Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2022 12:55 - Евромайданът е източникът на кризата в Украйна. Хронология
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1304 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Истинска революция на обикновените хора или подкрепен от НАТО преврат? Ето фактите, които ще ви помогнат да разберете. Кит Найтли.


Понеже Русия започва нахлуване или „специална операция“ в Украйна, сметнахме, че сега е подходящ момент да обобщим как стигнахме дотук.


Историческите, политическите и етническите разделения в Украйна са от десетилетия назад, и от векове, но ние нямаме място за такова дълбоко гмуркане. Сега ще разгледаме само три прости части: падането на Виктор Янукович, референдумът в Крим и последвалата гражданска война, която доведе региона до днешните събития.
Подобно на нашите 30 факта за Covid, този откъс е бърз справочник, който да помогне на приятелите и на семейството да се запознаят с най-новата история на Украйна, от съвременни източници.


Както и да е, нека започнем.


1990 г.

След падането на Берлинската стена и обединението на Германия множество западни лидери дават писмени и устни уверения на тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов, че НАТО не планира да увеличава територията си на изток.


Цитирам държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър:
...не само за Съветския Съюз, но и за други европейски страни е важно да има гаранции, че ако Съединените щати запазят присъствието си в Германия в рамките на НАТО, нито един сантиметър от сегашната военна юрисдикция на НАТО няма да се разпространи в източна посока. ”
1997 г.

Харта за двустранно партньорство е подписана от представители на НАТО и на Украйна. Този документ е дългосрочно споразумение, че Украйна постепенно ще премине към сътрудничество с НАТО и в крайна сметка ще стане член. А това е пряко нарушение на посочените по-горе гаранции.


2002 г.

НАТО публикува своя план за действие "НАТО-Украйна" , потвърждавайки отново своя ангажимент за „по-тесни връзки“ с Украйна и очертавайки дългосрочен план за „реформи“ в Украйна, който да я направи подходяща за „пълна евроатлантическа интеграция“.


2008 г.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс и министърът на външните работи на Украйна Владимир Огризко подписват Хартата на САЩ и Украйна за стратегическо партньорство, която „подчертава продължаващия ангажимент на Съединените щати да подкрепят засиленото ангажиране между НАТО и Украйна“.


ФЕВРУАРИ

Виктор Янукович, лидер на Партията на регионите на Украйна, печели президентските избори и е обявен за четвърти президент на Украйна. Янукович е бивш губернатор на Донецк, района на неговото раждане, и печели поста с огромен процент от гласовете от етнически руснаци в Източна Украйна.


МАЙ

Като едно от първите си действия като президент, Янукович подписва споразумение с Русия, удължаващо техния наем на черноморската военноморска база в Крим, най-малко до 2042 г. Това удължаване е посрещнато с ужас и упрек в западната преса, като един документ пита :


"Краят на евроинтеграцията на Украйна ли е това?"
Пишейки в Guardian, Люк Хардинг го нарече: "най-конкретният знак досега, че Украйна вече е отново под влиянието на Русия след победата на Янукович на президентските избори през февруари.


Също така отбелязва, че „удължаването на наема вероятно ще увеличи опозицията срещу Янукович в западните провинции на Украйна“.


Проучване на PEW установи, че по-голямата част от украинците са против присъединяването към НАТО .


ЮНИ

Украинският парламент гласува нов законопроект, забраняващ на страната да се присъедини към какъвто и да е военен блок. Това, както по това време отбеляза Би Би Си, на практика слага край на всяка перспектива за присъединяване на Украйна към НАТО, убивайки плана, по който Западът е работил в продължение на 13 години.


2012 г.

Партията на регионите на Янукович си осигури победа на парламентарните избори, увеличавайки броя на местата си, а най-големият й съперник, партията на Арсений Яценюк , Батькивщина (Отечество) губи 55 места.


Изборите обаче бележат и първият път, в който Украйна избра крайно десен депутат в своя парламент, понеже партията Свобода на Олег Тяхнибок спечели 37 места и над 10% от гласовете (изцяло от етнически "украинци" в западната част на страната).


Репортажи в съвременната преса, както и мозъчни тръстове като OpenDemocracy, отбелязват „относителния“ възход на „крайнодясната политика“ в Украйна.


СЕПТЕМВРИ

Украинският кабинет единодушно одобрява проекта на дългоочакваното Споразумение за асоцииране Украйна-ЕС. Очаква се Янокуович официално да подпише споразумението на „Срещата на върха на Източното партньорство“ на ЕС във Вилнюс, на 28 и 29 ноември.


