Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2020 13:17 - Новите дрехи на царя (Борисов)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 766 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 19.10.2020 15:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мерките за преодоляване на щетите от пандемията съвпадат с предизборните времена - хем са необходими, хем на всички е ясно, че са подкуп

Втората вълна на коронавирус вече започна, но Борисов я посреща в нова роля - тази на добрия пастир (или цар), благ и много щедър с парите на данъкоплатците (т.е. с нашите).

През пролетта премиерът Бойко Борисов беше строг и угрижен, наесен го виждаме сговорчив и разточителен. През април, когато България беше под карантина, Борисов плашеше, че пикът идва след Великден. Установените със заразата тъкмо бяха надхвърлили 1500. Улиците бяха пусти, пред хранителните магазини имаше опашки. Четири месеца по-късно заразените бяха десетократно повече. Но премиерът вече не отваря дума за нови ограничения. Изоставил е и пролетните хвалби как България е за пример на държави като Германия и Франция, които действали по-меко.

Сега новото кредо на управляващите е, че епидемията е под контрол, здравната система не е претоварена - и е осигурена с необходимото, "абсолютно нищо" не налага повече строгост, а много държави в ЕС предприемат мерки, които "паникьосват другите". По последни данни, България е с 29 503 потвърдени случая и 986 жертви на коронавируса. В болница се лекуват 1500 човека, 74 от които са в интензивни отделения. Според базата данни на Euronews, смъртните случаи са 142 на 1 милион население, което е повече от Германия, за която данните са 118 на 1 милион население (9856 починали), но значително под нивата за Румъния - 306 починали на 1 млн. население.

Нови ограничения ще захранят енергията на протеста

2020 година научи света, че контролът на пандемията е функция от решенията на политиците и качеството на здравните системи. Ако в други държави оценяват лидерите си по начина, по който се справят с пандемията - и рейтингът им е базиран на тези впечатления, в България не е така. Протестите изместиха донякъде тревогата и страховете от Ковид-19 и заредиха обществото и политическата система с напрежение.
Когато месеци наред се чуват настойчивите призиви към Борисов (и главния прокурор Иван Гешев) да подадат оставки заради мафиотизирането на държавата, а междувременно се появяват компромати с пачки евро в нощно шкафче и записи, скандализиращи с простащина, пандемията е избутана на заден план. Страхът от заразяване, въпреки че никой не може да предвиди какъв ще е изходът за самия него, някак се банализира. Инфодемията също допринесе за това.
Премиерът неминуемо си дава сметка, че нови ограничения ще предизвикат по-голяма протестна енергия. От една страна, ще породят съмнения, че управляващите ще се изкушат да злоупотребят с извънредни мерки, от друга - недоволство сред гражданите, които искат да се върнат към нормалността. Ако в България се затворят ресторанти, барове и клубове, както е в Чехия до началото на ноември, или се въведе ограничение да работят до 21:00, както е в Париж и други осем френски града, това ще изкара още хора на улицата. Също и ако бъде наложена мярка за не повече от 15 човека на публична демонстрация или събиране, каквато действа вече в Швейцария - или максимум шестима в Чехия.
Ново затваряне ще е същинска катастрофа и за заведенията, фитнесите, хотелите, казината, макар част от тях да се възползват от намалени от 1 юли т.г. ставки по ДДС заради щетите, които им нанася пандемията. Във виртуална пресконференция за българските медии снощи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева също препоръча да не се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот.

Добрият пастир (цар)

