Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2018 17:18 - Всяка власт ли е от Бога? Свети Филарет Московски
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1721 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Установените от хората форми на власт, не са угодни на Бога. Власт от Бога, за християните е само тази власт, която справедливо и разумно изпълнява закона и не се противи на християнската съвест, основаваща се на заповедите на Спасителя. Вся­ко послушание и покорност на власти, които управляват не по Бого, е подготовка на души ни, за прихода на антихриста...
След пришествието на Иисуса Христа последователите Му, християни, били гонени от римската власт, криели се в катакомби и били водени на мъчения. С това те свидетелствали своята вяра в бъдещето Царство Небесно, т. е. предпочитали небесното, пред земното, и благодарение на това, били удостоени с най-големия дар от Бога - с православен­ Цар.
Първият римски император, обърнал се в християнството е св. равноапостолен Константин, който с Миланския едикт пре­кратил гоненията на християните и им дарувал законни пра­ва...
Свети Филарет Московски пише: «бойте се от Бога, почитайте Царя» (1 Петр. 2,17). 
«Махни се от Мене, сатана! Ти си Ми съблазн: понеже мислиш не за това, що е Божие, а за онова, що е човешко» (Мат. 16, 23), - казал Господ на Петър. От Господа се дават на царя власт, сила, мъжество и мъдрост.
От което следва, че установените от хората форми на власт, не са угодни на Бога. И когато казват, че , «всяка власт е от Бога», трябва да си спомним и осмислим следното.
Св. ап. Павел пише: «Всяка душа да се подчинява на върховните власти, защото нямя власт, която да не е от Бога; и каквито власти има, те са от Бога наредени». (Рим. 13, 1); «Защото на­чалникът е Божий служител, тебе за добро». (Рим. 13,4). Но самият св. ап. Павел, постоянно се противил на тези власти, които не били Божии слуги и вървяли против християнската му съвест и против църковните интереси, т. е. против Христа, на Когото той служел и Когото изповядвал.
Ето неговите думи към първосвещеника Ананий: «Бог тебе ще удари, стено варосана! Ти седиш за да ме съдиш по Закона, а против закона заповядваш да ме бият (Деян. 23,3). Когато власт имащите забранявали на него и на другите апостоли, да говорят за Спасителя, Петър им казал: «Трябва да се подчиняваме повече на Бога, нежели (отколкото) на човеци» (Деян. 5,29).
От това виждаме, че власт от Бога за християните е само тази власт, която справедливо и разумно изпълнява закона и не се противи на християнската съвест, основаваща се на заповедите на Спасителя.
«Нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината, от тоя век» (Еф. 6, 12).
Светоуправници на тъмнината от тоя век, са управляващите по човешки принципи, а не по закона Божий. Още повече нашата борба е против тези, които управляват по принципи против Бога, и отричат Неговата власт.
Затова, всяко послушание и покорност на власти, които управляват, не по Бога, е подготовка на душите ни, за идването на антихриста, за да не му се противим, волно или неволно. А това е лъжовно и небогоугодно послушание и покорност, което води в погибел.
Св. ап. Павел казва за послушанието на властите: «...трябва да се подчиняваме не само от страх от наказание, но и по съ­вест» (Рим. 13, 5). Но възможно ли е да се подчиняваме по съвест, на власт, която е против Бога? Петнадесетият канон от Двукратния събор гласи: «...отделящите се от общение с предстоятел, поради некоя ерес, осъдена на светите Събори или от отците, когато той открито проповядва ерес и всенарод­но учит на нея в Църквата, такива..., не само не подлежат на епитимия, но и са достойни за чест, подобаваща на православ­ни». А още повече, това решение е справедливо относно светската богоборческа власт...
Народ, благоугаждащ на Боге е достоен да има благословен от Бога Цар.
Народ, почитащ Царя, благоугажда на Бога...

https://3rm.info/publications/2101-vsyakaya-li-vlast-ot-boga-svyatitel-filaret.html

Превод, Григор Симов





Гласувай:
1



1. krumbelosvet - След Константин
04.12.2018 16:13
Имало ли е на Земята цар или др. власт достойна за Бога? Исус не дава ли на евреите за пример някой човеколюбив езичник? И коя религия, и кои свещенослужители са без грях? А някои от тях...
цитирай
2. grigorsimov - Православните царе са от Бога, но...
04.12.2018 20:20
Но само когато, поне формално, са православни, и когато управляват в съгласие с християнската съвест на хората и на църквата. Или поне, не са атеисти и явни масони, както е сега, по целия свят, и особено в ЕС.
Да им запрети Господ!
цитирай
3. grigorsimov - А без грях е само Господ
04.12.2018 20:29
и това всеки го знае, или би трябвало да го знае. И греховността на хората не е пречка, а е стимул, да се стремят, да не грешат или да молят Бога, да им помага, все по-малко да грешат. И ако стремежът на каещия се грешник е искрен, Господ наистина помага и го укрепва в нелеката му вътрешна духовна борба. И на първо място, борбата е със страстите, със злобата и завистта, с лъжата и неискреността, в мислите и делата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28316183
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031