Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2021 20:56 - Един пример за силата на Кръста, - по случай празника "Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Египет, в Мизир, живеел един нечестив цар. Той имал везир – юдеин, приел исляма (оставил еднин дявол, а приел друг). В това време в Александрия бил патриарх Йоаким, човек свят, мъдър и праведен...
Веднъж везирът, който познавал Светото Евангелие, предложил на царя, да покани патриарха на разговор, та в спора, да покаже своето превъзходство. Когато патриархът, изпълнявайки заповедтта на царя, отишъл, евреинът му казал: «Патриарше, аз искам да поговорим и поспорим за вярата». Патриархът отвърнал: «Както заповядаш господине, аз съм готов, за своята вяра, и кръв да пролея». Спорът започнал, и патриархът, през цялото време, изкусно обезоръжавал евреина. Но везирът не отстъпвал и предложил на царя: «Христос в Евангелието казва: "Който има вяра, и смъртоносна отрова да изпие няма да умре". Затова, заповядай на патриарха, да изпие отровата, която аз ще му приготвя. И ако той не умре, тогава и ние ще повярваме. Но знай, царю, че християните имат кръста, и с кръстното знамение (т.е. с прекръстване), даже горчивото правят сладко».
Евреинът цели три дни готвил отровата... и я занесъл на царя, с думите: «Заповядай на патриарха, да изпие отровата. Но така, че да не успее да прекръсти, ни себе си, ни съда с отровата». Но мъдрият и свят патриарх, искайки да посрами евреина и да го направи за посмешище, постъпил по внушение на Светия Дух – взел в ръка чашата с отровата и казал:
– Добе, царю, ти ми даде отровата, но не каза, как да я изпия, от коя страна. – И като събрал пръстите на дясната си ръка, като за благословение, попитал, посочвайки с пръстите, от различни страни чашата, от там или от тук, от тук или от там, да изпия отровата. И така прекръстил чашата, та никой и не забелязал... Патриархът изпил отровата и по чудо останал жив. Тогава казал на царя:
– Ето, аз изпих отровата. Нареди сега на твоя везир да изплакне чашата с вода и да изпие водата. И ако нищо не му се случи, тогава и ние ще приемем вярата на евреина.
Везирът в началото отказвал, но царят го принудил да изпие водата. И – чудо: едва докоснал с устни чашата, веднага умрял. 
Разбирате ли братя, че който има вяра в Христа, в сърцето си, прекръсти ли се, ще се защити от всяко зло.

Поучения на Козма Етолийски
https://3rm.info/publications/5338-sila-kresta.html
Превод, Григор Симов  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28359288
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930