Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2022 14:01 - © САЩ готвят преврат в Таджикистан
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1349 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 25.05.2022 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
25.05.2022г.

image
     Мухиддин Кабири е таджикски политик – опозиционер.
На 9 май лидерът на Партията на ислямското възраждане на Таджикистан (ПИВТ) Мухиддин Кабири обяви създаването на военно крило на опозициционната на таджикските власти партия. Това съобщи централноазиатският клон на радио "Свобода".
Лидерът на Националния алианс, който обедини няколко опозиционни групи в чужбина, и на забранената Партия на ислямското възраждане в Таджикистан Мухиддин Кабири нарече формирането на военно крило на опозицията "естествен процес", предава радиото.
image

Мухиддин Кабири 

"Само преди няколко години използването на сила и оръжия от мнозинството таджикски политически сили, включително ПИВТ, беше отричано в Таджикистан, но след събитията в Украйна светът се е променил", оправдава се опозиционерът.
Според него правителството принуждава народът да вземе оръжие, защото "в държава, в която няма закон, въоръжената група, която управлява страната по мафиотски начин и е завзела цялата политическа и икономическа власт, сама решава кога, къде и срещу кого да използва оръжие. Когато оръжията не се използват срещу съсед, когато не се използват за защита на границите, те се използват само за потискане на нацията. В този случай таджикският народ също придобива правото, както всички народи по света, да защитават себе си и своята чест с помощта на оръжие".
Вашингтон смята Мухиддин Кабири за човек, на който може да залага, защото може да създава "контролиран хаос" в републиката. Властите в Таджикистан са толкова разтревожени от дейността на Кабири, че по време на речта му в университета "Джордж Вашингтон" през септември 2020 година
image
всички доставчици в Таджикистан изключиха интернета за един час.

Повече от 150 западни анализатори, посланици и членове на дипломатическия корпус, активисти за правата на човека и журналисти участваха в онлайн дискусията относно последния доклад на Кабири.
Андрей Серенко, ръководител на Руския център за изследване на афганистанската политика, в своя канал Telegram пише
image
, че с него се е свързал представител на военното крило на опозицията (ВКО), идентифицирал се като Умар и се намира в Таджикистан, който потвърдил намерението си да премине към действия за "сваляне на режима на президента Емомали Рахмон". Според представителя на Източно–Казахстанския регион "вече са постигнати принципни споразумения за сътрудничество" между бившите полеви командири на таджикските бойци.

Тези изявления се правят на фона на продължаващи въоръжени сблъсъци в северната афганистанска провинция Панджшир между забранените в Русия талибани и Националния фронт на съпротивата на Афганистан (НФСА), създаден от Ахмад Масуд. За командир на войските на НФСА е назначен Кадам Шах Шахим – таджик, свързан със западните разузнавателни служби, роден в афганистанския Бадахшан.
Натрупват се признаци, че САЩ се готвят да използват стратегията на "принудителна сила" срещу Таджикистан, съчетавайки "протеста на бялата лента" с партизански атаки на въоръженото крило на опозицията. Екстремистите най-вероятно ще бъдат водени от "лидерите на Памир" – така Радио "Свобода" нарича наркобосовете на Горно–Бадахшан. Тук напоследък има много протести. На 14 май се проведе митинг в Хорог
image
, административния център на Горно–Бадахшанската автономна област [ГБАО], с участието на десетки жители на Хорог и други области. Според източници на местния портал Bomdod, участниците в "събирането" са отправили 12 искания към властите, които включват оставката на ръководителя на ГБАО Алишер Мирзонабот и кмета на Хорог Ризо Назарзода. В очакване на нови протести в Хорог бяха докарани военни и полицейски бронирани автомобили 
image

Известният киргизки политолог Марс Сариев в интервю за руски медии изрази мнение, че външни сили стоят зад създаването на въоръженото опозиционно крило в Таджикистан, чиито задачи включват "отстраняването на президента Рахмон и създаването на коридор за преминаването на въоръжени формирования от Афганистан към Казахстан и Русия".
Съединените щати подклаждат напрежението не само в Таджикистан. Лидерът на опозицията в Узбекистан Абдул Рашид Дустум, който е в изгнание в Турция, получи 250 милиона британски лири, за да организира съпротивителна армия срещу талибанското правителство. Дустум контролира няколко хиляди узбекски бойци в Северен Афганистан. Още на 18 април бойци от афганистанския клон на "Ислямска държава" изстреляха ракети по територията на Узбекистан 
image

Подривната си дейност продължава британският посланик в Киргизстан Чарлз Гарет, който според официални киргизки публикации е провел консултации с лидерите на прозападни политически формации и фондации (Омурбек Текебаев, Адил Турдукулов, поддръжници на бившите президенти Отунбаева и Атамбаев).
С всички тези враждебни действия, Руската федерация е наясно, разбира се.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който пристигна в Душанбе на 11 май, за да присъства на заседанието на Съвета на външните министри на ОНД, подчерта важността на съюзническите отношения с Таджикистан. "Ако има пълна атака срещу Таджикистан, това веднага ще стане предмет на разглеждане от ОДКБ, тъй като не можем да допуснем агресивни посегателства срещу нашите съюзници", каза Лавров.

https://www.fondsk.ru/news/2022/05/17/ssha-gotovjat-perevorot-v-tadzhikistane-56209.html
https://www.centralasian.org/a/31844200.html



Тагове:   украйна,   казахстан,   Узбекистан,   Афганистан,   преврат,   ОДКБ,   Таджикистан,   Сергей Лавров,   сащ,   Русия,   Турция,   Киргизстан,   алианс,   Съединени щати,   Руска федерация,   Ислямска държава,   25 май,   Северен Афганистан,   Бадахшан,   милиона британски лири,   Мухиддин Кабири,   Партията на ислямското възраждане на Таджикистан ПИВТ Мухиддин Кабири,   централноазиатският клон на радио Свобода,   Националния алианс,   университета Джордж Вашингтон,   Андрей Серенко,   ръководител на Руския център за изследване на афганистанската политика,   канал Telegram,   военното крило на опозицията ВКО,   президента Емомали Рахмон,   Източно–Казахстанския регион,   северната афганистанска провинция Панджшир,   Националния фронт на съпротивата на Афганистан НФСА,   създаден от Ахмад Масуд,   Кадам Шах Шахимтаджик,   лидерите на Памир,   Хорог,   Горно–Бадахшанската автономна област ГБАО,   портал Bomdod,   ръководителя на ГБАО Алишер Мирзонабот и кмета на Хорог Ризо Назарзода,   полицейски бронирани автомобили,   киргизки политолог Марс Сариев,   Афганистан към Казахстан и Русия,   Узбекистан Абдул Рашид Дустум,   талибанското правителство,   британският посланик в Киргизстан Чарлз Гарет,   формации и фондации Омурбек Текебаев,   Адил Турдукулов,   поддръжници на бившите президенти Отунбаева и Атамбаев,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753153
Постинги: 2808
Коментари: 25795
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031