Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2017 13:45 - УЧЕНИЕТО – ДОГМАТ, ЗА ПРАВОСЛАВНОТО ЦАРСТВО. Свещенник Тимофей Алфёров. 3rm.info
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1586 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Тако глаголет Господь ", - казвали Божиите пророци. "Амин глаголю вам”, - вещаел Въплътилият се Бог. А днес е най-уместно да кажем: така учи Светата Църква, бойте се братя, да отстъпите от учението й. Вие вярвате в Единната Свята Апостолска Църква, - пазете се да не съгрешите макар и малко против учението й. Ако аз ви кажа, не ми вярвайте, но на учението на Светата Православна Църква вярвайте, без съмнение и до край.


Послушай сега, брате мой, руски националисте, наследник на славния Съюз на Руския Народ. Ти казваш: "Аз не съм монархист, и нека формата на управление в Русия, избира народа”. А знаеш ли, че Църквата изначално е приела, и 16 века е пазила учението за Православното Самодържавие, чийто последен оплот беше именно Русия? Ето, приетия от Църквата чин за помазване за царство, ето, ти се молиш пред Честния Кръст, за Отечеството: "Спаси, Господи, люди Твоя… победы благоверному Царю на сопротивныя даруяй…”, ето и писанията на нашите руски свети Отци за Царската власт, ето я пред тебе и цялата история на нашата страна и на нашата Църква.

 

Ще дързнеш ли да кажеш, че републиката също има същото право на съществуване сред руския народ, както и православното царство? Бог, като избрал руския народ за хранител на православната вяра, Той му открил и Своята воля, чрез учението на Светат Църква. Ако Бог е благословил Русия, единствено като Православно Царство, може ли Отечеството ни, да получи блага, по други пътища? Може ли да се постигне добро, чрез отхвърляне на Божията воля? Нима се надяваш да победиш талмудическия звяр и цялото сатанинско воинство, със своите сили? И ще ти помогне ли Бог, ако ти предварително нямаш намерение да изпълняваш Неговата воля?

Да, тебе и мене дълго ни лъгаха, че въпросът за Руското Православно Царство е политически въпрос. Убедете се поне сега, че това е крайно опасна и коварна лъжа. Защото този въпрос е чисто църковен, и е решен от Църквата, веднъж - завинаги. Православното Царство е външната ограда на Църквата, удържаща световното зло. А знаеш ли ти, поне една православна демокрация?

 

Кажи къде, винаги е имало подем на вярата и благочестието, къде е имало сонмове светци и стада спасяващи се? - Само в Православното Царство, макар и не във всяко. Не случайно еретиците-монофизити, навремето, наричали православните "царски хора". Къде сега има ерес и равнодушие към вярата, къде има пристрастие към земните блага и удоволствията, къде спасяващите се, са единици? - В "християнската" демокрация, и в нашата сегашна демокрация. Кой от светците, когато и да било, не е подкрепял благоверния цар и е искал от него конституция или република?


Послушай сега и ти, брате мой, и отец мой, добри пастирю на стадото Христово. Зная, че за тебе, от всичко, най-ти е скъпа истината Христова, и че интересите на света не докосват сърцето ти. И като руски човек, душата ти страда за бившето Руско Царство, а в дома ти висят, Държавната Света Богородица и иконата на Царя-мъченик. Но и тебе са те въвели в заблуждение. И на теб ти казват, че Православното Царство е политика, и ти тикат под носа решението на събора от 1917-1918 г. за свободата на политическите възгледи. На теб ти е мъчно за това положение, но устата ти мълчат и езикът ти, не говори, а само сърцето те боли за Църквата и за Русия. Ободри се! Възрадвай се! Вярвай в учението за Православното Царство, като в догмат на вярата. Да! Този догмат е приет на еднин от Константинополските Събори, преди 12 века, и е в пълна сила и сега, за Православната Църква.


