Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 21:57 - На 20 август издъхна отец Топузлиев – борец за човешки права и враг на комунизма в расо. frognews.bg/news_26419
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2893 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 29.08.2010 22:28


2010 г. ще остане черна за най-автентичната дисидентска организация в България - Независимото дружество за правата на човека.
След Едуард Генов от този свят си отиде на 63-годишна възраст и отец Благой Топузлиев.
Днес (26 август) в храма “Света Неделя” в Пловдив близки и приятели се простиха с духовника. Той издъхна на 20 август в Ню Йорк след битка с рака, но желанието му е било да почива в родината си.

Отец Тупозлиев е бивш политзатворник, арестуван е през 1971 година за открито несъгласие с комунистическия режим и смелите си проповеди в храм “Свети Георги” в Кърджали където служи. Близо 6 години излежава присъда в Старозагорския затвор, при изключително тежки условия. 10 години след това комунистическият режим и пловдивският владика Арсений не му разрешават да служи в църква. През 1988 г. Благой Топузлиев става активен член на Независимото Дружество за Защита Правата на Човека. Гласът му звучи почти всяка вечер като камбана по радио “Свободна Европа”. През май 1989 г. Топузлиев заедно с поета Петър Манолов и други членове на дружеството са насилствено екстрадирани от страната от режима на Живков.

Емигрантът Петър Бояджиев разказва, че след Виена отец Топузлиев пристига в Париж през юни 1989 г. и е приет от представител на френското правителство, който се интересува от спазването на човешките и религиозните права в комунистическа България.

“Наложи се аз да му превеждам, и вместо предвидените 15-20 минути, разговорът продължи близо час. Френският държавен представител остана най-поразен от факта, че с расо и кръст един духовник защитаваше и потъпканите права на мюсюлманското вероизповедание в България”, спомня си днес Петър Бояджиев.
По-късно отец Топузлиев се установява в САЩ и години наред служи в православен храм в Ню Йорк.

Благой Топузлиев произхожда от свещеническо семейство. Целият живот на баща му преминава в служене на Бог в Родопите. Големият му брат е видинският митрополит Дометиян, а другият служи години наред в храма в Банкя и в българската църква “Свети Стефан” в Истанбул.

Frognews.bg ви предлага пълния текст на открито писмо, което отец Топузлиев изпраща през януари 1989 г. до комунистическия официоз “Работническо дело”. То е отговор на пропагандната кампания от режима на БКП подета срещу него и членове на Независимото дружество за правата на човека, но не е публикувано. На 22 януари писмото звучи от ефира на радио “Свободна Европа”.

До в. “Работническо дело”

Имало едно време рицари, за които било закон на честта да отговорят на предизвикателството дори когато то изхождало от мерзавец. Пиша този неприятен и нежелан за някои отговор не за да браня своето име, а честта на Независимото дружество за правата на човека в България, чието унищожение се цели с постоянните репресии от страна на органите на МВР, подкрепяни от нестихваща напоследък вестникарска канонада. Вестта за арестуването на група активисти от Независимото дружество мобилизира демократичните сили в света, които издигнаха мощен глас в защита на задържаните и незабавното им освобождаване. Този безпрецедентен акт на солидарност с радетелите за човешките права в нашата страна получи нечуван отглас в средствата за масова информация на Запад.

Да се крие истината за случая повече не можеше. Произволът трябваше някак си да се оправдае. Наемни драскачи винаги се намират. Съобщението на МВР, в което се споменава и моето име, даде възможност на някои т. нар. журналисти да покажат своите способности. Непридирчив към зловонията, Марин Христозов разравя авгиевите обори на творческата си мисъл, за да се въоръжи с нужните му за победна атака далекобойни средства.

Като добър стратег, сигурен в успеха си, той хвърля доволен поглед върху цялата страница на „Антени” отпреди 18 години, търпеливо понесла товара на вестникарския му триумф, и решава да нанесе съкрушителен удар с една малка извадка от писаното тогава. Боб Бимън би му завидял на лекотата, с която прескача четири пети от страницата, за да се прелисти на последната колонка. Авторът на пасквили се устремява направо към последното, третото превъплъщение, защото не иска по никакъв начин да се узнае истината за него и за едно съдебно престъпление.