Русия – основният кредитор и най-голям търговски партньор на Украйна – предупреждава, че този договор ще „причини хаос“, ще наруши условията на съществуващите договори между Украйна и Русия и ще доведе до колапс на украинската икономика. Като контрапредложение те предлагат Украйна да подпише ново споразумение с Евразийския икономически съюз.
НОЕМВРИ

Украинското правителство издава указ за спиране на подготовката за споразумението за асоцииране. Вицепремиерът Юрий Бойко предупреждава, че настоящите условия на споразумението ще „нанесат сериозни щети на икономиката“ .

„Проевропейски“ демонстрации започват на площад Майдан, дни след издаването на указа. Проучване, проведено от Kyiv Post, установява равномерно разделение, за присъединяването към ЕС или оставане към Евразийския митнически съюз: 39% за, 37% против .


Янукович присъства на срещата на върха на Източното партньорство на 28-ми, но не подписва Споразумението за асоцииране, вместо това предлага ново тристранно споразумение между Украйна, Русия и ЕС. Русия е отворена за преговори за подобна сделка, но ЕС напълно отхвърля тази оферта.


Въпреки че не е подписал споразумението, Янукович казва на пресата, че Украйна все още възнамерява да работи за по-тесни връзки с ЕС: „не съществува алтернатива на реформите в Украйна и алтернатива на европейската интеграция... Ние вървим по този път и не променяме посоката".


Премиерът Николай Азаров повтори това: „Потвърждавам с пълна отговорност, че процесът на преговори по Споразумението за асоцииране продължава и работата по приближаването на страната ни до европейските стандарти не спира нито ден.


Въпреки това, в западните медии повсеместно твърдят, че Янукович „отказва да подпише споразумението за асоцииране, а предпочита по-тесни връзки с Русия“.
 

Още хиляди се събират на площада Майдан, а други започват да окупират кметството в Киев. Протестите се засилват, тъй като опозиционните политици говорят, че Янукович „извършва предателство“ , те призовават за повторно провеждане на президентските избори , въпреки че до новите избори остават само 18 месеца.


На 29 ноември протестиращите правят първите си „официални“ искания , включително незабавна оставка на Виктор Янукович.


1/12/2013 –

Хиляди протестиращи, скандирайки „революция“ , щурмуват металните бариери, издигнати от полицията, против безредиците. Протестиращите хвърлят запалителни коктейли Молотов:


СНИМКА: Коктейл Молотов експлодира сред полицията (и подпалва мнозина)  по време на сблъсъци с проевропейските демонстранти в Киев, Украйна pic.twitter.com/2XnCIPE9ai.


— Агенция за новини AFP (@AFP) 1 декември 2013 г
Полицията се оттегля от площада. Над 200 души са ранени, включително над 100 полицаи.


2/12/2013 – Протестиращите издигат барикади около Майдана , блокират достъпа до правителствени сгради и се опитват да щурмуват президентската администрация. Дори "Гардиън" отбелязва, че полицията се е оттеглила .


На пресконференция крайнодесният депутат Олех Тянибок официално нарече това „революция“ и призова полицаите и военните да преминат на тяхна страна.


3/12/2013 – В "Нова република" , Юлия Йофе възхвалява протестиращите на Майдана, и конкретно хвърлянето на запалителните бутилки - Молотов, срещу полицията:


Когато полицията дойде, за разлика от московчаните, те не си тръгнаха. Те размахваха вериги и хвърляха коктейли Молотов и изграждаха барикади по улиците. Те превзеха общинските сгради. Те почти събориха главната статуя на Ленин в града. Те изпяха националния химн и скандираха „Революция!


8/12/2013 – Протестиращи събарят статуя на Ленин. По стените са надраскани графити с надпис „Янукович, ти си следващият“. Чучело на отсечената глава на Кадафи се носи из площада под скандирания „Янукович, играта свърши!“. Kyiv Post съобщава за приготвяне на коктейли Молотов .


12.10.2013 г. – Полицията за безредици Беркут се опитва да събори барикадите и да разчисти площада. Употребява се сълзотворен газ. Те са отблъснати.


12.11.2013 г. – Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд и американският посланик Джефри Пайът посещават протестите и разговарят с лидери на опозицията. Те са снимани как се ръкуват и раздават храна:
image

Същия ден Foreign Affairs , официалното издание на Съвета по външни отношения (частна организация на банкерите - евреи. Г.С.), публикува статия със заглавие: „Янукович трябва да си отиде“.