Господи! Открий ни цялата истина за този събор и за решенията му. Колко усърдно е скрита за нас, тази истина, от враговете христови! Така че, за този събор ние узнахме от частни разговори на лица, които имат достъп до такива източници, и при това, смеят да наричат учението за Православното Царство, ерес. Затова не е чудно, че само такива хора имат достъп до подобни документи.


imageАко в Русия са били точно известни решенията и постановленията на Константинополските събори от XI до XV век, изложили и уточнили учението на Православната Църква по много въпроси, то колко много горчиви страници от църковната ни история, нямаше да ги има.

 

Ако у нас истински за знаели учението на св. Григорий Палама за божественната същност на енергията, изразено на съборите 1340-50 г., тогава, миналия век, лесно биха отхвърлили, лъжовната латинска мистика, а 1912-13 г. щяха да бъдат избегнати, имеборческото недоразумение и разгрома на нашите атонски манастири. Ако са знаели у нас, православното учение за Кръстната Жертва, изразено на събора 1157 г., щяха да бъдат избегнати залитанията по латинския юридизъм, през миналия век, а през 20-те години на двадесети век, безплодната дискусия за догмата на Изкуплението.


Така е и тука. Ако бяхме пазили учението за Православното Царство, като догмат на вярата, а не се прикривахме срамежливо с лукавата "аполитичност”, нима тогава биха могли силите на ада да разорят, и Русското Царство, и Русската Църква, и да оставят само обломките им. Не е ли допуснал това Господ, заради нашето малодушие и неверност?


И сега, пред очите ни, някои, като "политиците”, които най-много от всички са против Православното Царство, вече почти са готови да нарекат свои братя, христоубийците, а техния баща (дявола), - свой отец. Нима не е очевидно, в каква посока се развива, веднъж възприетата лъжа, и кой я насажда и поддържа? И под чия власт ще се окажем ние?


Ти казваш, че си готов да положиш душата си за светите икони или за Халкидонското изповедание..., чийто източник е въплътеният Бог-Христос. Сега този догмат е в центъра на дяволските атаки, и затова е и в центъра на борбата.


Ти казваш: Православното Царство сега е неосъществимо. Но аз не казвам това. На тебе скъпа ли ти е твоята вяра и твоето право изповедание? И целият свят да отстъпи от истинното изповедание, стани ти за него, като великия Максим, и кажи: "Така вярва Църквата, в която съм кръстен, на която служа, която вяра изповядвам и с което изповедание желая да застана пред Съда Христов”. И какво ще ти кажат тогава враговете на истината?


Да, ние, двамата с тебе, няма да спасим, ни Русия, ни Църквата, но по милостта Божия, ще спасим своята вяра, а с нея се надяваме да спасим и своята душа. Какъв друг откуп можем да дадем за душата си?


Ти ще кажеш: аз в душата си вярвам и изповядвам Православното Царство, но кого мога да убедя в това? И аз не зная, кого ние сега можем да убедим в тази истина. Но погледни стенописите в твоя храм: ако фреските периодично не се обновяват, те ще се олющят и ще загинат. Така и нашата вяра ще пресъхне, ако не бъде гласно изповядвана. И които трябва, с Божията помощ, ще повярват, ще се убедят и ще се справят с този въпрос, ако не днес, то - утре. Хайде брате и отче, да се молим заедно за възстановяване на Православното Царство в Русия.


Добре е казал един добър християнин: Русия не трябва да се преустройва, а да се измолва с неуморни молитви. Перестройкаджиите няма нищо да постигнат в своите дела, без благословение Божие. А как да се съхраним ние, в нашето време на всеобщо отстъпление? Нека Господ, в часа на пришествието Си, ни завари на молитва. И не просто с молитвата: "Да бъде Твоята воля”.


Църквата е свикнала да предшества своето прошение, с думите: "Вярвам и изповядвам, че ти Господи, си открил на Твоята Църква, за Себе Си и за пътя към Тебе. Устрой и за нас такъв път, и ни въздигни Православно Царство, ограждащо Твоята Църква, и да се извърши в това царство, святата воля Твоя. Амин“.

Священник Тимофей Алфёров
http://rpczmoskva.org.ru/

 

 

http://3rm.info/publications/18624-svyashhennik-timofej-alfyorov-veruyu-i-ispoveduyu.html

 

Превод, Григор Симов




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28318476
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031