Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2019 00:49 - Удивителен разказ за мечка стръвница и игумен на манастир, записан 17-ти век в летописа на Хутинския манастир
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2926 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 11.02.2019 20:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Главен източник за съществуване на бедния Хутински манастир, близо ди Новгород, били хубавите пасища, подарени от съседния болярин. И решили монасите да завъдят овце. От вълната си правели облекло, а и приход имали от продаваните излишъци.
Но ето че в съседната гора се заселила мечка и започнала жестоко да напада беззащитните овце. Послушниците-пастири, не веднъж докладвали на настоятеля на манастира за белите, правени от мечката. Но старецът отвговарял, че нали и мечката трябва да яде нещо. Но скоро започнали да намират разкъсани, неизядени овце, и послушниците пак доложили на настоятеля.
― Е, това вече е прекалено. За удоволствие не е разрешено да се убива, — казал старецът и, като взел тояшката си, тръгнал сам към гората.
Следващия ден изумените братя видели настоятеля, идващ от гората, заедно с огромна мечка.
― Нека лежи в ъгъла, не я закачайте. Утре ще идем с нея в Москва, на съд при Патриарха, — казал старецът. Утре ден те тръгнали за Москва, и широколапата мечка покорно крачела след игумена. Минавали те през села и махали, и навсякъде удивеният народът се плашел от мечката, но животните изобщо не се плашели. Кучетата притичвали и я душели, а пасещият добитък вдигал глава и с любопитство гледал.
Така стигнали до Москва.
Влязъл старецът в Патриаршеския двор, помолил да доложат на Патриарха, и Патриархът го приел.
― Идвам при тебе, Светейши отче, с жалба срещу един наш вредител, — казал Игуменът, след като приел  благословението на Патриарха.
— Край нашия манастир се засели мечка и започна да се държи не добре, — отвлича наши овце, и то, повече от колкото може да изяде, — и поради зверската си страст, се гаври с кротките Божии създания. И ето, аз доведох нарушителя, пред твое Светейшество, на съд.
— Кого си довел?! — недоразбрал, попитал Патриарх.
— Ами, нашия вредител. Той е пред вратата и чака товоята присъда. Внуши му, Владико, че такова поведение е вредно за кротките създания Божии.
— Брате, защо си се трудил да го водиш при мене, след като толкова ти се подчинява, та е дошел след тебе в Москва? Забрани му самият ти.
— Та, кой съм аз? Ти му забрани, с товите светителски слова, - да не прави повече вреди на невинните добичета, и на манастира.
Патриархът излязъл пред входа на патриаршията, а игуменът  излязъл навън и скоро се върнал, заедно с косматия вредител. Мечката застанала пред Патриарха със смирено наведена глава. Зачудил се Патриархът на тази покорност на звяра и се обърнал към него, като към разумно същество:
― Хутинският игумен донесе опракване, за твоето неприлично поведение, недостойно за никое създание Божие: ти си позволяваш да вредиш на бедния манастир, като ограбваш неговата собственост. От сега, да не си посмяла да пипаш манастирските овце! Знай, че Господ е силен и може да те изхрани, без да правиш бели.

Така приключил съдът. Игуменът се поклонил в краката на Патриарха и си тръгнал обратно, за манастира, а след него се заклатила и мечката.
От тогава тя никога повече не пипала манастирските овце, а когато не и стигала храната, смиренно идвала в манастира, да проси, и братята никога не и отказвали.

_____________________________________

Този удивителен разказ ярко наподобява райския, чист и невинен живот на Адам и Ева, които лесно и просто общували със всякаквите зверове.

Но и светите хора, угодили на Бога, с подвижническия си (монашески) живот, получават такава власт, още тук, на земята, с което ни показват, че всичко в нашия свят се покорява на Бога!

Източник: «Семья и вера»
https://3rm.info/publications/29978-udivitelnyy-rasskaz-o-neobyknovennom-medvede.html

Превод, Григор Симов



Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Приказка или истина,
10.02.2019 09:58
благодаря за хубавия разказ!
цитирай
2. анонимен - Подобни примери в православието има безброй
10.02.2019 10:49
И най-близки по дух и по вяра, към подобни и безброй други чудеса на вярата, се срещат сред т.н. "юродиви за Христа". Такива святи хора, е имало навсякъде, и през всички векове. Те се отличават с различни, леки отклонения от нормалното поведение и разбиране на света. Част от тях са напълно здрави хора, но бидейки крайно смирени по сърце и дух, те предпочитат да се държат, като леко смахнати, за да не бъдат гонени, или умишлено се подлагат на унижения, за предпазване от възгордяване, а и защото е казано: "който превъзнесе себе си, ще бъде унизен; а който се смири, ще бъде въздигнат".
Та, именно такива хора, които ни най-малко не се съмняват, и по детски вярват, - както е казал и Самият Христос", - ако кажат на планината да се премести, тя наистина ще се премести...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312935
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031