Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2019 18:57 - БОЖИЕ ЧУДО... «Моля те, млъкни! Млъкни и престани да повтаряш: "Слава Богу за всичко". Свидетелство на йеромонах Синезий...»
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1695 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2019 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди неколко години бях свещеник в храма свети Василий (гр. Пирея). Веднъж ме извикаха в болницата да изповядам 42-годишен мъж, на име Ксенофонт. Когато отидох, разбрах, че дните му са преброени. Раковите метастази се добрали и до мозъка му. Съседното легло в неговата стая, беше празно, и ние разговаряхме насаме. И ето какво ми разказа той, за своя път към вярата, макар до скоро да бил «закоравел атеист»:
«Приеха ме в тази болнична стая с две легла, преди около 35 дни. До мене лежеше пациент, на около 80 години. Той също страдаше от рак, и въпреки нетърпимите болки, постоянно повтаряше: «Слава Богу! Слава Богу за всичко!» И молитви казваше на глас, които аз чувах за първ път в живота, понеже бях атеист, и никога не бях прекрачвал прага на църква. Молитвите му облегчаваха страданията и той заспиваше за по два-три часа, а после се събуждаше от мъчителните болки и отново започваше: «Господи, благодаря Ти! Слава на Твоето Име! Слава Богу! Слава Богу за всичко!» Аз стенех от болки, а моят съсед славеше Бога. Аз хулех Христа и Богородица, а той Ги прославяше.
А мене това ме вбесяваше! Не само за това, че ме болеше, но и заради безкрайните славословия. Той, и ежедневно се причастяваше, а на мене просто ми се гадеше от това зрелище.
«Моля те, замълчи! Млъкни и престани да повтаряш: - «Слава Богу за всичко». Нима не виждаш, че този Бог, Когото толкова обичаш, безпощадно ни мъчи?! Що за Бог изобщо е това? Няма никакъв Бог, и това е очевидно!»
А съседът ми по легло, смирено ми отговаряше: «Има Бог, приятелю, и Той е най-любещият Отец, понеже чрез тази болест ме очиства от множеството мои грехове. Ако ти, например си вършел някяква работа, и така си замърсил дрехите си, че смърдят, нямаше ли да имаш нужда от средство за сериозно очистване? Точно така и Бог използва тази болест, подобно на скъп балсам за моята душа, за да я подготви за Царството Небесно».
Но отговорите му, още повече ме нервираха, и аз продължавах да хуля Бога и демоните. Всичките ми реакции бяха изключително негативни, и продължавах да викам: «Няма никакъв Бог! Няма никакво Царство Небесно! Аз в нищо не вярвам!»
Но много добре запомних последните му думи: - «Почакай и с очите си ще видиш, как душата на вярващ християнин, ще се отдели от тялото си. Аз съм грешник, но Божията милост, ще ме спаси. Само почакай и ще видиш, - и ще повярваш».
И този ден настъпи. Медицинските сестри искаха да сложат параван пред леглото му, понеже са такива правилата, но аз запротестирах и казах: «Не, не слагайте перде. Искам да видя, как ще умре този старец».
Аз го наблюдавах, докато той не спираше да прославя Бога. И все повтаряше: «Радуйся, невесто неневестная»; «От многото мои грехове, страда тялото ми…»; «Достойно ест..» и т.н., и постоянно се кръстеше.
По едно време той вдигна ръка и каза: «Здравей, ангеле мой! Благодаря ти, че ти ще ме посрещнеш,  за да вземеш душата ми. Благодаря! Благодаря! Благодаря!» Той пак вдигна ръце, прекръсти се, скръсти ръцете на гърдите си и почина. И изведнъж стаята се изпълни с такава светлина, сякаш грееха десет слънца. При това отнякъде се яви такъв силен аромат, че се разпространи и извън нашето отделение. Хората, които не спеха, излизаха в коридора, да видят източника на това чудесно благоухание.
- «Ето така отче, аз - закоравелия атеист и богохулник, повярвах в Господа и ви извиках, за да се изповядам».
Ксенофонт беше твърд и решителен, докато безпощадно се разделяше със своето «старо - Аз», и милостта на Господа към него беше голяма, наистина голяма! Неколко пъти той прие Свето Причастие и напусна този свят с чувство на дълбоко покаяние и с прослава на Господа, на уста».

Протопрезвитер Стефанос Анагностопулос

https://3rm.info/main/74243-bozhee-chudo-pozhalujsta-zatknis-zatknis-i-perestan-govorit-slava-bogu-za-vse-svidetelstvo-ieromonaha-sinezija.html

Превод, Григор Симов



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315550
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031