Също същия ден бившият президент Леонид Кравчук е домакин на политическа дискусия на „кръгла маса“ с членове на всички партии и всички бивши президенти на Украйна, като целта е да се разсее кризата. Преговорите са с благословията на Янукович, опозицията отказва да присъства.


13/12/2013 – Американският сенатор Джон Маккейн посещава Киев, където изнася реч, в която казва на тълпата „Ние сме тук, за да подкрепим вашата справедлива кауза“ .


По-късно той е сниман да се ръкува с Олех Тяхнибок, лидера на крайнодясната партия Свобода:


Новините на Канал 4 на Обединеното кралство съобщиха [подчертано]: „Крайнодясната партия, която е сърцето на протестите в Украйна, се среща с американския сенатор“ .
  14.01.2014 г. –

Протестната активност се възражда след затишието през периода Коледа/Нова година .

15.01.2014 г. – На заседание на комисията по външни работи на Сената на САЩ заместник-помощник държавният секретар Томас Мелия призна, че Държавният департамент на САЩ е похарчил 5 милиарда долара за „подпомагане на Украйна“.


Това включва 180 милиона долара за „програми за развитие (за дресиране)“ на „съдии, членове на парламента и политически партии“ .

16/1/2014 – След седмици на безизходица украинският парламент приема десет нови законопроекта . Известни колективно като „Антипротестни закони“, тези закони позволяват строго потискане на протестната дейност, включително премахване на парламентарния имунитет на депутатите, насърчаващи насилието, и отнемане шофьорските книжка на тези, които са използвали превозни средства, за да пречат на обществените пътища.


19.1.2014 г. – Сблъсъци между полиция за безредици и протестиращи на улица „Хрушевского“, много от протестиращите са от крайнодесни групи, като „Свобода“ и „Десен сектор“ които излизат с неонацистки символи и лозунги .


25.1.2014 г. – Президентът Янукович се обръща към опозиционните лидери, и им предлага споразумение за споделяне на властта, с което ще назначи Яценюк за министър-председател и Виталий Кличко за негов заместник. Опозицията отказва предложението.


28.1.2014 г. – В жест на компромис парламентът отменя 9, от десетте анти протестни закона, като приема нов закон, даващ амнистия на всички участници в протестите, при условие че престанат да заемат правителствени сгради. Опозицията отхвърля тези условия.

7/2 ФЕВРУАРИ 2014 г. – Изтече в пресата записан телефонен разговор между Нуланд и Пайът, известен като „майната му, на ЕС“.
В разговора от 28 януари Нуланд и Пайът обсъждат подробно структурата на украинския кабинет, след като Янукович си отиде. Това е 25 дни преди Янукович да бъде отстранен от власт.


Проучване, публикувано същия ден от Kyiv Post, установи, че повечето украинци се противопоставят на протестите на Майдана.


16.2.2014 г. – В пореден опит за компромис правителството освобождава всички арестувани по време на протестите, и този път опозицията отговаря, със спиране на 3-месечната окупация на кметството в Киев .


19/2/2014 – Президентът Янукович обявява „примирие“ в съвместно изявление, подписано от тримата основни опозиционни лидери. Изявлението се ангажира с преговори за траен мир (но това изобщо не устройва западните организатори на преврата! Г.С.) .


(И следващия ден) 20.02.2014 г. – Снайперисти откриват огън по тълпата на площада Майдан, което води до най-малко шестдесет убити. При стрелбата са убити както протестиращи, така и полицаи. EuroNews съобщава, че „примирието е разбито“ само часове след подписването му.


21.2.2014 г. – Въпреки кръвопролитието, преговорите продължават, в резултат на което е „Споразумението за уреждане на политическата криза в Украйна“ , подписано от всички страни плюс външните министри на Германия и Полша.


Споразумението изискваше създаване на временно „Правителство на националното единство“, което да бъде заменено след новите президентски избори до края на 2014 г. То също така призова за пълно разследване на стрелбите на Майдана, предишния ден.


Янукович обеща, че правителството няма да обявява извънредно положение или да призовава на помощ военните и ще изтегли цялата полиция от мястото на протестите, в замяна, - протестиращите да освободят всички обществени сгради и да предадат незаконните оръжия.


Лидерите на войнстващите протестиращи – включително Дмитро Ярош от неонацисткия десен сектор – отхвърлиха споразумението и заплашиха да щурмуват парламента и президентската резиденция, ако Януковч не подаде оставка незабавно.


22.2.2014 г. – Вместо да спазват условията на споразумението, след като полицията се оттегли, протестиращите щурмуваха правителствени сгради и превзеха контрола над Киев. Янукович избяга в град Харков в Източна Украйна.


