Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2022 18:56 - Тъжни новини за русофобите, Русия печели навсякъде
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 1829 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

image


/Поглед.инфо/ Украинската криза сложи край на ерата на стратегическо партньорство между Русия и Запада

Оценка на ситуацията.

Украинската криза сложи край на ерата на стратегическо партньорство между Русия и Европейския съюз и, както изглежда, със Запада като цяло. Русия започва да се обръща на Изток, процес, който може да отнеме десетилетия напред. Възникна идеята за по-голяма Евразия, беше очертана необходимостта от засилване на сътрудничеството и кооперацията с бързо развиващите се пазари в Близкия изток, Азиатско-тихоокеанския регион и Южна Азия и чрез тях да се обедини отново голямо интеграционно пространство, включително с западната част на Евразия.

Сега говорим за дългосрочен план. Сега трябва да се откажем от идеята за стратегическо партньорство в европейска посока, да се откажем от факта, че ЕС беше основният търговски партньор на Русия и беше далеч по-напред от всички останали претенденти за тази роля.

През 90-те години и в началото на 21 век стратегията и икономическият компонент на Москва се изграждат на основата на вектора на европейската политика. Доскоро, въпреки санкциите и контрасанкциите, над 40% от търговския оборот на Русия беше обвързан с 28-те страни от ЕС.

Сега говорят за геополитически рискове. Всъщност страната започва революционно преструктуриране на значителна част от бизнес веригите и промяна на партньорския вектор от западен към източен. Може дори да се каже китайски.

Всъщност през последните две десетилетия китайската икономика се превърна в една от най-мощните икономики на планетата и се развива едновременно интензивно и екстензивно. С други думи, качеството на китайските продукти е станало достатъчно високо, за да се счита за напълно адекватен заместител на западните.

В същото време Китай провежда мощна икономическа експанзия и е силно заинтересован от разширяването на пазарите на продажби. Смята се, че Русия трябва разумно да се възползва от възможностите, които се отварят, и че икономическата преориентация в тази посока ще й позволи постепенно (а може би дори доста бързо) да разреши последствията от западните санкции.

Но не само. Уникалността на ситуацията е, че може би единственият регион в света, в който Русия влиза, като водещ и търсен играч, е Близкият изток, което отваря значителни възможности за нея. Това се дължи на следните обективни фактори: първо, динамиката на развитие на индустриалните клъстери в Източна и Южна Азия и нуждата им от износ на продукти.

Потокът от стоки от Южна и Източна Азия към Европа непрекъснато се увеличава с всяка година. Ако транспортът от Източна Азия не го засяга пряко, то с Южна Азия ситуацията е различна. Централното място заема коридорът Север-Юг, който свързва руското крайбрежие на Балтийско море с иранското пристанище Бандар Абас на брега на Индийския океан.

По-нататък - кратък морски път до индийското пристанище Мумбай, пакистанския Карачи, пристанищата на Бангладеш, Шри Ланка и страните от АСЕАН. Сега пътуването от юга на Иран до предградията на Санкт Петербург отнема по-малко от двадесет дни, плюс два до пет дни до различни пристанища в Южна Азия. Иран и Русия, като транзитни страни, играят една от ключовите роли в този проект.

Второ, Иран, подобно на други страни в региона, включително Турция, може самите да действат като клъстери за развитие, да осъществяват както двустранно, така и многостранно мултидисциплинарно сътрудничество, да реализират собствена и обща инфраструктура и други комуникационни проекти, като ги довеждат до развиващите се трансконтинентални мрежи, създавайки синергичен ефект.

Но засега, с очевидни успехи и перспективи за по-нататъшно напредване на Русия в Близкия изток, тя прави само първите стъпки в тази посока. В същото време западната политика изглежда временно намалява общата си политическа и военна тежест в региона. Това е една от важните характеристики на колапсиращата ситуация, която създава допълнителни възможности за руската политика там.

Третата особеност е, че тази политика ще се провежда на фона на нарастваща конфронтация със Запада, която е изпълнена с появата на някои нови тежести за руската стратегия, ако Москва не успее да следва сегашната линия на активно, конструктивно, но като цяло равноотдалечено, гъвкаво, творческо участие в разплитането на плетеницата от регионални проблеми.

Това е необходимо, тъй като нишките от тази топка се простират във всички посоки и до голяма степен определят състоянието на сигурност и нивото на стабилност и възможности за икономическо развитие.

 

Формулиране на проблема.

