Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2018 19:42 - НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА, пише в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ. Автор: elahikari
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2419 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Явно, по заповед на ЕК, у нас масово се избиват домашни животни.
Правят впечатления необяснимо тежките ограничителни мерки п
ри убиването и загробването, а НЕ СА УСТАНОВЕНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО СА ПРИЗНАЦИ ЗА БОЛЕСТТА ЧУМА.

НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА по дребните преживни животни (ДПЖ) в България, пише в Доклада (научно становище) на Центъра за оценка на риска по хранителната верига  (ЦОРХВ) към МЗХГ. 

Документът, озаглавен “ОЦЕНКА НА ЕПИЗООТИЧНАТА СИТУАЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗНИКНАЛИТЕ ОГНИЩА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ЧУМА ПО ДРЕБНИТЕ ПРЕЖИВНИ ЖИВОТНИ (PPR) И БЪРЗА ОЦЕНКА НА РИСКА“, е изготвен от проф. д-р Георги Георгиев, д-р Силвия Пеева, д-р Лиляна Полихронова и д-р Мадлен Василева от ЦОРХВ въз основа на заповед на директора на Центъра от 25.06.2018 година и е предаден на 4 юли 2018 година. 

В него е записано, че при „при убиването и загробването на дребни преживни животни (в Ямболско) не са установени характерните изменения в илеоцекалната клапа и ивичести кръвоизливи в дебелите черва (т.н. „зебра стрипинг“), които се срещат при болестта чума (PPR). Категорично няма и епидемия от чума по овцете и козите в България. Единичните случаи на заболяване не са потвърдени с повторни изследвания, че става въпрос за чума. По-скоро съмненията са за други болести: шап, син език, шарка...

От написването на доклада досега в България са евтаназирани над 4000 овце и кози заради съмнения за чума. Това е „единствената възможна мярка при създалата се ситуация и липсата на комуникация със стопаните“, заяви тази сутрин в тв ефира директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) инж. Дамян Илиев.

Той не посочи въз основа на какъв документ се избиват животните, не стана ясно дали се прави разчет колко от тях са болни и колко здрави, както и няма черно на бяло доказателства, че това именно е болестта чума по дребните преживни животни, известна като (Peste des petits ruminants - PPR).

Илиев заяви, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че невинаги се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни. 

Ето обаче какво четем в ДОКЛАДА на експертите, който от 4 юли е на бюрото както на инж. Дамян Илиев, така и на министъра на земеделието Румен Порожанов. 

След като подробно се описват правните основания за изготвяне на доклада, симптомите на болестта чума (PPR), нейното появяване и разпространение по света, конкретно на Балканите и специално в Турция (няма огнища в европейската част през 2018) , авторите дават подробна

ХРОНОЛОГИЯ на епизиоотичната обстановка по отношение на PPR в България

от 4 юни 2018 година. Тогава за първи път стадото на Йордан Трифонов от с. Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол се появяват съмнения за чума. 
На 19 юни 2018 година излиза лабораторният резултат и в с. Воден е обявено огнище на чума.

На 25 юни със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ (инж. Дамян Илиев) “по хуманен начин“ са евтаназирани 1408 броя ДПЖ  (овце и кози) в село Воден, взети са 1337 кръвни проби. 
На 28 юни в две ферми на с. Костен, обл. Бургас, които нямат допирни точки, са убити и загробени 150 животни във всяка стадо.

По думите на собственика на едно от стадата Атанас Петров десетина от животните са имали затруднено дишане и олюляване.

НО НИТО ЕДНО ОТ ЖИВОТНИТЕ НЕ Е ИМАЛО ДИАРИЯ, КОЯТО Е ХАРАКТЕРНА ЗА ЧУМАТА. Не са наблюдавани болестни симптоми при нито една от козите в стадото. Смъртността е била 0%.  (При чумата смъртността е от 90% до 100% като фаталният изход настъпва след 10-15 дни от началото на болестта. За категоричност при установяването на диагнозата се взимат двойни кръвни проби през 14 дни. В настоящата ситуация двойни проби не са правени.)

Има нещо СЕРИОЗНО СМУЩАВАЩО и то е отбелязано в доклада

Няколко дни преди появата на клиничните признаци по животните, собственикът на едно от стадата в с.Кости Атанас Петров е чул лай на кучетата, които охраняват обора (кучетата са лаели особено, „като за чужди хора“!). На сутринта, около обора са намерени бутилки от минерална вода (не българско производство) и районът е бил отъпкан. Фермерът споделил, че много често е виждал преминаващи групи мигранти и най-вероятно в същата вечер е имало група хора преминаващи браздата между България и Турция. 

