Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2015 20:26 - Липсата на руска инвазия притеснява европейски столици, Автор: zahariada
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4999 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Напоследък напрежението в балтийските държави и Полша достигна кулминация, когато стана ясно, че Русия няма планове да напада тези държави. Цяла година, Полша, Латвия, Литва и Естония предупреждаваха за опасноста от нашествие на Русия, и се опитваха да убедят света, за нуждата от решителни действия, да се предотвратят намеренията на президента Владимир Путин да възстанови Съветския съюз, този път от Владивосток до Йоханесбург.

image

 

Но липсата на следи от нахлуване на Русия във Варшава, Рига и Талин беше най-тежък удар срещу президента на Литва Далия Грибаускайте, която викаше най-силно за такава заплаха, и дори за известно време доведе страната до състояние на паника. И тази година правителството във Вилнюс, в подготовка за неизбежното нашествие е подготвило за обществеността 100 странична информационна брошура, на тема "Какво трябва да знаете за подготовката в случай на извънредно положение или война" и как да се действа в случай на намеса на Русия. Книгата съдържа части, като например "историята на гражданската съпротива" и "как да се действа в битка".  Все пак, въпреки неколкократните предупреждения за непосредствена заплаха, Русия не показа признаци на нашествие, и дори може да се каже, че сега тя има по-важни неща за вършене. Миналата седмица в интервю за италианския вестник Кориере дела сера, Путин каза, че идеята за нападение на Русия срещу страни от НАТО - е "лош сън на луди хора".

 

Говорител на министъра на отбраната Juozas Olekas през януари беше видимо разстроен от действията на Русия: "Ние полагаме много усилия за създаване на умения, как да се държат хората в случай на руско нападение, а те - руснаците, нямат дори елементарната почтеност, да ни нападнат, - каза той. - Но това е естествено за руснаците, и за това, не може да им се има доверие. "

 

Той също така заяви, че скоро страната ще издава препоръки за техните граждани в случай на отсъствие на руска инвазия, както и втора брошура - "Как да работят в нормална и спокойна ситуация", та хората в страната да се подготвят, как да се държат в случай на неуспех на Русия, да осъществи заплахите си. От новото издание, литовците вече знаят как да се примирят с факта, че страната им не е особено интересна за Русия, както и за стремежа на Русия, да се отклони вниманието от вътрешните проблеми в страната.

 

Във Варшава, където враждебността към Русия се увеличава, чрез информиранната държавна програма, говорител на полското правителство, пожелал анонимност, заяви: "Русия е нахлувала в Украйна най-малко 47 пъти през последните 12 месеца. Ние не знаем защо те започват да се намесват, а след това се оттеглят, и след това отново атакуват, но ние знаем, че това се случва, защото следим отблизо ситуацията чрез Twitter и Facebook, и това се потвърждава от думите на Арсений Яценюк. И ние сме готови, че рано или късно руснаците ще стигнат и до нас, за което ние предупреждавахме гражданите си през цялата година. Затова, идеята че руската армия е далече от границите на родните ни територии, след всичките досегашни обратни уверения - е лоша новина. И ако те не започнат скоро офанзива, тогава хората ще си помислят, че ги мамим, за да отклоним вниманието им от вътрешните проблеми в Полша. А това може да доведе до катастрофални последици за нашата нация. "

 

Вашингтон също е притеснен от липсата на доказателства за офанзива от страна на Русия, и говорителят на Държавния департамент на САЩ е изключително озадачен: "Ние сме уверени, че руснаците искат да възстановят Съветския съюз. Това заяви наскоро, нашия президент, и ние нямаме причина да не му вярваме. Преди да стигнат до Йоханесбург, разбира се, те първо ще започнат от съседите си, и това трябва да са прибалтийските държави, и след това Полша. Така че, защо още не тръгват, за нас това е мистерия, но ние продължаваме да работим с нашите съюзници, по отношение хората, и те продължават да се страхуват от реализиране на непосредствената заплаха, и аз мисля, че дори липсата на инвазия може да се счита за признак на продължаваща агресия. "

 

Миналата седмица, все още се надявах, че ще има нахлуване, когато два изтребителя "Тайфун" на British Royal Air Force, разположени в Естония, засекоха два руски военни самолети над Балтийско море. Но тези надежди бяха смачкани, когато експерти изследваха картата и отбелязаха, че Русия е много по-близо до Балтийско море от Обединеното кралство.

Източник




Гласувай:
0



1. aboychev - ЗАГЛАВИЕ ОТ ИДИОТ ЗА ИДИОТИ
09.08.2015 07:04
Липсата на руска инвазия притеснява европейски столици
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28296742
Постинги: 4280
Коментари: 7543
Гласове: 8235
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031