Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2021 15:15 - Ваксинацията и религиозното й значение. Кавказкият пустинник йеромонах Константин, отговаря на въпроси
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1188 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
«Всичко изпитавйте, за доброто се дръжте. Въздържайте се от всяко зло» (1 Сол. 5:21)

Пандемията COVID-19 постави човечеството пред нови предизвикателства, сред които надделява световната кампания за ваксиниране на всички хора в света. За реализацията на този глобален процес се втълпяват два стереотипа:

1. «антиковидната ваксинация е единственият начин да се спре болестта и смъртта»;

2. «световният процес за (задължителни) ваксинации няма(л) религиозно значение».

Особено недоумение предизвикват и юридическите особенности на въпроса:

• от една страна, никой от идеолозите на плана за световно ваксиниране (вкл. производителите на ваксини), не дават гаранции за възникване на имунна и противоепидемна реакция, нито поемат отговорност за възможни рискове от негативното въздействие на тези "медикаменти";

• от друга страна, манипулирайки с лишаване от лични и социално-икономических права и свобода, те карат хората «доброволно» да участват в този процес.

При това, под «доброволно» участие се подразбира, даване на писмено съгласия за приемане на ваксината. А такъв подпис освобождава от отговорност за съществуващите рискове, всички, които по закон би трябвало да отговарят. Условията на текущата ваксинационна кампания, не дават право на избор. Не е чудно, че в съзнанието на  много хора, всичките тези доброволно-принудителни условия предизвикват недоверие, понеже, фактически се натрапва стереотип за «спасение с нео-ваксините», без да е доказан никакъв положителен клиничен резултат от прилагането на тези медикаменти, нито има некакви други гаранции, които по закон би трябва ло да съпровождат подобни кампании, нито пък духовна аргументация, която за православните християни, е основополагаща, във всякакви жизненни ситуации.

Като единствен аргумент «за», ни се предлага, да приемем антиковидната ваксинация, основавайки се само на предишната ни представа за ваксините. Но ако се съгласим с този подход за оценка на положението, тогава и неизследваното и тревожещо «ново» започва да ни се вижда, като нещо  «отдавна познато», «добро» и «спасително». Но, ето че, ваксинираните вече са много, а положителен ефект няма…

Но даже и в годините, когато ваксинациите имаха напълно друг характер, духовните предупреждения за перспективите от по-нататъшната трансформация на този процес, вече бяха започнали да се чуват. Спомням си, как преди 30 мгодини (в епохата, когато, не само ваксините, но и нивото на технологите беше друго), подбуждайки човечеството към бдителност, свети преп. Паисий Светогорец (1924-1994), каза такива думи:

«Сега се появи още една болест, против която вече намерили ваксина. Тя ще е задължителна, и когато ваксинират човека, ще му поставят и печат… Помисълът ми говори, че с тази система, антихрист иска да подчини целия свят. Така ще бъде натрапен антихрист, с помощта на системата, контролираща световната икономика, и само тези, които приемат печата… ще могат да купуват или продават…

Но много ще пострадат хората, приели печата!.. Тези, които не приемат печата, ще са по-добре от другите, понеже ще им помага Христос. А това не е празна работа…»

Думите на стареца (тогава) предизвикаха скептична реакция сред богословите. Разбира се, в онези години, подобно развитие на събитията изглеждаше малко вероятно, понеже:

• от религиозна гледна точка, стереотипът за процедурата по приемане на  «печата на антихриста» беше приет доста буквално. Например, мнозина вярваха, че «приемайки печата на антихриста на челото и на ръката, ще трябва и да му се поклонят» (ср. Откр 13:17, 14:9-10), – ето тук, некои добавят още един нюанс, че «покланяйки се на звяра, преди приемането на «печата на антихриста», ще трябва съзнателно и гласно, да се отричат от Христа»;

• от медицинска гледна точка, преди ваксинациите са били напълно оправдано средство, и доброволно, засягащо изключително имунопрофилактичната страна на въпроса за отделните групи от населението, по строго определени клинични показания;

• от технологична гледна точка, за възможности за инжектиране на някакъв «печат», в онези години науката можеше само да мечтае – понеже за такова ниво на цифровите технологии, които човечеството широко ползва в наши дни, в онова време можеше да се прочете само в произведенията на писателите -фантасти.

Но даже историческият опит ни убеждава, че наистина «всичко тече, всичко се променя», – всичко, освен истинните свидетелства, давани от Светия Дух.


Време за изкушения…

Безусловно, преди неколко десетки години, думите на преп. Паисий, не бяха констатации за свършен факт, а бяха пророчество. А пророчеството винаги е адресирано към бъдещето.

