Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2021 11:45 - На вниманието на екуменистите: Страшното, вразумително чудо, 1719 г. в град Керкира, Гърция. Поредна публикация
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Управителят на острова, адмирал от Венецианската флота, Андреа Пизани и съветникът му – теолог, Франциск Фрагипани, а също и некои италиански паписти, живеещи на острова, решили да устроят в Православния храм свети Спиридон, папски олтар. Адмиралът съобщил за решението си на свещеннослужителите в храма и ги помолил за съгласието им. Естествено, духовенството отговорило с отказ, но това не спряло управителя.

image

Тогава Православните свещенници и местните Православни се обърнали за помощ към свети Спиридон, молейки да защити храма от посегателството на папистите.

През нощта свети Спиридон се явил на сън, на венецианския управител и казал: «Защо ме безпокоиш? В моя храм не подобава да има олтар на твоята вяра». Светецът поискал от управителя да се откаже от намерението си, предупреждавайки го, че в противен случай всички виновни ще бъдат наказани. Изплашеният управител се обърнал към съветника си, който казал, че това е само зла проява на дявола.

Успокоилят се Пизани поръчал нужните материали за устрояването на олтара. Тогава цялото Православно население на острова още по-усърдно започнало да се моли на своя застъпник, да не допусне оскверяване на сетото място. Тази нощ свети Спиридон, в монашеско обекло, отново се явил на сън, на адмирал Пизани, с предупреждението: «Помолих те да не ме безпокоиш. Ако посмееш да пристъпиш към изпълнение на замисъла си, ще съжаляваш много, но тогава вече ще е късно».


Сутринта адмиралът разказал за видяното, на своя съветник, на което той само се изсмял и обвинил Пизани в страхливост, защото не можело такъв образован човек да обръща внимание на съновидения.
 

На 11 ноември 1719 година адмирал Пизани с поддържниците си, тръгнал към храма на свети Спиридон, уж да се поклони на мощите на светеца и да запали кандило. Но всъщност те отишли в храма, за да измерят мястото, където се готвели да устроят папски олтар. Православните свещеници още веднъж се опитали да им попречат, но и този път, безуспешно: папистите не отстъпвали и се готвели следващия ден да пристъпят към изпълнение на замисленото.

 Но не било съдено да се осъществят плановете им. През нощта на 12 ноември в морето се вдигнал ужасен щорм, започнала градушка, гръмотевици и мълнии тресяли града. В полунощ стражникът, пред входа на крепостта Форт Кастели, видял старец в монашески дрехи със запален факел в ръце. На въпроса: «Кой си ти? Къде отиваш?» старецът отвърнал: «Аз съм Спиридон». В този миг три езика пламъци изскочили от камбанарията на църквата, същевременно се чул оглушителен взрив, и складът с барут, заедно с близките къщи хвъркнал във въздуха.


Деветстотин паписти (войници и цивилни) били мигновено убити от взрива, и загинали всичките инициатори на това не богоугодно дело
: Адмирала Пизани намерили мъртъв, – шията му била затисната между две греди, а съветникът му бил удавен извън стените на крепостта, в канализационната яма. Но от този страшен взрив не пострадал ни един Православен, понеже папистите им забранили да влизат в крепостта, след стъмване. Не пострадал и часовоят, който видял свети Спиридон със запалената факла: по време на взрива някаква неведома сила го подхванала и го отнесла в страни от крепостта – и той не получил ни една драскотина. 


В храма на свети Спиридон паднал на пода подареният от адмирала сребърен светилник. Този светилник бил отново окачен на предишното място, – и до наши дни е ням свидетел за случилата се трагедия. В същия час във Венеция друга мълния ударила замъка на адмирала, пробила стената и изгорила портрета му. В целия замък пострадал само неговия портрет.


Така ревностният защитник на Правослаието, свети Спиридон, с това велико и страшно чудо защитил своя народ, своя град и своя храм, от поругаване.

 

http://3rm.info/main/70338-ekumenisty-v-shoke-svyatitel-spiridon-trimifuntskiy-ubil-900-papistov.html

 

Превод, Григор Симов






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28319299
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031