Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2020 11:42 - ЗА НАЗИДАНИЕ НА БОГОХУЛНИЦИТЕ... Как била прекратена епидемията от холера в Истанбул 1910 година.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 877 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1910 г. Истанбул и околностите му отново били поразени от ужасната болест - холера.  Всеки ден умирали стотици, от всички народности и вероизповедания, та гробарите нe смогвали да ги погребват. Обхванатият от страх народ търсел спасение в храмовете. В православните и арменските църкви, джамиите и синагогите било препълнено от народ, които със сълзи призовавали за помощ Свише, и се молели за прекратяване на бедствието. Но болеста продължавала смъртоносното си шествие.        
Константинопол (Истанбул) представлявал ужасно зрелище, всичко наоколо било замряло, като че в града животът се е прекратил. И изведнъж, в изглеждашата, безизходна ситуация, константинополските християни си спомнили, как 1871 г. при Патриарха Антим VI  градът бил спасен благодарение на Честния Пояс на Пресвета Богородица. Те се обърнали към духовенството с молби, пак да донесат великата светиня в Константинопол, от Света Гора. Спешно било свикано извънредно заседание на Светия Синод, под председателството на Патриарха Йоаким III и било прието решение да се изпрати в Света Гора делегация, която да донесе в замрялия от страх Константинопол «това наше честно и благочестиво съкровище».        
Светият Кинот на Света Гора - Атон, като получил Патриаршеското писмо, незабавно поръчал на двама отци, известни с подвижническия си живот, да съпровождат Честния Пояс на Пресвета Богородица, до Цариград, подложен на това тежко изпитание.        
В деня на пристигането на патриаршеската делегация, заедно с атонските отци, съпровождащи Честния Пояс на Пресвета Богородица, на гарата се събрала огромна тълпа. Там били хора от всички възрасти и представители на всички градски съсловия. Православни, арменци, мюсулмани и евреи наводнили площада, на спирката Сиркеджъ,  за да видят дългоочакваната светиня. В уречения час там дошел Вселенският Патриарх Йоаким III, обкържен от архиереите при Патриаршеския дворец, и от много свещенослужители.        И султанът Абдул Хамид, и турското правителство също чакали идването на Честния Пуяс. По заповед на султана, те му оказали най тържествено посрещане. Рота аскери начело с офицерите се строила в две редици, на гарата Сиркеджъ, за да изразят подобаващо почтитание на великата светиня, в чиято сила се били убедили всички жители на Истанбул, по време на епидемията 1871 година.         Старецът-Патриарх Йоаким III със сълзи в очите се поклонил на Честния Пояс, после го принел от ръцете на светогорските отци и пешком, заедно с архиереите, священнослужителите и хора, преминали между двете редици построени войници. След тях се спуснала и тълпата местни жители. Като изминали пеша дългия път от Сиркеджъ до Фанар, Патриархът изложил свещеното съкровище в храма за всеобщо поклонение. Там непрестанно се извършвали всенощни бдения и литургии, и се стичало неиизброимо множество народ, със сълзи молещи Богородица за спасение.        
Неизлечимата болест веднага започнала да затихва, значително намалели умиращите, а след неколко дни, градът на Свети Константин бил готов да празнува своето избавление: страшната епидемия се прекратила.          Честният Пояс на Пресвета Богородица пренасяли от Константинопол, и в други епархии, пострадали от холерата... Великата милост на Пресвета Богородица се простирала над всички болни, независимо от народността и вероизповеданието им, и всички те били спасени от заплашващата ги смърт».      
https://3rm.info/main/83049-v-nazidanie-bogohulnikam-kak-prekratilas-jepidemija-holery-v-konstantinopole-v-1910-godu.html
Превод, Григор Симов  



Гласувай:
1



1. dobrodan - Разкажете още някой виц,
16.12.2020 18:30
добре се получават :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312499
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031