Но днес доста хора казват, че това бъдеще вече в значителна степен е станало реалност. Виждате ли сега нещо «фантастично» в думите: «Сега се появи още една болест, против която вече намерили ваксина. Тя ще е задължителна…» – или в това, че – «само тези, които приемат ваксината-печат… ще могат да купуват и продават...»?

През всички векове изучаването на понятието «белегът» предизвиквало в християните голям интерес и недоумения. Но никога преди образите на апокалиптичната реалност, изглеждащи до скоро, далечни и алегорични, не са били реальност, пред очите ни. – А реалността е подтискаща и не е лесно да се приеме. На съвременниците на тези събития съвсем не им се иска да е така. Вероятно затова, позовавайки се на стереотипите от миналото, даже некои свещенослужители и богослови, не искат да приемат наближаващите и вече настъпили времена на изпитаният. Продължават да се изказват контра-аргументи, против признаването актуалността на думите на свети Паисий. Сега се появи още един аргумент, оспорващ «времето на изкушенията». Тази контра версия се основава на думите на свети Паисий, че преди 30 години, за болеста и ваксината, старецът говорил в сегашно време: «Сега се появи още една болест, против която вече намерили ваксина…» Поддържниците на тази гледна точна твърдят, че, ако думите на стареца е било съдено да се сбъднат, това би станало още тогава, когато той е казал това, – но не се сбъднало!

Тук искам да питам: как тогава да съгласуваме времето, в думите на Самия Христос? Нали и Той, дълго преди Възнесението Си, казвал: «възнесе се в Слава…», или: «Сега се прослави Синът Човешки, и Бог се прослави в Него» (Ин 13:31). Тези Христови думи ни убеждават, че за словата на Духа Сетий, няма времеви рамки, понеже «у Господа един ден е, като хиляда години, и хиляда години са, като един ден» (2 Петр 3:8). И ако подобна «несъгласуванност на времето» се среща в много страници на Светото Писание, – значи, и аргументите за този признак, не може да са повод за отхвърляне пророческите слова на свети Паисий.

А и благодарно дело ли е упоритото противостоене на богословите, срещу думите на светите и преподобни отци, които са говорили, не от своя ум, а по внушение от Светия Дух?

До къде ще стигнем по този път? – До опасното течение надолу, понеже вече е се правят опити, да се измести разглеждането на въпроса, за значението на антиковидната ваксинация, от религиозното поле, единствено в медицинското: понеже ваксинацията не влияела на духовния живот на човека, ни на процеса за спасението на душата му.

Много хора сериозно са обеспокоени, че даже в църковните среди се вкореняват следните заключения за случващото се:

• «въпросът за оценката и значението на ваксинациите няма нужда от религиозно аргументиране»;

• «ваксинацията е единственият начин за борба с разпространението на вируса, и тя няма религиозно значение».

Този начин за възприемане на случващото се, наистина е извън богословието и няма духовна аргументация. Но всичко свързано с живота, здравето, нравственността, начините на мислене и с действията на човека, и с неговата свободна воля, – НЕ може да няма духовно (религиозно) значение – понеже от това пряко зависи спасението на душата.

Затова, предвид явните признаци на «самите тези» времена (глобалните мащаби и стремителната скорост на развитието на процесите, променящи порядъка на живота на цялото човечество), би било разумно, по-внимателно да се вслушаме в светоотеческите пророчества и да си зададем въпроса: правилни ли са ни стереотипите за събитията, които съпровождат процеса на подготовката за пришествието на антихриста и приемането знака му, от човечеството?
Може ли ваксинацията да има религиозно значение? Нека не се съмняваме, че даже събитията, които формално са в медицинската и социално-икономическата сфера на обществените отношения, имат религиозно значение за човечеството. И най-добрият арбитър в този спор е Светото Писание.

Така, в Откровението на апостола Йоан Богослов, става дума за недопускане приемането на някакъв  «белег» [харагма], и че «…никой няма да може ни да купува, ни да продава, освен този, който има този белег, или името на звяра, или числото на името му… (но) който се поклони на звяра и образа му, и приеме белега му, на челото или на ръката си, ще пие от виното на яростта Божия» (Откр 13:17, 14:9-10).

