Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2022 07:58 - Рашков: С пари за магистрали се строят имения
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 2546 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Рашков: С пари за магистрали се строят имения    
image Парите за пътищата са били източени, чрез кухи фирми, поясни министър Бойко Рашков 08 Юни 2022, Сряда, 17:08 ч. Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 МВР разследва длъжностни лица от управлението на Бойко Борисов, каза вътрешният министър

Скандал с парите за пътищата. Вътрешният министър Бойко Рашков разкри как с бюджетни средства, дадени на фирмите за магистралите, строителни босове си строяли имения.

„Вече близо година в Министерството на вътрешните работи се провеждат упорити и целенасочени разследвания  на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Бойко Борисов, свързани тясно с конкретни фирми, на които в противоречие с българските закони е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна“, заяви на брифинг той.

„В резултат на тези разследвания по категоричен начин се установи, че на тези фирми са отпуснати авансово между 50 и 80% от сумите, които е трябвало е да бъдат разходвани от тези фирми „в” или „за” строителство на различни пътища, включително Автомагистрали „Хемус”, добави вътрешният министър. 

 

„Установихме при разследванията, че тези държавни средства не са вложени за изграждането на пътищата, не са вложени в изграждането на АМ „Хемус”. Изразходвани са за различни нужди, като е оказано, че някои от фирмите са получавали пари по сложен път от банките чрез създаване на кухи фирми, използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени от определени банки и са заминали в неизвестни посоки“, обясни той.

„Става дума за бюджетни средства на нашата държава. Не е ясно къде се намират и за какво се използват. Имаме данни, че част от тези фирми са вложили държавните средства в обекти, които удовлетворяват техни фирмени, лични и групови интереси", добави Рашков. 

МВР е длъжно да изнесе тази информация публично и аз още утре ще направя необходимото за това, вкючително с видеофилми, снимки и т.н., уверява той.

„Същевременно напоследък стана известно, че в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се подготвя да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които до този момент са потънали там. Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин „изграждането на пътища”, заяви вътрешният министър.

„Те не се изграждат, но се изразходват огромни средства. Така ли да продължим или да сменим подхода, да вземем други решения, включително да се премине към управление на страната в друг формат? Аз като министър на вътрешните работи не мога да спра да информирам българите за невижданите досега престъпления, които са извършени във връзка със строителството“, добави той.

„Няма внесени все още обвинителни актове в съда. Една от причините е, че става дума за мащабна престъпна дейност, която изисква огромни ресурси и време, за да бъде успешно завършено разследването“, подчерта Рашков. 

„Обществото има право да знае къде се намират тези пари. Дали не са изнесени в чужбина или тук се изграждат имоти с безлихвените средства, получени от бюджета чрез тези фирми. Тези обекти са лична собственост на управителите на фирми“, каза още той.
 
https://www.flagman.bg
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4398279
Постинги: 1901
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031