През есента на 2020 г. започна 44-дневната втора карабахска война, която промени политическия и военния баланс на силите в Закавказието. Като се има предвид колко бързо и мощно се възобнови арменско-азербайджанският конфликт след 26-годишно замразяване, резултатите от тази война, особено за Армения, бяха шокиращи.

Тристранното мирно споразумение Русия-Азербайджан-Армения, подписано на 9 ноември 2020 г., не само върна изгубените по-рано региони под контрола на Азербайджан, но и фиксира желанието на страните да деблокират всички регионални комуникации с достъп през Закавказието, предимно до Турция, очерта курс за насърчаване на проекти за икономическо сътрудничество между страните, развитие на транспорта и други комуникации по линията север-юг и изток-запад. От рационална гледна точка това е правилният подход. Така беше определено ново целеполагане на Русия в региона, което определя препратката към Близкия изток.

Не беше случайно. След разпадането на СССР постсъветското пространство в лицето на закавказките държави се отдалечава все повече и повече от Русия и постепенно се доближава до региона на Близкия изток - с перспектива да стане част от него. Това обстоятелство насочи руската политика към търсене на по-адекватни подходи към закавказките съседи – в по-широкия Близък изток, а не в постсъветския или руско-западния контекст.

Очертана е целта: изграждане на линия за възстановяване на икономическото взаимодействие между страните в конфликта и развитие на логистични връзки по оста Север-Юг с активна политика спрямо Армения, Азербайджан, както и Турция и Иран. В същото време Москва косвено призна присъствието на Анкара в Закавказието.

След това последва следващият ход. Турция пое инициативата за създаване на регионална платформа "3+3" (Азербайджан, Армения, Грузия, Русия, Турция, Иран). Той предвижда участието на тези държави в създаването на регионална система за сигурност, но без участието на САЩ и ЕС.

Тбилиси не хареса тази позиция, той отказа да се присъедини към инициативата, предлагайки вместо това формата на триото Грузия-Азербайджан-Армения (без Русия) или "1 + 6" - САЩ + Грузия, Украйна, Молдова, Турция, Румъния и България, което уж е по-подходяща. Тбилиси продължава да гледа на себе си като на европейска и прозападна страна.

Не е известно дали споразуменията, постигнати в триъгълника Русия-Азербайджан-Армения след втората карабахска война, ще бъдат интегрирани с предложените в този формат споразумения, особено по отношение на деблокирането на регионалните комуникации. Засега поразява само новата геополитическа игра на Русия и желанието на Анкара по някакъв начин да се закрепи в Закавказието.

В ситуацията на блокиране на комуникационните възможности на Русия с Европа поради украинската криза, Москва по различен начин оценява перспективите за навлизане на пазарите на Близкия изток и Евразийския икономически съюз. Потенциално това може да се превърне в основен локомотив на проекта 3 + 3, изигравайки своя „Закавказки пасианс“, за да разшири набора от инструменти за влияние върху събитията в този регион.

Може би затова Русия и Турция внимателно коментират позицията на Тбилиси, не бързат да изгарят "мостовете", докато самата Грузия не говори много в тази посока.

Така че началото на нова транскавказка „Голяма игра“, която ще бъде продължена в Турция във формат „3 + 3“, все още е уравнение с много неизвестни. Но броят на "неизвестните" ще бъде намален. В резултат на завръщането си на политическата сцена в Близкия изток Русия си възвърна не само статута на влиятелен външен играч в един от ключовите региони на света, но и като глобален играч, за първи път след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Това завръщане се дължи до голяма степен на ефективната военна намеса на Москва в Сирия, но възстановяването на Русия в никакъв случай не се ограничава само до Сирия, а обхваща целия Близък изток, като новооткритото му влияние има както политически, така и психологически, военни и икономически измерения.

И накрая, новата роля на Русия в Близкия изток е от особено значение в рамките на прилагането на новата стратегия на Москва, която има за цел да осигури на Русия статута на световна сила, която формира основата на Велика Евразия. Така че сирийският и транскавказкият ход се сближиха в един момент.

Днес е очевидно, че тези изчисления до голяма степен са оправдани. Военната кампания в Сирия проправи пътя на Русия да се върне на глобалната геополитическа арена извън бившето съветско пространство, до което дейността на Москва до голяма степен беше ограничена през последния четвърт век. Русия успя да постигне най-важната си цел: Западът де факто призна установеното статукво.