„Доказателствата са по-добри от разсъжденията”, гласи една японска мъдрост. Затова ще се позова на показанията на самия Христозов за процеса: Във в. „Антени” той пише, че след като съм бил ръкоположен за свещеник, съм се преродил в “яростен враг на материализма и ревностен воин на Христовата вяра“. Струва ми се, че тази е най-високата оценка и награда, която може да си пожелае един клирик на църквата. Всеки християнски духовник би се зарадвал на такова признание. Ако религиозният човек е враг на материализма, вината е у Ленин, който ясно и категорично казва: „Марксизмът е материализъм…, като такъв той е безпощаден противник на религията”. Така Ленин предопределя за всички религиозни хора ролята на врагове на материализма. А Христозов стига до извода: „първото превъплъщение на младия отец започнало, когато се убедил, че материализмът води човечеството към гибел! Но самият той ще загине и само вечните истини на Светото писание ще спасят света!”.

Да, убеден съм в това и това е мое право, гарантирано ми от чл. 18 на Всеобщата декларация за правата на човека и чл. 53 от Конституцията на НРБ. Къде е тук моята вина? Второто превъплъщение на божия служител настъпило, когато се отдал на политическа дейност, продължава М. Христозов, сервирайки съкрушителния аргумент, че отец Благой, вдъхновен от /…/ за бъдещи политически и икономически ексцесии в нашата родина. Това вече е обвинение в терор. Новата икономическа политика – НЕП, на Съветската държава през 20-те и 30-те години също била считана от някои за отстъпление (от латинското ексцесус – отстъпление), но обезпечи бързото възстановяване на народното стопанство и на неговото социалистическо преустройство. Може ли да се смята за престъпление това, че 15-20 години преди Михаил Сергеевич Горбачов предвидих необходимостта от преустройство? Ползвал съм се от правото си, предвидено в чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека и от чл. 54 от Конституцията на България. Къде е тук вината ми?

Друго обвинение беше заради твърдението ми, че на Запад в книжарниците могат да се намерят книги на автори с различни и дори противоположни идеологии. Сега изглежда смешно, но тогава такова твърдение беше квалифицирано като престъпление. М. Христозов преднамерено пропуска всички тези истини по делото и пристъпва направо към третото превъплъщение, което няма нищо общо със съдебния процес, нито с мотивите на съда. Поради това нарекох процеса „съдебно престъпление”. Заради постигането на недостойни цели съдът престъпи чл. 12 от Всеобщата декларация и чл. 50 от Конституцията на България. Потребно е да напомня мнението на Маркс за връзката между целта и средствата: „Цел, за която са необходими неправдиви средства, е неправдива цел.”, т. 1, стр. 63. Това трябва да се помни от всеки съд и от всеки уважаващ себе си човек. На цяла страница в „Антени” и на 200 реда в „Работническо дело” М. Христозов не намери място да посочи, че съм съден по чл. 108 от Наказателния кодекс, а не за криминално престъпление. Позволих си да изтъкна този факт след показанията на Христозов, за да се види ясно, че съм бил осъден неправомерно и с престъпно пренебрежение към чл. 19 от Всеобщата декларация и чл. 54 от Конституцията на НРБ. Което е повод да припомня следната сентенция: „От всички отвратителни престъпления най-отвратителни са тези, които се вършат в името на закона”. Подготвя се същото престъпление към членове на НДЗПЧ, целите на което добре изрази гостувалият у нас френски президент г-н Митеран: национален суверенитет, представителна демокрация, разделение на властта, свобода и уважение към личността. Крайната цел на Дружеството е такава България, която да не дава никому основание да ни пита: „приемливо ли е и до днес един гражданин на Европа да се бои от произвола на установената власт?” (реч на Митеран, София, 18 януари 1989).

Но защо Христозов не пише истината за целите и принципите на Независимото дружество, а се мъчи да го представи като сбирщина от морално и политически пропаднали личности? Моят идеал е Царството божие на земята, преддверие към което е пълното и безусловно зачитане от всички правителства на правата, свободите и достойнството на всички човешки същества, на всички божии чеда. Има много да се прави в това отношение и у нас. Което и оправдава, и налага съществуването на Независимото дружество за защита правата на човека; което е социална гаранция за реалното опазване на човешките права и свободи. Но Христозов и подобните му не искат и да знаят за тези истини. Този, който предава интересите на нашия народ и стремежа му към общочовешките идеали, няма право да се нарича нито българин, нито човек!

Свещеник Благой Топузлиев, Пловдив, 22 януари 1989 год.

