Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2020 16:30 - Критският събор е причината за всичките злини, - сегашни и бъдещи! Митрополит Морфски Неофит, - 13 ноeмври 2020 г.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1356 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.11.2020 16:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Обърнете внимание, че напоследък, освен множеството други проблеми, ние се сблъскваме с множество проблеми и в нашата Православна Църква. И главната причина на всичко това е дяволът, който желае да нанесе вреда на всички: на семейния човек, — да разруши брака, на свещеника — да предизвика недобри настроения сред прихожаните, а на митрополита — беспорядки в митрополията. Дяволът иска да удари нашата вяра и да ни зарази с маловерие.
А сега се появи нов вирус, и ние с вас проведохме редица беседи, за да решим, как по-православному да се отнесем към този вирус.
От една страна, виновник за всичките случващи се беди и злини е човекоубиецът-дявол, който води война против Православната вяра и против Богочовешкото Тяло на Иисуса Христа. А от друга страна, — и ние също сме виновни, понеже му даваме такава възможност.
А когато казвам «ние», имам предвид нас, архиереите. Ние му дадохме много сериозен повод, да вкара сред нас духа на разделението, духа на апостасията (отстъплението от вярата) в Поместните Църкви, и да внедри сред вярващите съмнения и раздори.

image

2016 г. в градчето Колимбари в Крит се проведе т.н. «Всеправославен събор», и от тогава ние се оказахме въвлечени в бездната на погрешните му решения. Огромен проблем, който си остава нерешен и до сега, и продължава да оказва влияние на всички нива във земната воинствуваща Цъква Христова, е това, за което още преди неколко десетилетия бе писал видният богослов-кападокиец о. Йоан Романидис, чиито са следните пророчески слова: «От сега, проблем за Православната Църква ще са Нейните епископи, и това, как те изповядват вярата».
И като един от архиереите, аз смирено ще допълния гореказаното: «На какво учим и в какво наставляваме вярващите и маловерните хора от този век? Има ли нашето Православие изцелителна сила? Изцелява ли то наследствените ни и придобити страсти и пороци? Проповядваме ли ние на народа, - Кой е Христос? Какво е Църквата Христова, Светият Дух и Отецът наш Небесен? Задавали ли сме си въпроса, защо през 20-ти век бяха явени толкова светци? Вярваме ли на пророчествата им? Или ги считаме - заблуждения и лъжепророчества? Интересува ли ни православната аскетика? Интересува ли ни покаянието? Защо всички светци са водели и продължават да водят подвижнически начин на живот? Кога ние ще говорим на хората за нашите съвременни светци? Но ние нямаме аскетичен опит, заслуживаващ доверие, за да го разкажем на младите. Пророчествата вече се сбъдват и се появяват на първите страници на вестниците, като новини. И само нашето покаяние може да намали този натиск на злото, което, поради маловерието ни, бе допуснато да достигне апокалиптични мащаби.
Много лошо е, когато епископи вземат погрешни решения… А какво погрешно решение бе прието там, на Критския събор? Това е, даването статус на църкви, на инославните, еретически общества, за които съборът утвърди названието «Църкви»! А това значи, че ние сме се отказали от Символа на вярата и повече няма да считаме нашата Православна Църква - Единна, Свята, Съборна и Апостолска! ... А такива абсурдни неща говорят вече мнозинството архиереи и патриарси. И даже тези, които не са присъствали на събора, като епископите на Московския и Антиохийския Патриархат, и други. Но причините, да не отидат на събора, не са били канонични (а финансови или други - странични). Но и те вече говорят същото… . Но има ли апостасия сред епископите, и когато епископът е заразен с ерес, това има пагубни последствия за всички нас…  и вие трябва да знаете това… И, обратно: когато макар и един епископ има святост, или поне един патриарх, тогава се освещава целият народ, и цялата местност, над която той е поставен от Бога.


Горното е откъс от 11-тата духовна беседа с паството, на Негово Преосвещенство, митрополит Морфски Неофит, в рамките на цикъла «Запалване кандила на светците»... на остров Кипър ...


http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_23070/


Превод със съкращения, Григор Симов  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317807
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031