Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2022 18:49 - Всяка власт ли е от Бога? (За нечестивите днешни държавни ръководители - слуги антихристови) Свети Йосиф Волоцкий и Свети Филарет Московски. Повторна публикация
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 538 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 10.02.2022 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато сега казват, позовавайки се на Светото Писание, че "няма власт, да не е от Бога", - това не е верно. Ето какво е писал за властващите свети Йосиф Волоцкий, дословно изучил този въпрос, от светоотеческите източници.

"Ако некой цар царува над хората, но над самия него царуват скверните му страсти и грехове: сребролюбието и гневът, лукавството и неправдата, гордостта и яростта, и най-лошото - неверието и хулата (срещу Бога), - такъв цар не е Божий слуга, а дяволски, и не е цар, а мъчител. Такъв цар, заради лукавството му, Господа наш Иисус Христос нарича, не цар, а лисица: "Отидете, - каза Той, - и кажете на тази лисица" (Лук. 13, 32).

И пророкът казва: "Цар надменен ще погине, понеже пътищата му са тъмни". И тримата отрока не само не се покорили на заповедтта на царя Навуходоносор, но и го нарекли враг беззаконен, ненавистен отстъпник и най-злият цар на цялата земя (Дан. 3, 32). И ти не слушай царя или князе, принуждаващи те към нечестие и или лукавство, даже и ако те мъчат и те заплашват със смърт. Така ни учат пророците, апостолите и всичките мъченици, убити от нечестиви царе, но не покорили се на заповедите им.   Ето какво пише православният и равноапостолен Цар Константин Велики, за царете, князете и съдиите светски (народни): "И так, слушайте и разберете, царе, князе и съдии светски, и се бойте от Всевишния, за да не дойде в света смърт, поради вашата небрежност... Защото всеки цар или княз, живеещ в нехайство, не грижещ се за своите поданници и нямащ страх Божий, става слуга на сатаната, и неумолимо, внезапно ще го върхлети гневът Господен. 

Говоря ви това, царе и князе, не от себе си, но след като получих вразумление от Бога: не се превръщайте, от пастири на стадото Христово, във вълци, и не предавайте стадото Христово на разтерзание, на зверовете, т.е. на юдеите и елините, на еретиците и отстъпниците, и на всички неверни... Бог ви е поставил, вместо Себе Си, на престолите ви. Затова царете и князете трябва всякак да се грижат за благочестието и да опазват своите поданници от притеснения душевни и телесни...

Като си получил от Бога царски скиптър, внимавай, как да угаждаш на Далия ти тази власт, понеже ще отговаряш пред Бога, не само за себе си, но и ако други вършат зло, ти ще отговаряш пред Бога, понеже ти си им дал право. Понеже царят по естество е подобен на всикчи хора, но по власт е подобен на Бога Всевишен. И както Бог иска да спаси всички хора, така и царят трябва да пази от всяко зло, душевно и телесно, всичко което му е подвластно..."

https://3rm.info/publications/83201-o-nechestivyh-vlastiteljah-sv-prp-iosif-volockij.html

Превод, Григор Симов ..........

Всяка власт ли е от Бога? Свети Филарет Московски (повторна публикация)
Установените от хората форми на власт, не са угодни на Бога. Власт от Бога, за християните е само тази власт, която справедливо и разумно изпълнява закона и не се противи на християнската съвест, основаваща се на заповедите на Спасителя. Вся­ко послушание и покорност на власти, които управляват, не по Бога, е подготовка на души ни, за идването на антихриста...

След пришествието на Иисуса Христа последователите Му, християни, били гонени от римската власт, криели се в катакомби и били водени на мъчения. С това те свидетелствали своята вяра в бъдещето Царство Небесно, т. е. предпочитали небесното, пред земното, и благодарение на това, били удостоени с най-големия дар от Бога, - с православен­ Цар.

Първият римски император, обърнал се в християнството е св. равноапостолен Константин, който с Миланския едикт пре­кратил гоненията на християните и им дарувал законни пра­ва...

Свети Филарет Московски пише: «бойте се от Бога, почитайте Царя» (1 Петр. 2,17). 

«Махни се от Мене, сатана! Ти си Ми съблазн: понеже мислиш не за това, що е Божие, а за онова, що е човешко» (Мат. 16, 23), - казал Господ на Петър. От Господа се дава на царя власт, сила, мъжество и мъдрост.

От което следва, че установените от хората форми на власт, не са угодни на Бога. И когато казват, че «всяка власт е от Бога», трябва да си спомним и осмислим следното.

Св. ап. Павел пише: «Всяка душа да се подчинява на върховните власти, защото нямя власт, която да не е от Бога; и каквито власти има, те са от Бога наредени». (Рим. 13, 1); «Защото на­чалникът е Божий служител, тебе за добро». (Рим. 13,4). Но самият св. ап. Павел, постоянно се противил на властите, които не били Божии слуги и вървяли против християнската му съвест и против църковните интереси, т. е. против Христа, на Когото той служел и Когото изповядвал.

Ето неговите думи към първосвещеника Ананий: «Бог тебе ще удари, стено варосана! Ти седиш за да ме съдиш по Закона, а против закона заповядваш да ме бият (Деян. 23,3). Когато власт имащите забранявали на него и на другите апостоли, да говорят за Спасителя, Петър им казал: «Трябва да се подчиняваме повече на Бога, нежели (отколкото) на човеци» (Деян. 5,29).

От това виждаме, че власт от Бога за християните е само тази власт, която справедливо и разумно изпълнява закона и не се противи на християнската съвест, основаваща се на заповедите на Спасителя.

«Нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината, от тоя век» (Еф. 6, 12).

Светоуправници на тъмнината от тоя век, са управляващите по човешки принципи, а не по закона Божий. Още повече нашата борба е против тези, които управляват по принципи против Бога, и отричат Неговата власт.

Затова, всяко послушание и покорност на власти, които управляват, не по Бога, е подготовка на душите ни, за идването на антихриста, за да не му се противим, волно или неволно. А това е лъжовно и небогоугодно послушание и покорност, което води в погибел.

Св. ап. Павел казва за послушанието на властите: «...трябва да се подчиняваме не само от страх от наказание, но и по съ­вест» (Рим. 13, 5). Но възможно ли е да се подчиняваме по съвест, на власт, която е против Бога? Петнадесетият канон от Двукратния събор гласи: «...отделящите се от общение с предстоятел, поради некоя ерес, осъдена на светите Събори или от отците, когато той открито проповядва ерес и всенарод­но учи на нея в Църквата, такива..., не само не подлежат на епитимия, но и са достойни за чест, подобаваща на православ­ни». А още повече, това решение е справедливо за (разграничилите се от) светската богоборческа власт...

Народ, благоугаждащ на Боге е достоен да има благословен от Бога Цар.
Народ, почитащ Царя, угажда на Бога...

https://3rm.info/publications/2101-vsyakaya-li-vlast-ot-boga-svyatitel-filaret.html


Превод, Григор Симов  



Гласувай:
3



1. hristiqnskaprosveta - Самия Христос казва на християните....
10.02.2022 18:57
... "Не участвайте в неплодните дела на тъмнината", сиреч на политическите системи унищожаващи християнството. Както знаем от Деяния на апостолите, първите християни и саите апостоли живееха в християнски комуни и си поделяха всичко, грижеха се едни за други подобно на манастирските братства и заедно споделяха страданията си, грижите си и проблемите си, но светската система ги раздели и настрой едни против други.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28380835
Постинги: 4304
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930