Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2022 10:17 - За опомняне на мнозина: Обръщение към духовенството на Гръцката Православна Църква. Повторна публикация
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Архимандрит Максим Каравас, пламенен борец за чистота на Православната вяра, който от 1972 г. до сега е игумен на манастира Света Параскева в Милохори Гърция. 
Скъпи събратя-презвитери, много съм разтревожен от последните събити в нашата Православна Църква и от безразличието на епископите. Вместо добри пастири, те станаха наемници и нехаят за спасението на паството си. Виждат идващите вълци, но вместо да вземат пастирския жезъл (тояга) и да ги разбият като глинени гърнета, те изоставят овцете, с което още веднъж доказват, че не обичат и не се грижат за стадото си, а са наемници: «А наемникът бяга, понеже е наемник, и изоставя овцете».
Затова ще ви задам неколко въпроса — не за да получа отговор, но да поразмислите над тях...
1. Папата Римски — еретик ли е? Да или не? Ако е еретик (какъвто е в действителност), позволено ли е да се прегръщаме с него и да го наричаме «светейши брат», както прави Вартоломей и други, след него?
2. Протестантите — мозайка от сатанински ереси ли са? И ако - да, защо Критският събор ги нарече «Църкви» (също както и папизма)? Освен това, нашият Вселенски Патриарх призна Световния Съвет на Църквите. А това е антихристова организация (световно сборище на ереси), което обединява повече от 400 протестантски разклонения… А вие какво мислите по този въпрос?
3. Монофизитството ерес ли е, окончателно и безвъзвратно осъдена на Четвъртия Вселенски Събор? И ако е така, защо Вселенския Патриархат я признава за «Църква Христова»? Какво ще отговорите братя свещеници?
4. А останалите религии, човешки заблуждения и дело на дявола ли са? Ако - да, защо тогава Патриархът ги нарича «Божествени религиии»? Вие отци съгласни ли сте с него?... 5. Величайшият догмат на Православната Църква, е догматът за Светата, Единосъщна и Неразделна Троица. Но епископът от Константинополския Патриархат, митрополит Пергамски Йоан (Зизиулас) учи, че Бог Отец е «Първ, без равни» сред Трите Лица на Светата Троица. С това е съгласен и Американският ни архиепископ Елпидофор. И основавайки се на това лъжеучение, те по аналогия, ще направят «първ без равни» и Вартоломей — сред другите архиереи на Вселенската Съборна Православна Църква. Правилно ли е това? В кой период от историята на Православната Църква е ставало дума за нещо подобно, и приемано ли е нещо такова в Църквата? Ако се съгласим с това гледище, тогава Вартоломей, който счита себе си за «първ без равни», ще стане «Папа», само че, на Изтока!
Може ли Божественото Причастие, с Телото и Кръвта Христови, да съдържа или да предава микроби и вируси? Понеже така считат гръцките епископи на Америка и Канада, и затова ползват еднократни лъжички за причастяване. Не е ли това "висше" богохулство?
6. Участвала ли е в Критския събор, проведен под председателството на Патриарх Вартоломей, - жена, сътрудник на американските спецслужби? Да или не?
7. Митрополит Флорински Теоклит, който знае за всички тези предателства, не само равнодушно мълчи, но и възхвалява Вселенския Патриарх. Ще понесе ли той отговорност за това, пред Бога?
8. Всеки от тези епископи, които угаждат повече на човеци, отколкото на Бога, понеже се подчиняват на атеистични и кощунствени човешки закони, а не на вечните закони Божии, може ли, по думите на Господа, да бъде наречен «сатана»! Не казвайте, че това е «жестоко» и «нечестиво», понеже това е казал Самият Христос, Богът на любовта, за тези, които повече се грижат да угаждат на светските власти, отколкото на Бога. Кой ще посмее да обвини Христа в «жестокост» и «нечестие»? Понеже това би било истинско богохулство! Затова, въпреки всички обвинения, аз предпочитам да подражавам, в това, на Христа.
