Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2012 22:24 - Експедиция доказва истинността на историческите извори за “Веда Словена”! Инж. Христо Спириев
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5610 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сборникът Веда Словена е предизвикал научен шок сред историческите науки от онова време, та това продължава с нестихващ интерес и до ден-днешен. Петербургската академия на науките е командировала професор Владимир Качановски /1853-1901/ да провери източниците на “Веда Словена”. Той е преминал през местата, където преди това са събирани песните. Срещал се е със същите лица, които самият Гологанов е споменал за свои източници на информация за “Веда Словена”.


image

Хр. Спириев


Резултатът от експедицията показва, че трудът е основан на реални източници на информация. И нещо повече - научният ревизор проф. Качановски записва още песни, пропуснати от Гологанов. Подробности за това се намират в следната статия на в. “Отечество”, бр. 31/27 юни 1884 г. - дословно цитиране:
“Известни са трудовете на г-н Ст. Веркович по събирането на стари, редки, даже историчски песни, които се пеят от затънтените краища в Родопите и Македония. Господин Веркович е издал досега два тома от тия песни - първият на бъгарски и на француски, а вторият само на български. Повечето от досегашните славянски учени не искаха да признаят подличността на тия песни от доисторическите времена, мнозина казаха, че това трябва да е фабрикация, шарлатанство, измислица. Според сведенията, които получаваме, един млад учен на име Качановски е ходил неотдавна в Македония, за да се увери в действителността на откритието. Той е бил пратен от Петербургската “Академия Наук” отблизо да изучи тоя въпрос.

При отиването си в гр. Серес г-н Качановски се е срещнал с Ив. Гологанов и е можал да види и да изслуша някои певци, които са пели стари български песни. Песнопойците са пели на г-н Качановски песни за Орфея и за Александра Македонски, некои от които са напечатани в изданията на г-н Веркович. Г-н Качановски е бил именно в с. Крушево, близо до Серес, отдето през Мелник и Демир Хисар, а сетне през Баракли Джумая е отишъл в Солун. По пътя г-н Качановски е имал случай да се разговаря и да изучи своя караджия, който му е съобщил немалко важни стари песни.

Ний се чудим защо българските правителства от Княжеството и Румелия не са се погрижили досега да проверят песните от “Веда Словена” и да докажат тяхната истинност или фалшивост. Ний вярваме, че ученолюбивите европейски учреждения скоро ще осветлят света върху Родопските древности и това като напук българите, дето са на две стъпки далеч от местата, дето съществуват, дето се пеят и предават тия древности”.


Самият Гологанов в своите писма-прозрения и изповеди е описал много по-подробно своята среща с Качановски, посрещайки го в своята къща, като е осигурил и автентични певци, за да чуе с ушите си Качановски събраните песни. Изнесените данни в статията са събрани от различни източници. Като се започне от писмата-спомени на Иван Гологанов, отчета на проф. Качановски за проведената експедиция, отзивите в българския печат и др.

Получава се една мозайка от действия, произведени от желанието да се достигне до истината в името на науката.

Започва се от големия взрив в научните среди след издаването на “Веда Словена”. Най-голямата академична общност на Русия подготвя, организира и финансира пътешествието на младия 30-годишен професор от Тула. Следва същностната част - обиколка на слабо изследваната източна част на Македония от Османската империя, среща с двигателя и същинския автор на “Веда Словена” Иван Гологанов в духа на изследователските традиции на руските учени - подробност, задълбоченост и всеотдайност. Междувременно е посетен и Бачковският манастир, и малката Елада /Станимака Асеновград/, откритие и разчитане на непознати текстове за цар Асен и пр. Накрая е съставен обстоятелствен отчет пред научните среди в Русия и последвалия обществен отзвук в Европа.

Изтощен от непосилен труд и преодолени многобройни затруднения, проф. Владимир Качановски почива съвсем млад, на 47-годишна възраст.

Инж. Христо Спириев

P.S. Станимашките гърци, подбудени от дива омраза към всичко болгарско, много се гневили, че в околността на Мала Елада се намират варварски /български/ надписи за цар Асен. През 1883 г. за последен път е виждан надписът от руския проф. Качановски. Неколко седмици след това Иречек го намира развален с некое сечиво” - Ангел Кънчов.
Гласувай:
71. анонимен - Григор Симов:
22.10.2012 22:27
Копирано от:
http://www.struma.com/bulgariya/ekspediciya-dokazva-istinnostta-na-istoricheskite-izvori-za-veda-slovena_27492/
цитирай
2. анонимен - Ний се чудим...
22.10.2012 22:48
"Ний се чудим защо българските правителства от Княжеството и Румелия не са се погрижили досега да проверят песните от “Веда Словена” и да докажат тяхната истинност или фалшивост".

Защо ли, наистина, не са се погрижили, а и сега нямат намерение да се погрижат?
– Защото и тогава, както и сега, всичките ни управници са били евреи и масони.

