Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2018 17:40 - Велики пости са! Как Иван завърза очите на иконата! Отец Валентин Бирюков. Поредна публикация
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1026 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато бяхме изселени, започнаха да създават колхози и сред изселените, и в едно от новите селища накараха мъжете да строят конен двор. В къщата на хазайката дойде бригадира, който живееше наблизо и каза: - Анна Ивановна! Мъжете строят конен двор, а ти ще им готвиш обед.

Докарваха продукти: хлеб, ориз, моркови, месо — и тя хранеше работниците. Но дойдоха Великите пости. И пак си докарват, както обикновено, месо, ориз — и всичко останало. А Анна пита: — Нали сега вече са Великите пости, а вие сте вярващи!? Как ще ядете месо през постите? На мене даже не ми е удобно да го готвя. А бригадирът казва: — Това не е твоя работа. Готви, — мъжете работят и трябва да се хранят. А ти, ако не искаш, не яж! Идват мъжете на обед, десет човека, а Анна вече е сварила супа с месо, както и бяха заповядали.

Но все нещо в душата и, не е на място: — Как ще ядете? Нали сега са пости. И си влезе в кухнята, където над масата висеше икона. Мъжете се посмутиха, и само Иван, «смелчагата», взе кърпа, качи се на пейката и се смее: — Еми, ето ние сега ще завържем очите на “Богчето“, и То няма да види, че ще ядем месо. И така няма да имаме грях! Каза, и превърза очите на иконата. А стопанката не видя нищо от това, което каза и направи Иван.

След обяда «смелчакът» започна да развързва иконата, с думите: «Ето, Богчето нищо не видя!» А Анна Ивановна го видя и викна: — Какво правиш Иване? Откачил ли си?! Бързо се моли за прошка… И му се накара, както умееше. А Иван само се смее: — Ако има Бог — нека ме накаже. Ето, на нас всичко ни взеха, и всички ни изпоизселиха — и Бог никого не наказа. И къде е тогава Той?.. Аз вече не вярвам, че Го има.

Когато Иван си отишъл у тях, разказал на жена си Евдокия, какво е направил. — Лелее, лелеее! Какво си направил! Моли се за прошка! Кай се! — изплашила се тя. А той и на нея повтарял същите думи, които казал след обеда: — Еми, ако има Бог, нека ме накаже.

— Какви ги дрънкаш?! — започнала да плаче жена му.

— Не плачи, Евдокинка, ако пастрадам, да пострадам, но поне ще разбера, има ли Бог.

Ето до какво умопомрачение може да се стигне, да моли наказание от Бога!..

 И така, Иван си легнал да спи. Сутринта стопанката става, да си върши кухненската работа, а след нея става и стопанинът Иван, щрака клечки кибрит и се опитва да запали керосиновата лампа… А жена му се чуди: — Защо палиш лампата бе Иване? Не виждаш ли че слънцето вече изгрява и е напълно светло. — Какво ти светло — тъмно си е! Клечката му гори в пръстите, а той не я вижда и вади друга клечка. Тогава жената му взема кибрита, запалва лампата пред очите му и го пита: — А сега виждаш ли? А той само опипва масата, на която е лампата. И нито лампата, нито слънцето, — нищо не вижда. За него настъпи тъмна нощ.

Жена му изтръпнала и заридала: — мъжът ми ослепя! Тогава Иван разбрал: Господ му е отнел зрението. И заплакал Иван: значи има Бог!

 — Да отиваме веднага в болницата! — казва жена му. — Защо да идем в болница? — Бог ме наказа и болницата няма да помогне… Евдокия паднала на колене, да се моли пред иконите, за мъжа си. — Какво плачеш, — казал Иван, — аз сам си го изпросих, и ето че наказанието дойде.

А следващата нощ, на сън той вижда Спасителя, точно от същата икона, над която се бе присмял, Който му казва: — Ти ми завърза очите — и Аз на тебе ти завързах очите… Ето, това е.

А когато минаха постите , — очите му се отвориха. Явно, жена му усърдно се е молила. А Иван стана такъв проповедник, че не можете да си представите!

Това се случи 1932 или 1933 година, на север, в Томска област — в Наримския край, където изселваха хората.

 

http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_14077/

 

Превод, Григор Симов




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312160
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031