Съвременна статия на Time съобщава:


Обсаденият президент на Украйна Виктор Янукович избяга от Киев в събота, и протестиращите поеха пълен контрол над столицата на Украйна, сигнализирайки за драматичен обрат в тримесечната криза, само часове след подписването на мирното споразумение, спонсорирано от Европейския съюз.


След като полицията изостави постовете си в столица, опозицията установи контрол над ключови кръстовища и превзе президентския дворец, създавайки периметър около бившата резиденция на Янукович.


В рамките на часове след щурмуването на града украинският парламент гласува да лиши Янукович от поста му с 328 гласа срещу 0, като над 120 депутати отсъстваха от гласуването. Този вот беше противоконституционен и по никакъв начин не беше правно обвързваща форма на импийчмънт.


От източния град Харков Янукович произнася телевизионна реч, заявявайки, че все още е „законно избраният президент на Украйна“ и че няма намерение да бяга от страната.


24.2.2014 г. – Парламентът отстранява от длъжност 1/3 от Конституционния съд на Украйна, и издава заповед за арест на президента Янукович.


25.2.2014 г. – Партията на регионите на Янукович се отрича от него, в парламента, и той лети за Русия, твърдейки, че животът му е в опасност.


27/2/2014 – Арсений Яценюк положи клетва като временен министър-председател на Украйна, пост, който ще заеме и след изборите през май 2014 г.


Виталий Кличко е понижен до малко по-ниския пост, кмет на Киев, а Олег Тяхнибок възобнови поста си като обикновен депутат.


Новото правителство на Украйна е точно както беше предвидено от Нуланд в нейното телефонно обаждане от 28 януари .


Същия ден Андерс Фог Расмусен, генерален секретар на НАТО, казва на пресата, че „вратата все още е отворена“ за присъединяване на Украйна към военния блок.


28/2/2014 – За текущите събития в Украйна, в Обединеното кралство, медията Newsnight излиза с публикация, озаглавена „Неонацистка заплаха в Нова Украйна“.


МАРТ

Появяват се доказателства, че снайперистите, стрелящи по тълпите, не са били наети от украинското правителство, а са стреляли в притестиращите и полицията (от прозорците на окупирана от протестиращите, сграда), за да разпалят хаос. (И понеже в стволовете на дърветета около площада имаше множество дупки от снайперската стралба, по които неопровержимо се доказваше мястото, от което е стреляно, новото (незаконно) правителство заповяда да се изрежат всичките дървета. И това веднага бе направено! Г.С.)


Това доказателство е представено на ръководителя на външната политика на ЕС Катрин Аштън от естонския външен министър Урмас Пает в телефонно обаждане, което по-късно изтече в пресата и е потвърдено, от естонското правителство, че е истинско. 


Но, нито ЕС, нито новото правителство на Украйна полагат някакви усилия да разследват тези доказателства или да изправят убийците пред съда.


На 21 март временното правителство на Украйна официално подписа противоречивото Споразумение за асоцииране с Европейския съюз .


ОКТОМВРИ

След парламентарните избори през 2014 г. 5-партийното коалиционно правителство официално обяви присъединяването към НАТО „национален приоритет“ .


И така, това времевата линия на ключовите събития, довели до падането на Виктор Янукович. Истинска революция на обикновените хора или подкрепен от НАТО преврат е това, - ти решаваш. Ще довършим хронологията на по-нататъшния колапс на Украйна, към хаос и гражданска война, в следващи, втора и трета част от тази хронология, която идва скоро.


............................


Григор Симов:

Понеже в тази статия, не се проследяват реакциите от събития в Украйна, последвали веднага след псевдо-националистическия (ционистки) преврат в Киев. Затова ще ги опиша накратко:


Датите не помня, но в рамките на месец, след преврата, в Крим бе насрочен и проведен референдум, в присъствието на "вежливи хора" - въоръжени войници, без опознавателни знаци (несъмнено - руски). 


Референдумът гласува с огромно мнозинство, Крим да се присъедини към Русия, както е било някъде до 57-ма година на 20-ти век. Забележителното е, че въпреки местната украинска полиция и всичките тамошни родове украинска войска, през този критичен период, не бе произведен ни един изстрел и не бе убит ни един човек, ни цивилен, ни военен. Т.е. без никаква физическа съпротива от страна на въоръжените сили на Украйна или от недоволни граждани!?


В същото време, в две области на Югоизточна Украйна, също се насрочва и се провежда референдум, с три предложения: за независимост, за присъединяване към Русия или за оставане в рамките на Украйна. И огромното мнозинство гласуват за независимост. 