коментари:

Иван Попа Четвъртък, 26 Август 2010, 10:31:09
Бог да го прости! Вечна памет на най-достойния български свещенослужител и гражданин.
emma Четвъртък, 26 Август 2010, 10:35:39
Ех, защо ги няма сега тези българи които като него да говорят свободно срещу комунистите които след 20 години преход все още ни управляват?! Вечна памет на този борец срещу комустическата напаст

Петър Бояджиев Четвъртък, 26 Август 2010, 10:46:48
На 20 август тялото на нашият приятел и съпоборник реши, че е уморено и Бог го прибра в покоите си за почивка Делата на отеца останаха на земята. Остана и неговият автентичен глас от осемдесетте години който проповядваше истината и стряскаше и на сън престъпниците-комунисти. Този глас все по-силно ще залива мрежата заедно с гласовете и на другите поборници за ИСТИНА И СПРАВЕДЛИВОСТ. Техните гласове ще продължат да служат на РОД И РОДИНА до пълното изчезване от фауната на българското общество на комунистите и техните мутанти. Вечна памет на достойните и да им благодарим с достойнство и признателност. Петър Бояджиев

торосс Четвъртък, 26 Август 2010, 10:48:40
Бог да прости, отче! Лека ти пръст и дано повече хора да си спомнят за един много достоен българин!

Наблюдател Четвъртък, 26 Август 2010, 10:51:14
За тези които желаят да чуят техните гласове Адресът е :
http://bulgaria1989. wordpress. com/

42 Четвъртък, 26 Август 2010, 13:30:05
вечна му памет! това са хората (от нез. д-во за защита правата на човека), които слушахме по радио`св. европа`. те рискуваха живота си, а после ги забравиха или по-скоро умишлено ги маргинализираха, а ченгетата излязоха напред. затова сме на този хал-нямяме памет.

veshter Четвъртък, 26 Август 2010, 14:08:26
Бог да го прости! Познавам единия от братята - изключително интелигентен и смирен служител на Бога. Синът му, Василий, също е свещенник и също като баща си и чичовците си е човек на място!

Монах Четвъртък, 26 Август 2010, 14:13:38
Мир на праха ти Благо, ти си на по-добро място. Достойните хора в Кърджали те помнят и имат респект към личността ти, поне така ми се иска да мисля. В същото време съзнавам колко сме грешни в този град, защото на един Велики Четвъртък комунистите те арестуваха и разпнаха за 6 г. , но хората в този град не направиха нищо за да бъдат с теб. И този грях продължаваме да го изкупуваме. След теб и вече покойният Иван Бонев Кърджали на случи на свещеници. Сега в града от името на Бог говори един вампир. Така че Бог да ни е на помощ, а ти прощавай!

СИМИНАРИСТ Четвъртък, 26 Август 2010, 15:17:50
ВИДИНСКИЯ ВЛАДИКА , ИЛИ ВЛАДИКАТА НА СЕВЕРОЗАПАДНАЛА ЕПАРХИЯ ЩОМ МУ Е БРАТ, ЩЕ ПОВЯРВАМЕ , ЧЕ НАИСТИНА Е БОРЕЦ ЗА СВОБОДА

Галабина Филипова. Четвъртък, 26 Август 2010, 15:22:21
Този свещеник може да е праведен но брат му Дометиан Видинския владика си е агент на Държавна сигорност!
...........
Петър Бояджиев Четвъртък, 26 Август 2010, 18:44:08
За тези които не познават отец Благой и рисковат да съдят за него по брат му Дометиян искам да помогна да не се объркват. Никой човек не избира братята си. Така че между Дометиян и брат му няма паралел. За 6 години престой в затвора на Благой брат му е дошъл само веднъж да го види в затвора и то явно по настояване на дс с цел да се опита да му въздейства. Разбира се Отец Благой беше личност и първо слушаше съвестта си. Така че мисията на брат му беше неуспешна. На тези които смятат, че Дометиян е приел да бъде агент на дс мога да потвърдя съмненията им. Имам веществени доказателства от архивите. Така че всекиму според делата. Отец Благой живя достойно и не е с нищо съпричастен с недостойното поведение на най-големият си брат Дометиян. Нека оставим Бог да отсъди.
...........
Djakona Четвъртък, 26 Август 2010, 20:30:53
Моите наи-дълбоки съболезнования на близките на отец Благои. Благо след всичко което преживяxме трябваше още дълго да бъдеш между нас. Лека ти пръст. . . .