9. Правилно ли постъпиха епископите на Гръцката Църква, когато се събраха в неделя на синод, за да отменят отлъчването от Църквата, което извърши епископ Амвросий, над Министър-Председателя и неговите сътрудници, заради затварянето на църквите, и в същото време не защитиха, а проявиха пълно безразличие към митрополита Керкирски, когото светските власти призоваха на съд, за отказа му да затвори църквите?
Гръцките епископи са хвалят, че заемайки тези високи длъжности, се уподобяват на Христа, и че са «приемници на светите апостоли». Теоретично това е така, но начинът им на живот е напълно противоположен на живота Христов и на апостолите Христови.
Когато един фарисей поканил Господа на обед, Христос отишъл, и без колебание разобличил лицемерието на фарисеите: «Горко вам книжници и фарисеи...», въпреки че е бил на гости... у фарисеите и книжниците!
Друг път Христос взел камшик и изгонил търговците от храма...
А веднъж, когато Господ попитал апостолите: «Вие за кого Ме считате?», апостол Петър отговорил: «Ти си Христос, Син на живия Бог». А Господ казал: «Блажен си ти, Симоне, сине Йонин, понеже не плът и кръв са ти открили това, но Моя Отец, Който е на Небесата»...  Но после, когато Господ започнал да открива на учениците Си, че трябва да отиде в Йерусалим и много да пострада от старейшините, първосвещениците и книжниците, и да бъде убит, и на третия ден да възкръсне, тогава Петър започнал да Го разубеждава да не иде в Иерусалим, за да избегне разпятието. Но Господ, Който малко преди това нарекъл Петра «блажен», сега му казал: «Махни се от Мене, сатана, понеже ти не мислиш за Божието, а за човешкото»...
10. Според вас, скъпи братя презвитери, в описаните горе случаи, действията на Христа били ли са предизвикани от любов или от липса на любов? 
Според думите на Христа, всеки който угажда на хората, а не на Бога, е един вид «сатана».
11. А когато наш митрополит ни призоваваше да се подчиним на закона на политиците-антихристи, - на кого е искал да угоди, на Бога или на хората?
12. Когато нашия Архиепископ Американски Елпидофор издевателски натрапи на паството си еднократните чаени лъжички за Светото Причастие, за да не се заразели вярващите с прословутия «коронавирус», било ли е това хула срещу Бога, или не?
13. Съгласни ли сте с кощунственото твърдение, че Светото Тело на Господа, Бога и Спасителя наш Иисуса Христа и Неговата Свята Кръв са преносители на микроби, а не са «живот вечен», с Когото ние се причастяваме «за опрощаване на греховете ни»?
14. А ако изведнъж приемат закон, да се дава Светото Причастие, като при папистите, трябва ли да откажем «послушание» и да се възпротивим? (Защото и Ангелите Небесни, които "от послушание" тръгнали след възгорделия се Архангел, станали заедно с него - бесове!! Г.С.)
Ако вие все още считате, че аз «неуважително» се отнасям към епископите, които не оказаха съпротива на ни един от антихристовите закони на нашите управници, слуги на антихриста (например, закона за «автоматичния развод», легализацията на хомосексуализма, въвеждането на полово (хомосексуално, лесбийско и гендерно) възпитание в училищата и много друг антихристови закони), - тогава няма смисъл да ви питам нищо повече… 
15. А когато на епископите връчват пастирския жезл, им заповядват да го използват против еретиците, и да ги разбиват «като глинени гърнета». Виждали ли сте някога епископ да постъпи така? Не. Но скоро бяхме свидетели, колко грижливо те защитаваха еретиците...! И какви са според вас, те, след тези случаи, - епископи или лъжеепископи, както нарича такива 15-тото правило на Двукратния събор...?

... "Возмите врата князи ваша, и возмитеся врата вечная: и внидет Царь славы. Кто есть сей Царь славы? Господь сил, Той есть Царь славы (Пс. 23).

ХРИСТОС СЕ РОДИ, – ДА ГО СЛАВИМ!
С любов Христова, Ваш събрат о. Максим (Каравас).
https://3rm.info/main/83419-jeto-dlja-otrezvlenija-mnogih-voprosy-na-kotorye-otvetit-prosto-i-oni-budjat-sovest.html

Превод, с малки съкращение, Григор Симов  Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 25864708
Постинги: 4068
Коментари: 7184
Гласове: 8094
Архив
Календар
«  Май, 2023  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031