И СЕГА ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!

На 22.06.2018 г.  (шест дни преди избиването на стадата) са взети кръвни проби за изследване в лабораторията по екзотични и особено опасни инфекции към НДНИВМИ (Националната ветеринаро-медицинска лаборатория ), гр. София. Освен кръвните проби са изпратени за изследване и очни тампони, струпеи, материал от язвичките по езика, бял дроб, далак, глътка и сливици и мезентериални лимфни възли. При направената аутопсия на ветеринарния лекар му е направило впечатление, че не е имало никакви гастроинтестинални промени. При убиването и загробването също НЕ СА УСТАНОВЕНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ в илеоцекалната клапа и ивичести кръвоизливи в дебелите черва (т.н. „зебра стрипинг“), КОИТО СА ПРИЗНАЦИ ЗА БОЛЕСТТА ЧУМА. 

 

Ако това, което пишат екстретите, е вярно, то тогава властта лъже, че у нас има чума, а масовото убийство на животни се прави по други, неизвестни за нас причини.

Ако пък властта е убедена, че тази болест по овцете и козите е именно чума, то тогава тези експерти лъжат в доклада си.

Експертната група, изготвила Доклада, пише в ЗАКЛЮЧЕНИЯТА си: "Клиничните признаци при PPR не са типични само за това заболяване, затова е необходимо на 100% да се направи и лабораторно потвърждаване на диагнозата. В диференциално диагностично отношение следва да се имат в предвид шап, син език, ектима (Orff), шарка по овцете и козите, заразна плевропневмония по козите, ентеротоксемия. 

Авторите отбелязват специално, че при „епизоотологичното обследване на огнището в с. Воден, обл. Ямбол прави впечатление, че броят на животните, показали клинична симптоматика и патологоанатомични признаци е твърде малък и само в едно от трите стада, попадащи в 3 км. зона. Липсва епизоотичен ход на болестта и позитивен серологичен отговор за специфични антитела при първите изследвани контактни животни. Правят впечатление необяснимо тежките рестриктивни и непропорционални за това заболяване ограничителни мерки, наложени от Европейската Комисия, засягащи цялата област Ямбол.“

От този извод в Доклада естествено възниква ВЪПРОСЪТ - да не би пък по заповед на ЕК съвсем целенасочено у нас да се извършва масово убийство на животни, съсипването на цял отрасъл и принуждаването на хората да избягат от родните си места? Защо? За да освободят територия? За кого? В интервюта през 2016 години Румяна Бъчварова и Красимир Каракачанов обясняват как пограничните райни и особено Странджа са подходящи места за обособяване на бежански лагери.

Докладът подчертава още, че „от епизоотологична гледна точка изглежда, че няма връзка между двата случая на съмнеия за чума в с. Воден и в с. Кости. Двете ЕО се различават и твърде много по наблюдаваната клинична симптоматика и непълнотите в патологичната находка. Най-вече разликата между тях е в скоростта на развитие на епизоотичния процес и отсъствието на важни за предварителната диагностика симптоми на PPR при ДПЖ и в двете стопанства“. 

ПРЕПОРЪКИТЕ на авторите на Доклада включват: повишена информираност и обучение за болестта PPR на фермери и ветеринарни лекари, особено на тези в пограничните райони, по-добра проследимост и контрол на нерегламентирания транспорт на ДПЖ, адекватни ветеринарни мерки и своевременното им предприемане при възникване на заболяване, разработване и спазване на адекватна стратегия за предотвратяване проникване и разпространение на заболяването в България“. 
НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЗА МАСОВО ЕВТАНАЗИРАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ.

Очакваме и резултатите от "френската" референтната лаборатория за ЕС в Монпелие, които трябва да предоставят заключенията си и генетичния тест. Защото от данните и от Доклада излиза, че лабораториите у нас дават заключение за PPR, а признаците не са за подобна болест. 

Освен това от действията на органите в последните дни се вижда, че не се прави нищо за масова и тотална дизинфекция. Убиват се животните - бързо и скоротечно, а ударението при такива кризи трябва да се постави върху дезинфекцията.

И още нещо - в стадата, които има диагностицирани заболели животни, всички стопани твърдят, че стадата им са били изолирани от контакт с други животни. Тогава за каква вероятна епидемия от Странджа до Видин говори Дамян Илиев?