Тези стихове в Светото Писание ясно свидетелстват, че приемането на «белега» на тялото, ще има за човека, не само социално-икономически, но и духовни последствия:

• от една страна, при настъпването на определени принудителни обстоятелства, съгласието за приемане на белег, ще е главното условие, осигуряващо правото, да се «купува и продава». Т.е., приемайки белега, човек фактически купува от властимащите право за пълноценно участие в социално-икономическихте обществени отношени, извън които ще е доста трудно да се преживее;

• от друга страна, съгласието за принемане на белега е «червената линия», посочена от Бога, с преминаването на която, човек обрича душата си на трагична, вечна участ и «ще бъдат мъчени в огън и сяра… и димът от мъченията им ще се въздига във веки веков» (Откр 14:10-11).

Особено изследване заслужава тежкото предупреждение от ГОСПОДА, че съгласието за приемане на някакъв «белег» на тялото, ще има две страни: купувайки си, по такъв начин, временно благополучие – човек обрича душата си на вечни мъчения. Тук е очевидна причинно-следствената връзка между съгласието за участие в процес, засягащ социално-икономическите отношения, и поледствията, имащи огромно религиозно значение.

За съществуването на такава закономерност, са свидетелствали и архипастирите на Църквата Христова. В частност, св. Теофан Затворник казва, че духовно значение имат ВСИЧКИ наши действия. А архиепископ Аверкий (Таушев) пише: «ВСИЧКО, случващо се в света, има духовни причини, а последствията ще са апокалиптични». Така че, разумно ли е при оценка на предизвикателствата на днешния ден... да изключваме нуждата от изследването им, в религиозен план, и сами да си предизвикваме масово заблуждение? Защото, ако убеждаваме човек, че съгласието му (даже и принудено), за една толкова сериозна крачка, няма религиозно значение, ние ставаме помощници за настъпване на последствия, които може да доведат до много сериозни духовни рискове, за много човешки души.
Щателното изпитване (изучаване) на «ВСИЧКО» ще покаже времето на изкушенията

Свети Андрей Кесарийски в Тълкуване на Откровението на апостол Иоан Богослов подчертава: «Щателното изучаване на числото (печата), а също и на всичко останало, написано за него, ще открие на здравомислещите и бодърстващите, времето на изкушенията».

Няма никакви съмнения, че приведеното пророчество на преподобния Паисий Светогорец, – старец, здравомислещ и бодърстващ, му е било открито от Светия Дух. А противниците на неговата гледна точка изваждат някакви странни «щампи», с които се стараят да се разграничат от актуалността на всичко предсказано. В частност, чуваме следното: «Ваксинацията не е нова процедура, хората са се ваксинирали, и нищо не им е ставало…»

Но да се замислим, с какво протичащата ваксинация се отличава от всички предишни? И наистина ли ние сме съвременници на времето, на изкушенията, за което са говорили свети Паисий и свети Андрей Кесарийски?

Преди всичко, нека  изследваме «всичко останало» и да сравним признаците на ставащите в света събития, с признаците на времената, които е описал в пророчеството си преподобният старец.

От пророчеството на светия старец следва, че по «време на изкушенията» ще има някакви системи, чиято задача ще е, да създадат царството на антихриста: • система (организация) на организаторите - учередители на процеса; • система за приемане от всички хора на земата на «печат-белег» представян за ваксина, с който антихрист иска, да му се подчини целият свят.

Нека разгелдаме основната посока на мислите на свети Паисий: 1) Каква е тази система на «велможите на Земята» – учредители на Новия Вавилон (новия порядък на живот на земята)?

По думите на стареца «антихрист ще бъде наложен с помощта на система, контролираща цялата световна икономика» – т.е. с помощта на общността, на която принадлежи авторството на «системата за подчиняване на света». Остава да отговорим на въпроса: в чии ръце е световната икономика?

Безусловно, световната икономика контролирт олигарсите и политиците. А системата на взаимодействията им, фактически, е системата на властта, реализираща, в частност, не само глобалното законодателство, натрапващо новия порядък на живота, но и механизмите за контрол над «живота», и за принуждаване към участие в системата. В Откровението, св. апостол Йоан нарича тази система - новият «Вавилон» и «Вавилонската блудница», наричайки господарите й «велможи на земята» (Откр 18:23).

Днес новият «Вавилон на велможите на Земята» наистина натрапва на човечеството безпрецедентен нов ред в света, и излаз от икономическата криза, посредством задължителни ваксини. Не медици, не имунолози, а именно олигарсите иницират и контролират реализацията на този медицинско-социално-икономически проект (преврат. Г.С.).

Ако сравним думите на свети Паисий с думите на учените (изследователи на съвременните процеси), и в частност, в сферата на макроикономиката и геополитиката, - авторите на «Новия Вавилон» ще се окажат напълно реални, световно известни личности. В.Ю. Катасонов казва: «Прекалено много са признаците, че "господарите на парите" се стремят да установят пълна власт над света, –  и от "господари на парите", да станат "господари на света".