А те, юдеите, са записали в своите т.н. "тайни протоколи" (които всъщност са обширна и подробна програма за завладяване и поробване на света), освен безброй други коварства и "мъдрости", и следното:
"Ние ще изтрием от паметта на народите всички спомени за миналите векове, и ще оставим само онези, които са в наш интерес"...
Юдеите не са допуснали, и сега не допускат, да се докаже, че песните Веда Словена са автентични, защото от тези песни извират неподозирани исторически сведения и факти за нашия народ, които, ако се популяризират, биха объркали напълно плановете на враговете на човешкия род, и биха разобличили създателите и поддържниците на напълно фалшивата история, която насила изучаваме в училищата.
цитирай
3. socialismus - Ще правим ли гражданско общество или напротив?
23.10.2012 09:18
"Ний се чудим защо българските правителства от Княжеството и Румелия не са се погрижили досега да проверят песните от “Веда Словена” и да докажат тяхната истинност или фалшивост".

Да не би Шлиман да е чакал правителството, или Ед. Хилари е чакал разрешение от г-н Еверест или от кралицата?
Още ли сме сукалчета? Затова се получават недоразумения, заради това Бенковски казва "Отворих една рана, пък Русия нека да заповяда" и освобождението ни не е самостоятелно.
цитирай
4. schumpov - Защото българските учени са по-...
25.10.2012 00:01
Защото българските учени са по-учени от другите учени и те със селски простотии не се занимават, а пък българските политици те служат на чужди политики.
цитирай
5. mglishev - Този тип постинги
29.10.2012 01:01
с типичната весела неинформативност е напълно излишен. Такива текстове не ни будят, а ни приспиват. Вече отдавна не си струва дори да се коментират фактологичните абсурди у Спароток. Искам да обърна внимание на нещо съвсем друго - и много по-важно.

В момента в България тече унищожение на археологическите паметници. Има огромен брой безнаказани иманяри. Иманярството по същество е не само кражба, а и разрушение. Същевременно обекти с огромно значение са съсипани.

За Севтополис знаем отдавна. Рациария е на доизживяване в ръцете на циганетата с металотърсачите. Доросторум, Нове и антична Сердика са полуунищожени и полузарязани. Некрополът край Дрен беше затрупан с бетон. Казанлъшката гробница е в ужасно състояние. Да не говорим за селищната могила в Караново. И така нататък, случаите са безумни и са стотици.

Междувременно лъжеархеолози и лъжеисторици "разкриват" разни измишльотини като мощи и вампири. Харчат се пари от данъците ни за лъжливи и неграмотно изпълнени "реставрации" на единични обекти, колкото да се замажат очите на публиката, че има някакъв държавен интерес към археологията.

На фона на тези безобразия всеки съвестен ценител на историята и археологията трябва да зареже безполезните приказки и да се интересува далеч повече от съдбата на реални обекти и находки.

Изобщо не е важно кой смята Хектор и Приам за българи (по дяволите, та това са литературни герои). Важното е съвсем друго: иманярите, разграбването, състоянието на паметниците, състоянието на музейното дело, износът на антики от България.

Реалното състояние на Рациария, Сердика и Дренския некропол е много по-важно от параисторическите измислици на група фантасти. Ако на някого тук изобщо му пука за миналото, то нека се интересува повече от фактическото положение с археологическите ценности у нас.

Инак, докато си тече приспивно-кросивата приказка за величието на прадедите, всички ценни материални останки от тези прадеди могат да се окажат унищожени или просто изнесени.

Събудете се!
цитирай
6. grigorsimov - Григор Симов: Кои унищожават и извращават историята, г-н mglishev, и кои им помагат?
29.10.2012 10:11
– Ето тези, които са записали в програмата си за поробване на света, и следното откровение (а то е било предвидено само за строго вътрешно ползване, но така или иначе, т.н. тайни протоколи са станали отдавна обществено достояние):
"Ще заличим от паметта на народите всички спомени за миналите векове и ще оставим само онези, които са в наш интерес".
Та, нито Хектор и Приам са литературни герои (само дето са им поизменени имената), нито огромният брой (и размери!) песни - Веда Словена, са литературна измислица, нито "тайните ционистки протоколи" са нечия литературна или каквато и да е друга измислица! Но всичките напъни да се отричат, изопачават и даже - осмиват, древните ни песни (и тайните юдейски протоколи), само потвърждават написаното в същите тези протоколи.
И всеки който им приглася, умишлено или не, служи на лукавия и избрания му народ. А за всички тях, с пълна сила, се отнасят думите на Христос, казани в лицата на юдейските старейшини и първосвещеници (талмудисти и фарисеи):
"– Горко вам книжници и фарисеи - лицемери..." "– Ваш баща е дяволът, и вие неговите похоти искате да изпълнявате..."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 15666910
Постинги: 3954
Коментари: 6980
Гласове: 7983
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031