Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2020 12:13 - «Светът, лишен от Възкресение Христово, не трябвая да остане без Рождество Христово». — Време е за Изповедничество!
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някой можеше да стане нов Максим Изповедник, но не поиска, а друг, не пропусна шанса за този духовен подвиг. Чудесни примери на изповедничество ни показва в наши дни Кипърската Православна Църква!

  Във връзка с новите забранителни и ограничителни мерки, обявени тези дни от правителството на Кипър, (уж) за борба с коронавирусната «пандемия», ученикът на известния старец Паисий Светогорец, митрополит Морфийски, Неофитос  (Кипърска Православна Църква) със свойственото му дързновение заяви, че «храмовете в Кипър, въпреки указа на правителството, няма да се затварят».

  Цялата отговорност за благословението си на миряните, да посещават храмовете, да участват в Светите Таинства, - особено, по време на светите рождественски дни, - владиката Неофитос обеща да поеме върху себе си. «В случай на нужда съм готов да се съдя с правителството», - заяви той.

  Въвеждането на карантинни мерки, митрополитът оцени, като «психологически натиск и опит да се накарат хората «да се молят за ваксини», - които са нужни на правителството за «оцифроване» на хората (с измами, като коронавируса и ваксините! Г.С.).

  За въвеждането на ограничителните мерки, той каза, че Църквата е по-силна от държавата, понеже е на две хиляди години, и сама има право да издава свои закони и укази.

  «Ако правителството издава закони за опазване, както то счита, на физическото здраве на гражданите, Православната Църква вече две хиляди години има свое Свето Предание и свои закони, и Свещени канони, за опазване на духовното и телесно здраве на вярващите», - каза митрополитът.

  След толкова категоричното заявление, владиката Неофитос изпадна в немилост пред светските и църковните власти, но стремително набира уважение сред народа, който, по право, започна да го величае, като ИЗПОВЕДНИК НА ВЯРАТА.

  През юни в кипърска телевизия излезе едночасово интервю с митрополит Неофитос, в което се обсъждаха най-острите проблеми на съвременността. Владиката каза, че затварянето на църквите, за Възкресение страшно го изненадало: «Това противоречи на моите представи! На хората по време на епидемия и пандемия, не трябва да се гледа, само като на тяло, което е подложено на опасност от болест. Важно е да се знае, че на човека е нужна и психологическа и духовна подкрепа. Ние не сме призовавали към «непослушание», както ни обвиняваха в медиите, и демонизираха част от свещенството. Ние казахме, че ще спазваме дистанция между молещите се, както изисква министерството на здравеопазването, и закона за спазване на санитарните мерки, но ще спазване и Евангелските заповеди. И в случаи на сблъсък, когато законите на държавата противоречат на заповедите Христови и на Светото Евангелие, ние ще се подчиняваме на нашия Владика - Христос. Ще причастяваме хората, както винаги сме ги причастявали, ще раздаваме на вярващите антидор, ще целуваме светите икони и десницата на свещеника».

  На фона на неотдавнашното събитие с антиканоничното поменаване, от архиепископа Кипърски, Хризостом II, на ръководителя на една от украинските расколнически групи, и последвалото решение на синода на РПЦ, да не поменава Кипърския архиепископ, и да прекрати молитвенното и евхаристично общение с него, а също и с йерарсите на Кипърската Църква, които влизат в църковно общение с украинските разколници, – антиглобалистките изказвания на кипрски представители, от крилото на клириците-традиционалисти, се чуват все по-ясно, и владиката Неофитос тук, съвсем не е глас, викащ в пустинята, което не може да не ни радва.

  Кипърските митрополити, Атанасий, Николау, Исаия и Никифор Кикотис, а също и епископ Николаос Тимиадис, открито изразиха своя протест, срещу поведението на техния Предстоятел, за отношението му към УПЦ, който според тяхното мнение, споделил предателството на Константинополския Патриарх Вартоломей. Така че, неотдавнашното усилване на карантината, от страна на светските власти, само наля масло в огъня, във вече, и без това разгорелия се вътрецърковен пожар, в лоното на КПЦ.

  Тази седмица, на 10 декември, с критика към светските власт излязоха още два кипърски митрополита, които също ратуваха за пълноценно Рождество в отворени храмове.

  Митрополитът на Патос, Георгиос, призова правителството да преразгледа възгледите си, и каза, че «светът, лишен от Възкресение, не може да остане и без Рождество».

  Същия ден с официално писмо към президента на Кипър се обърна и митрополит Тамаский и Оринийский, Исая, випускник на Московската духовна академия... Епископът призова президента да преразгледа решението си, за затваряне на храмовете, за светлия празник Рождество Христово. Той каза и, че «обявените от правителството мерки са несъизмерно твърди и крайно неблагоприятни за психичното здраве на хората, което, според държавните служби за опазване на психичното здраве, - от началото на пандемията, стремително се влошава. Народът е отчаян!» - заключи владиката Исая.

  То се и вижда… Събитията, развиващи се тези дни в столицата на Кипър, Никозия, са пряко подтвърждение.

  «Sigma Live» съобщава, че вечерта на 10 декември в Никозия започнали масови протести. Към сградата на информационния комплекс Диас се насочила тълпа от хиляди граждани, за да кажат на правителството, че са против коронавирусните мерки и корупцията. Хората негодуваха срещу средствата за масова информация и журналистите, и се възмущаваха от лъжите в медиите. Митингуващите викаха лозунги, громяха паркираните автомобили и нападаха полицаите. В некои случаи полицаите се наложи да използват сълзотворен газ. В резултат на сблъсъците три човека пострадали.

  Но за да се оцени достойно поведението на кипърските граждани, трябва да се знаят особеностите на темперамента на този южен народ. На мен ми се наложи да живея неколко години в Кипър. По-невъзмутим и уравновесен народ, ми е трудно да си представя. Затова, гледайки видеото с разярените добряци-кипърци, мога само да повдигам ръце (от изненада).

  …Да се наблюдава това, което сега става в лоното на Православната Църква, е завладяващо интересно... Епохалният преход на човечеството, към бездушната и бездуховна «нова цифрова ера» поражда сътресения от глобален мащаб. Не може да не реагира на най-силните спазми на света, и живото тяло на Църквата. Прекалено дълго и много настойчиво ни приспиваше врагът на човешкия род, с потребителския си дневен ред. Вторият Велик Вавилон се оказа, и по-голям, и по-фантастичен от първия. Исторически, изповедничеството се е считало за по-висше, не само от «презвитерството», но и от «пророците», и се доближавало по чест, до апостолите. Така, в нашия духовно приспан век се явяват нови Йоановци Руски и Максимовци Изповедници. Време е за пробуждане!

  Мария Андреевна Мономенова, член Союза журналистов России

    Превод, Григор Симов, от:  
 http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_23305/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28362061
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930