Всъщност Москва сформира все още временни военни, икономически и дипломатически съюзи с Дамаск, Техеран, Анкара, Багдад и Аман. При по-внимателно разглеждане може да се заключи, че Близкият изток се превърна в арена на геополитическия пробив на Москва, който ще има много по-широки последици.

Освен това е важно да се отбележи, че това се случи в момент, когато Москва беше принудена да признае провала на две от основните си стратегии след разпадането на Съветския съюз: интеграцията на Русия в общността на западните страни, както и вътрешната интеграция на бившия Съветски съюз, така наречената „близка чужбина“.

Вместо да позиционира Русия като част от евроатлантическия свят (защото взаимното отчуждение между Русия и Запада стана ясно) или крайъгълния камък на единно постсъветско пространство (защото то не може да бъде обединено), новата стратегия подчертава нейното истинско географско положение - в северната част на големия евразийски континент.

Концепцията за Севера, за която институтът RUSSTRAT многократно е писал, дава на Москва 360-градусов обзор, включително страните от Европа, Източна, Централна и Южна Азия и Близкия изток, които образуват единен огромен регион, измиван от Атлантическия океан на запад, Северния ледовит океан на север, Тихия океан на изток и Индийския океан на юг. В тази схема Близкият изток е едновременно източник на възможни заплахи за сигурността, но и на икономически възможности.

Политиката на Москва както към Близкия изток като цяло, така и към отделните държави в Закавказието става все по-балансирана. Необходимостта от избор се определя преди всичко от новите тенденции и дълбоките трансформации, протичащи в региона, където се появяват нови „центрове на сила“ – Турция, Иран, Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства.

Следователно целите на Русия в този регион придобиват нови измерения. Санкциите на Запада го карат да намира нови икономически партньори, нови ходове и да използва нарастващото разочарование на арабите в Съединените щати, а настоящите му действия в региона са несравними.

 

Констатации.

Сега, когато Кремъл си е поставил задачата да постигне признаване на Русия като световна велика сила, Москва се връща към географски близък регион, богат на въглеводороди. През 2015 г., с началото на военната операция в Сирия и съпътстващите руско-американски дипломатически действия, Близкият изток се превърна в полигон, където Русия тества способността си да се върне на световната арена като един от водещите играчи.

Политиката на Москва се основава на геополитически стимули, които имат дълбоки исторически корени. В продължение на повече от двеста години основната задача на руската външна политика е да изтласка Османската империя от Балканите и Черноморския регион. Персия всъщност беше разделена на руска и британска зона на влияние. Влизането на Русия в Първата световна война се свързва преди всичко с претенциите за Константинопол и Босфора с Дарданелите.

Активното участие на Съветския съюз в политиката на Близкия изток започва в средата на 50-те години и бързо прераства в напрегнато съперничество със Съединените щати. Отделни арабски държави, предимно Алжир, Египет, Ирак, Либия, Южен Йемен и Сирия, за известно време влязоха в орбитата на съветското влияние и бяха действителните съюзници на СССР в Студената война.

Но сега геополитическата карта на интересите на Москва изглежда малко по-различно. Турция и Иран заемат първите позиции. След Студената война Русия и Турция, при всичките си различия, направиха впечатляващ преход от векове на вражда към взаимно уважение и разбирателство. Русия и Иран започнаха да се отнасят един към друг със значително политическо доверие.

В същото време Русия знае как да преговаря конструктивно с Иран, по-специално за разделянето на влиянието в постсъветското пространство, не разглежда нито Хизбула, нито Хамас като терористични организации, а в сирийската война се оказа де фактически съюзник на Иран.

Въпреки това Москва официално е неутрална спрямо доминиращата идеология в Иран, спряма регионалната стратегия, изградена върху конфронтацията между шиитите и сунитите, както и между Иран и Саудитска Арабия.

Русия няма постоянни съюзници в Близкия изток: за разлика от Съединените щати, които традиционно подкрепят Израел, Москва действа гъвкаво в зависимост от конкретни ситуации и условия, въз основа на собствените си интереси в региона или глобалните си цели.

Русия се опитва да създаде в региона образ на прагматичен, неидеологичен, надежден, достатъчно опитен и достатъчно силен играч, способен да повлияе на ситуацията както с дипломатически, така и с икономически и силови методи. Русия, като голяма световна сила, е готова да предложи партньорство на всеки, който споделя концепцията за полицентричния свят. Засега успява да направи много.

Превод: ЕС




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 448912
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930