В това време в столицата Киев, новата власт начело с (псевдо) националистите приема забрани да се говори на руски в Украйна, и започва да насажда страшна омраза срещу всичко руско. А за две трети от украинското население, руският език до тогава, е основен разговорен език, и голяма част от населението считат себе си, за руснаци. 


И веднага се предприемат наказателни походи на въоръжени с тояги и вериги активисти, да провеждат митинги и демонстрации в източната част на Украйна, да тероризират и агитират населението, да приеме новата реалност в Украйна, но на повечето места местните хора ги разгонват. Новата националистическа власт и нейните поддържници, по медиите и на митингите, открито заплашваха и тероризираха рускоговорещото население. 


И по време на една опозиционна протестна демонстрация в Одеса, новите власти, с активна западна (еврейска!) подкрепа, докараха с автобуси, насъскани футболни запалянковци от Киев и от други градове, които с помощта на полицията обкържиха протестиращите, подгонигха ги от всички старни и ги насочиха към предварително подготвения капан, - входа на голямата одеска сграда на профсъюзите, и след като всички протестиращи се "скриха" вътре, организаторите на клопката веднага подпалиха сградата, отвън и отвътре, така че, никой нямаше възможност да избяга и мнозинството изгоряха. А скачащите от прозорците, ако останеха живи, биваха доубивани с дивашка ярост. По това време се даде заповед на украинската армия, да си възвърне бунтуващите се области, и започна голямата военна операция. Но там, срещу тях, веднага започнаха да се създават групи за въоръжена съпротива, със всякакво налично, лично или служебно оръжие. Активните въоръжени бунтовници са малко, в сравнение с цялото население на двете области, което е около 3 милиона.


Но тези въоръжени вкл. с ловни пушки, групи, за неколко дни увещаха или принудиха местните полицейски упавления, да се присъединят към тяй или да напуснат сградите си. Така постъпваха и с военните казарми в региона. Те бяха овладяни и станаха източник за първоначалното въоръжаване на бунтовниците (сепаратисти).


Но имайки в наличност, като цяло, само неколко бронирани машини, а Рисия не им помогна с оръжие и боеприпаси, както са се надявали опълченците, те постепено бяха изтласкани от украинската армия, от град Славянск, символа на тогавашната въстанала "Новорусия", както те сами я нарекоха. И с последни сили, едва се се закрепиха в една трета от територията на двете области "Донецка" и "Луганска". 


И именно тази война срещу сепаратистите (или на Русия, срещу Украйна, както предпочитаха да я наричат в Киев), и срещу мирното население (понеже бунтовниците се бяха укрепили в най-гъсто неселения, с най-голяма промишленост, регион на Украйна, затова бяха и почти ежедневните жертвите ни цивилни и разрушения на жилищни сгради. 


Тази протичаща с променливи успехи, война, продължи чак до началото на днешната руска военна операция "За принуждаване към мир и за денацификация". Понеже, освен тероризиране и избиване на местното население, украинските власти разрешиха създаване на всякакви западни военни бази и съоръжения, и тайни американски биологични лаборатории, за създаване на биологични оръжия (зарази, отрови и генетични мутации), които да са ефективни срещу местното население на всяка страна. Те ежедневно, открито се заканваха да превземат Кремъл и да минат с танковете си по "Червения Площад" в Москва, и непрекъснато призоваваха Запада, да им помага, да защитават Европа от "агресивната" Русия. И ето сега, за тяхно нещастие, вече имат реална, а не фиктивна възможност, да повоюват с Русия и да изпълнят заканите си. 


Г.С: Простете за моето допълнение към цитирания текст, но счетох, че това е задължително, предвид актуалнните събития и тоталната полу-осведоменост на хората!)



https://thebulgariantimes.com/%d0%91%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d1…/


https://zahariada.blog.bg/politika/2022/03/02/hronologiia-evromaidan-originalnata-kriza-v-ukraina.1806400


Превод, Григор Симов


Господи, благослови!



Гласувай:
2



1. zahariada - Да
03.03.2022 13:53
Благодаря ти!
цитирай
2. grigorsimov - Благодаря и на вас, че публикувате активно по най-важните теми!
03.03.2022 15:50
Но е добре да поправяте поне в заглавията, компютърния превод, когато не е ясно по смисъл (ако е по възможностите ви). И ще е добре, да не се повтарят, заглавието и първото изречение от публикацията (а то да се изтрива). за да се показва следващото изречение. Та веднага да ставя по-ясно, за какво става дума в публикацията.
Всичко добро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28318603
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031