Truman Четвъртък, 26 Август 2010, 20:41:43
СРАМ И ПОЗОР ЗА ФРОГ НЮС. . . . . ДА НАПРАВИ НА ШЕСТИЯТ ДЕН СЪОБЩЕНИЕ ЗА КОНЧИНАТА НА ЕДИН ИЗВЕСТЕН СВЕЩЕННИК. . . ИМАЛ СМЕЛОСТА В ОНОВА МРАЧНО ВРЕМЕ ДА СЕ ОПЪЛЧИ НА ТОТАЛИТАРНАТА СИСТЕМА. МЕДИИТЕ НИ ЗАНИМАВАТ С КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПОСТИ. . И ПИКАТНИ ИСТОРИИ. . . . А ДА ОТРАЗЯТ НАВРЕМЕ ЕДНА КОНЧИНА НА ДОСТОЕН ЧОВЕК НЕМОГАТ. БЛАГО ЛЕКА ТИ ПРЪСТ. . .

Б.д. Четвъртък, 26 Август 2010, 22:11:37
Да кажеш в онова време:"Този, който предава интересите на нашия народ и стремежа му към общочовешките идеали, няма право да се нарича нито българин, нито човек!" означаваше за изреклия го, че е човек с много силен дух. Но има един факт, който е много важно да се отбележи: защо отец Топузлиев не е призован от сформираното веднага с промените демократично движение СДС? Дали затова защото именно той е бил истинския десидент както и другите около него? Отговорът на този въпрос дава ключа на загадката български преход и всъщност преход ли е. Нека Бог да го прости, но има ли какво да се прощава на честния човек? Може би идва времето да се кажат истините!

Н. Колев - не босия, Петък, 27 Август 2010, 07:48:16
Бог да прости Благой! Отиде си още един от истинските от Съпротивата. Защо от малко се пише за тях преди да напуснат този омърсен свят. А после стават герои. Даже и паметници им вдигат. Като на Илия Минев. Защо дисидент като Петър Бояджиев с охота дава информация за Благой Топузлиев, а не пише за малцината останали живи антикомунисти. Как пребиха Янко, как мизерства Григор Симов, как малтретират вдовицата Зоя на Коци Иванов от Монттана, на която той е отказал помощ, какво прави Ангел Грънчаров от Ботевград. . . Списъка вече не е толкова дълъг. Времето е неумолимо. Но истината винаги побеждава!


http://frognews.bg/news_26419/Izdahna_
otets_Topuzliev_–_vragat_na_komunizma_v_raso/
Гласувай:
2
01. анонимен - Вечна му памет!
29.08.2010 22:38
Няма да забравя 1989, когато всеки ден слушах " Свободна Европа". Тогава разбрах и за отец Топузлиев. Учудих се, че не са го унищожили, а само го екстрадират. На него и на всички онези първи дисиденти поднасям уважението си! Като син на репресиран ми са близки.
цитирай
2. sparotok - Бог да прости
29.08.2010 23:31
Бог да прости добрият човек!
цитирай
3. razkazvachka - С уважение към хората, които защитават свободата:
30.08.2010 09:27
Светла да е паметта му!
цитирай
4. анонимен - Argonaft
31.08.2010 18:33
Ve4na mu pamet!Bog da prosti otets Blagoi! Poznavam otetsa ot godinite sled izlizaneto mu ot zatvora.Zabelejitelna li4nost!Edin ot nai- inteligentnite hora ,koito poznavam!Izklu4itelno na4eten,zarazitelno ognen s ideite si za svoboda i 4ove6ki pravdini,mnogo 4esten,bezumno smel...!Dostoen za primer!Za men e ogromna 4est 4e go poznavah li4no!Mir na praha mu!
цитирай
5. анонимен - Za informacia na chitatelite: O. ...
09.12.2010 20:18
Za informacia na chitatelite: O. Blagoy pristigna v Amerika prez 1989 godina. Priet be na slujba v Pravoslavna carkva v Bronx, zashtoto togava, diado Josif vse oshte se strahuvashe ot antikomunistaTopuzliev. Posledva premestvane v Buffalo, v pravoslavnata carkva na America. Dalgo vreme Blagoy ne be priet ot Balgarskata pravoslavna carkva v New York. josif se smili nad nego sled kato Topuzliev ne uspia da si nameari miasto i v Indianapolis, moje bi zashtoto se zadiavashe s mladite momicheta. Bog da go prosti, che prodavashe "izcheznalite" ot Vidinska Eparhia ikoni, zashtoto mizernata mu zaplata na duhovnik ne stigashe, a ne iskashe i da raboti dop'lnitelno. Behshe shofior na uchenicheski avtobus v Indiana, no ne za dalgo. Kolko dushi na mladi jeni izgoriaha pod rasoto na Blago? Kolko pari izcheznaha ot Vidinskata Mitropolia?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 14942117
Постинги: 3856
Коментари: 6840
Гласове: 7746
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930