Всичките си действия, насочени към строителството на новия световен ред, те прикриват с "красиви" думи, че всичко това се прави за "благополучието на човечеството"… Но лукавите обещания на световния елит, за удобствата и изгодите от цифровизацията целят да вкарат цялото човечество в "цифров капан", или "световен електронен концлагер". С помощта на "цифрите" световният елит планира, преди всичко, да установи контрол над поведението и живота на човека. Във всичките варианти за построяване на световен електронен концлагер, непременно условие е цифровата идентификация на човека. Последните 20-30 години (особено след 11 септември 2001 г.) активно се обсъжда начин за цифрова идентификация на хората, с имплантиране в човешкото тяло на електронен микрочип. Такова чипиране ще позволи на "господарите на света", не само да следят всички хора, но и при нужда, да ги управляват (дистанционно)».

2) Какви са признаците на системата за подчиняване на света, и какво е мястото на ваксинациите, които са задължителни за живота в Новия Вавилон? За ваксинациите свети Паисий говорел, че са «система», и подчертавал, че посредством нея «антихрист иска да подчини целия свят».

За разлика от всички предишни ваксини, антиковидната, наистина е система, по чиито правила вече се определя живота в обществото, на всеки от нас. Понеже само след приемане на ваксина, човек може да получи свой QR-код – «пропуск» и «свидетелство» за доброволно влизане в системата на цифровия контрол. Процедурата (т.е. ваксинацията) е личен откуп, за запазване на работното място и за ползване на обществения транспорт, и за правото да се «купува и продава». Няма спор, че нашият живот влезе в това тоталитарно русло, именно с кампанията за вакцинации. Никога преди ваксинация не е била, нито общозадължителна за всички хора на Земята, нито определяща за социално-икономическите перспективи на човека. Такъв нов ред на живота ни определиха «велможите на земята» – такава е системата за управление и контрол, не само на икономическите процеси, но и на всеки, който се съгласява с тези правила. 3) «Ваксината е начин за въвеждане на печата»:

Очевидно е, че «системата за подчиняване на света», за която е говорил свети Паисий, вече е в действие и посоката на развитие на събитията става все по-понятна... А разумно ли е, наблюдавайки изпълнението на пророчеството, в по-голямата му част, да подлагаме на съмнения думите на прославения от Православната Църква преподобен отец, че някакъв медикамент, представян за ваксина, ще е начин за въвеждане «печата-белег на антихриста»?

Нима не заслужава особено внимание споменатата от свети Паисий причинно-следствена връзка между задължителната в световен мащаб, ваксина и страданията на хората? – Страданията, които по свидетелство на Светия Дух, уви, ще дойдат…

Затова, ръководейки се от светоотеческия съвет на свети Андрей Кесарийски, и следвайки хода на мислите на свети Паисий, ние се опитахме да изследваме думите в Светото Писание, в тези важни точки, на които ни е обърнал внимание светият атонски старец: «васцинацията е начин за поставяне (за приемане) на печата». «Ваксината ще е причината, а страданията ще са следствието».

.................................................


http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_25468/


Превод, извадка, Григор Симов  



Гласувай:
4



1. zaw12929 - В ТОЗИ МОМЕНТ ИМА МИЛИАРД ВАКСИН...
14.12.2021 17:12
В ТОЗИ МОМЕНТ ИМА МИЛИАРД ВАКСИНИРАНИ И БЕЗОПАСНОСТТА Е ДОКАЗАНО, НО НА ПРОСТИЯ ЧОВЕК Е ТРУДНО ДА ПОВЯРВА НА НАУКАТА, А И В БОГ НЕ ВЯРВА И ЗАТОВА ЧУМАТА ГО НАСТИГА
цитирай
2. mistt - случайно минавам
29.01.2022 11:29
zaw12929 написа:
В ТОЗИ МОМЕНТ ИМА МИЛИАРД ВАКСИНИРАНИ И БЕЗОПАСНОСТТА Е ДОКАЗАНО, НО НА ПРОСТИЯ ЧОВЕК Е ТРУДНО ДА ПОВЯРВА НА НАУКАТА, А И В БОГ НЕ ВЯРВА И ЗАТОВА ЧУМАТА ГО НАСТИГА


съгласен съм, че много прости кора има...верват, че бат Бойко и кака Нора тичат със спринцовка в ръка след гъзиците им и се грижат за техното здраве....хахахахаха, верно много требе да си прост и яко егоист, и да ти е златна пут.ката, за да поверваш...
аре скотонаселението да тича за бустери...ррррр, оффци....

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28357294
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930