите и с почуда виждам негова листовка, която подробно обяснява как да се гласува. Питам наивно защо го прави след като е на второ място в листата, а той с почуда ми отговаря: „Амиии как?! А Минка Сърнешка, която е № 10 и съвпада с номера на бюлетината?! Тя ще изпревари дори първия/Иво Христов/, а какво остава за мене?!”. Кимнах с разбиране.

            Тъпата пропорционална система, която депутатите оставиха ще си отмъсти жестоко с ефекта „Баракова-Гърневски” на тези избори и нека някои водачи да се стягат още от сега. Ще е весело, забавно и тъжно за някои. В 25 МИР-София Корнелия Нинова като нищо ще бъде отвеяна от № 10 Николай Цонков, а в 24 МИР в листата на Нова република неуравновесената еколожка Марта Георгиева /№ 4/ може да цъфне на мястото на Мартин Димитров. В същия район ще стане интересно в листите на БСП, където Иван Таков /наследник на партизанската фамилия на Пеко Таков/ с неговия № 10 се окаже на мястото на Стефан Данаилов или на Георги Свиленски /бившия мъж на президентската съпруга Деси Радева/. В 23 МИР- София пък може да има сериозен трус при реформаторите, където Стоян Желев с неговия № 21 да измести Божидар Лукарски. Като нищо пък Светлана Гриздева/№ 4/ във Варна може да огорчи водача на ДСБ Радан Кънев.

            И мога да продължа още дълго с подобни примери, но съм сигурен, че и сега този убийствен ефект ще заработи и в доста райони ще има партийци, които ще пищят горко от него. Винаги става така. Порочната избирателна система си отмъщава като оставя всичко в ръцете на случайността, на жребия, на абсолютния късмет – относителен и несправедлив. Въпреки убийствения ефект на парадокса депутатите го оставиха по незнайни причини, а можеше много лесно да го избегнат, ако пред всеки номер бяха поставили по една нула отпред. Отделен е въпроса, че аз от години пиша и настоявам да се премахнат всички номерца по бюлетините, за да не се превръщат изборите в лотария, а да се оставят само пълните наименования на партиите и кандидатите. Ще гласува само този, който може да прочете поне името на партията си и на кандидата си, а сега масово едни мургави съграждани си изписват едни числа по ръцете без да се интересуват от каквото и име да е в бюлетината. Нашенският политически елит просто има толкова капацитет и затова – хак им е – каквото си направят сами и световната конспирация не може да им стори. Иначе нека честитим новия депутат от Герб от Пловдив – певецът на комунизма, хвалителя на „незнайния съветски войник Альоша” сменилият 9 партии, рабфакаджията Спас Георгиев Гърневски - № 11.




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. 100jan - 1
29.03.2017 17:18
Гърневски ми е съсед по квартал и често се засичаме в магазините. Не е по темата, ама няма как човек, обличащ се с анцунг и кожено яке да ми е симпатичен. Да не говорим, за десетките партии (авторът преброява 9) които е сменил. Без морал, без естетичен вкус и без образование... ами това просто не е политик, а нагаждач. Отвратително. И когато мои познати наричат негови блок "Гърневския блок" веднага им казвам - това не е негов блок, това не е негов град, той просто живее там! Не го забравяйте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542036
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031