Прозира и схема във връзка с извода, че ЕК прилага необяснимо тежки ограничителни мерки за цялата област Ямбол - на властта ѝ трябва ЕК да одобри плащанията като обезщетения за избитите животни, самите животни са колатерална жертва, и за това им трябват свръхрестрикции и свръхмерки. И ги получават от еврочиновниците. А след това в София  ще си измият ръците с отговорността на ЕК и Брюксел. Не случайно изплащането на обезщетенията за селата Воден и Кости започна изключително бързо и без никакви формалности.

Хората ще видят пълнитеси банкови сметки и ще се успокоят, надяват се сигурно от БАБХ.

В Доклада ясно е подчертано, че в европейската част на Турция няма огнище на чума.

Оттук следват ДВА СТРАШНИ ИЗВОДА  - или властите лъжат, че има заразяване с пренос през граница с Турция или става въпрос за БИОТЕРОРИЗЪМ, целеви внос на вирус и предумишлено заразяване, при което мерките и реакциите на правителството са тотално неадекватни, особено при квалификацията на заплахата.

Управителният съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига се състои от петима членове, които включват директора на центъра – проф. д-р Бойко Ликов, заместник-министрите на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и д-р Лозана Василева и заместник-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков и Светлана Йорданова. 

Ето и целият доклад на Центъра за оценка на риска по хранителната верига за болестта чума у нас

 2018_07_04_Становище_Чума_по_дребните_преживни_животни
Гласувай:
31. nedovolen - Да, чума има, но в главите на някои. ...
16.07.2018 20:22
Да, чума има, но в главите на някои.
Немски политик /рядко, но има и свестни/, в интервю пред вестник обяснява причините. Името му не е публикувано, но ако съдят вестника, ще го защити с документи.
Отделно спекулацията, че за унищожено животно се плаща 550€, а тук до 100.
Както казваше покойния ЕЛТИМИР, територията се разчиства.
цитирай
2. germantiger - ...
16.07.2018 21:22
за всичко са виновни германците

Германците и Хитлер са виновни за глада в етиопия

хитлер и германците са виновни за сушата на марс

германците са виновни за всичко което е било, което е и което ще бъде

руснаците и българите са винаги светци невинни
цитирай
3. germantiger - финално
16.07.2018 21:30
ВЪОЩЕ ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ/ако го е имало ПРЕДИ 13,7 МЛРД ГОДИНИ ДАЛ НАЧАЛОТО НА ВСЕЛЕНАТА/макар и спорно Е ВСЪЩНОСТ ВЗРИВ НА БЪЛГАРСКОТО САМОЧУВСТВИЕ.

Българи са всички БЕЗ - циганите, престъпниците, нагрите и дръпнатите (впрочем четох, че японците също са българи)

Всички сияйни, умни, красиви, благородни, епични и патетични герои СА БУГАРИ

Всички престъпници, незабележими хора, долни, мерзавци/русизъм са небългари

Без съмнение !

Бах, Беетовен, Вагнер, Кант, Гьоте, Шиллер са вулгари

Няма крале и КАНцлери има само кан Фридрих Велики, кан-кан Бисмарк и сие
цитирай
4. tota - Тук става въпрос за унищожаване на ...
16.07.2018 23:18
Тук става въпрос за унищожаване на поминъка на хора, който добиват с неимоверен труд, а не за суета. Направен е опит да се отговори на въпроса, имало ли е наистина чума по животните и адекватни ли са били действията на аграрното министерство?
Умът ми не побира, това, което беше допуснато. Всички, които са виновни за тези не премерени и не прецизирани действия трябва да бъдат санкционирани.
цитирай
5. nedovolen - Като унищожат поминъка, какво с...
17.07.2018 11:09
Като унищожат поминъка, какво става с хората. Какво има за побиране.
цитирай
6. radostinalassa - Според полк. Н. Марков
18.07.2018 15:25
Не е нормално да се заселват бежанци в пограничен район. Ако се наложи да минат танкове към границата, не се знае как ще реагират черните мигранти. Това нарушава националната ни сигурност. Как ще отговорят на това дебилите?
цитирай
7. nedovolen - Може да съм дебил, но не вярвам на ...
19.07.2018 19:03
Може да съм дебил, но не вярвам на нито едно държавно учреждение. Какво да говоря за някакъв полковник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15604864
Постинги: 3945
Коментари: 6953
Гласове: 7963
Архив
Календар
«  Май, 2022  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031