Сбъдва се прогнозираното от учени и лекари още през пролетта - започна втората вълна, вероятно ще има и трета, а светът постепенно и трудно се приучава да живее с коронавируса. На този фон Борисов играе ролята на добрия пастир - благ и щедър с парите на данъкоплатците. Вече не плаши, както беше напролет, преди да започнат протестите. Великодушен е - по 50 лева на пенсионерите до редовните избори и 5% индексация на пенсиите от юли, детски добавки за всички, независимо от доходите. Чрез Оперативната програма за храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се 504 милиона лева ще отидат за подкрепа с храни, хигиенни принадлежности и пакети за новородени. Други 106 милиона от ЕС са за земеделците. С над 340 милиона повече са парите за здравеопазване, а 37% от това увеличение отива за болниците. Догодина те ще получат почти половината - 2.374 милиарда лева, от общо 5.084 млрд. лева бюджет на здравната каса.
За късмет на Борисов мерките за преодоляване на щетите от пандемията съвпадат с предизборните времена. Хем са необходими, хем на всички е ясно, че са подкупи. "Просто всеки човек трябва да усети в България, че държавата в тази пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а заедно трябва да преодолеем това чудо гадно, което в света се е нанесло", прозвуча при традиционната неделна визита на премиера, този път в кравеферма. Тепърва ще стане ясно дали и полицаите ще получат увеличения на заплатите и най-важното - ще се запази ли 10% данък за доходите на физическите лица или ще се въведе необлагаем минимум и някаква форма на прогресивно данъчно облагане, надежда за което изрази и Кристалина Георгиева.

Ами Ковид-19? Е, ако ситуацията се влоши, Борисов винаги може да смени министъра на здравеопазването, казвайки, че същият не се справя.

Автор: Емилия Милчева, за Дойче веле 



Гласувай:
11



1. apostapostoloff - Много шум за нищо
19.10.2020 19:40
НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ


И през октомври социологическа агенция „Барометър България“ проведе регулярно телефонно проучване за електоралните нагласи на българските гласоподаватели.

През второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила, макар изминалите седмици и месеци на протести да оказват влияние върху процента желаещи да гласуват за тях – 20,9 %.

БСП не успяват да убедят масовия избирател, че са надеждна алтернатива на сегашното управление и не привличат нови гласове извън обхвата на техните твърди гласоподаватели – това са 15,1% от заявилите желание да отидат до урните.

ДПС са трета политическа сила със 7,9%.

Включването на текстове за „Истанбулската конвенция“ и македонско малцинство в резолюцията на Европарламента се възприема като грубо вмешателство от страна на патриотично настроените избиратели, което намира отражение в консолидиране и повишаване на подкрепата за Обединените Патриоти. 7,2 % от избирателите изразяват подкрепа за тях и това ги прави четвърта политическа сила в ия парламент.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ няма да влезе в Парламента, защото за нея са склонни да гласуват само 3,9% от избирателите.

Губещият от резолюцията на Европарламента е „Демократична България“, която също така няма да влезе в Парламента. Явната коалиция с БСП и подкрепата за Истанбулската конвенция, гей бракове и сепаратистката ОМО Илинден е причината за оттеглянето на избирателите. ДъеБъ биха получили подкрепата само на 3,0% от гласуващите.
цитирай
2. marley - Борисов не го обичат само опонентите му
20.10.2020 10:24
но, съм сигурна, че на пролет поради липса на алтернативни решения за излизане от финансовата криза, пак за ГЕРБ ще се гласува, или поне сегашния кабинет ще спечели поне 35 % от гласоподавателите. За разлика от другите избори до сега, негласувалите ще са много повече, а и тези които гласуват за "не избирам никого", тази отметка влиза в графата за тази позиция, която има най- много гласове. Така, тези които печелят повече ще спечелят още повече - това е трикът на ЦИК. За този трик никой обаче не пише и не говори открито, малцина знаят за него. Напролет ще имаме отново кабинет "Борисов - 4". Това е закодирано и в ЕП и в ЕК...Явно Борисов е машата, чрез която ЕС вмъква своите изисквания и той е подизпълнител на техните желания. Освен това през 2023 г влизаме в Еврозоната, което ще е още един коз за Борисов да осъществи сценарият на "ран-ът", начиная от 2008 г. Бизнесът може би ще се срине до 60%, ще останат само монополистите и крупния бизнес. Жалко за дребния и следен бизнес, които се надяваха да изплуват и да се стабилизират чрез кредити и субсидии. Ако НЯКОЙ голям не се намеси и да спре тази "конспирация" коронавирус ( плана ран-ът - 2008 г) ще загинем и като нация. Вече 41 % от българите напускат държавата за постоянно и завинаги.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821848
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16455
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031