
Също и танин, който има свързващо, укрепващо, противовъзпалително и противогнилостно действие, ускорява съсирването на кръвта, подобрява работата на стомаха и оздравява раните.
Жълъдите узряват към края на есента. Главният минус на жълъдите е горчивият им вкус, и за да ги очистим от горчивината, трябва да направим следното.
-обелваме жълъдите
-разрязваме ги на четири части и ги заливаме с вода, да киснат 2 денонощия, като всеки ден сменяме водата 2-3 пъти.
После трябва добре да ги сварим, иначе трудно ще ги смелем (счукаме) на брашно, а варенето извлича останалата в жълъдите горчивина.
Изливаме водата и остава най-трудното, да смелем жълъдите.
Можем да направим това с камък или с дърво, или с месомелачка. Степента на смилането зависи, дали веднага ще печем хлеба или ще сушим брашното за зимата. Ако веднага ще го употребяваме, тогава може и не много старателно да ги смелем, а ако ще го сушим, следва по-добре да ги смелем, за да се изсуши по-добре.
Добавяме вода, размесваме с лъжица или бъркалка, и от получената маса формоваме питки, широки шест-седем сантиметра. И ако имаме тиганче, или парче ламарина, в зависимост от размера му, слагаме ги в него, една по една, или по неколко, (зависи от размере) и ги печем. Степента на изпичането определяме визуално. Вкусът на питките е доста своеобразен.
http://survinat.ru/2011/08/xleb-iz-dubovyx-zheludej/#axzz1gdqK25R0
http://3rm.info/publications/18672-xleb-iz-dubovyx-zheludej-foto.html
Превод, Григор Симов
Турският вътрешен министър: Целият свят ...
Олга Николова Скобелева- СВЯТИЦАТА, спор...
2. radostinalassa
3. varg1
4. wonder
5. kvg55
6. mt46
7. iw69
8. laval
9. zahariada
10. reporter
11. kunchev
12. getmans1
13. djani
14. bezistena
2. shtaparov
3. katan
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. ka4ak
7. dobrota
8. milena6
9. ambroziia
10. vidima
2. radostinalassa
3. sarang
4. hadjito
5. wrappedinflames
6. djani
7. savaarhimandrit
8. iw69
9. mimogarcia
10. vesonai
