Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 10:20 - Вестник Стандарт цитира Спароток: "Древен код пази България", Автор: demograph
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3037 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Розетата от Плиска пази кодовете на човешката цивилизация. А близо половин век след археологическите разкопки артефактът продължава да е обект на задълбочени изследвания. Тя е открита през 1961 година. Датирана е в периода VII-IX век. Розетата е с диаметър 38 см и представлява седемлъчева звезда с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака и халкичка за окачване. На гърба на медальона е изсечен прабългарският знак IYI. Според покойния наш археолог Рашо Рашев знакът се открива най-често в християнски контекст, а значението му е все още неизяснено напълно.

image

Розета от Плиска свидетелства за началото на човешката цивилизация

Според други български изследователи, като Александър Алексиев-Хофарт и доцент Иван Танев, знаците и лъчите на розетата са свързани с познатите в древността седем планети, към които тогава са включвали Слънцето и Луната. Техните изследвания стигат до извода, че най-горният лъч представя Слънцето. Освен това знакът IYI на обратната страна сочи именно към този лъч. По часовникова стрелка планетите са подредени, както следва: Марс (вторник), Юпитер (четвъртък), Сатурн (събота), Месец (понеделник), Меркурий (сряда), Венера (петък), Слънце (неделя). Така или иначе, това е най-древният писмен надпис по нашите земи. А писмеността е била израз на равнището на цивилизацията на всеки народ - от египетските йероглифи през клиновидното писмо на шумерите и до първите фонетични азбуки на индийци и финикийци.

В предантичния Егейски регион, който включва и днешните български земи, се е употребявали особен вид знаци, наречени от учените днес Линеарен А и Линеарен Б. Линеарен А е възникнал през XVIII век преди Христа, а за Линеарен Б се смята, че е създаден през XV век преди Христа. Произходът на Линеарен А е в нашата родина. Малцина знаят, че знаците от Градешница, Караново и други предшестват с векове тези от Крит и Пелопонес, което е доказано още преди половин век от академик Владимир Георгиев. Тази най-древна писмена система e позната и на старите българи. Това е факт, показващ, че ние сме потомци на народ, който е изиграл изключително важна роля в оформянето на историята на нашия континент.

Всеки знак от старобългарския артефакт има еквивалент сред Линеарен А и Линеарен Б. Във фигура 1 е представено изображение на розетката и сравнение на нейните знаци с Линеарен А и Линеарен Б.

image

Пл. - знаци на розетката от Плиска

Л. А - Линеарен А

Л. Б - Линеарен Б

Тук имаме не едно-две, а четиринадесет съответствия, което показва, че не може да става дума за случайност. След като поне две хиляди и петстотин години делят старобългарските руни от розетката в Плиска и Линеарен А, разликите могат да се определят като незначителни. Малките отклонения са обясними като стилови особености, възникнали във времето. Не съществува писмена система, която да не се развива.

Върху обратната страна на розетката е гравиран старобългарския символ IYI. Той е изключително древен, среща се в Европа още през бронзовата епоха и присъства и на крепостните стени на Плиска.

Доказателство, че руните от Плиска имат общ произход с древните егейски писмености, е фактът, че ако въз основа на приликите с линеарните писмености се въведат звукови стойности на руните от Плиска, ще бъдат прочетени български думи (Фиг.2)image

Фиг.2

ЛЕПИ - лепъ - хубав, подходящ;

САА - сая, сянка [1]

ЛОНО- лоно, основа;

ПЕКЕ - пек, жега;

БУРА- буря;

ЕТИ, ЯТИ - хващам, вярвам, започвам;

ВОПИ - вопъл, въпити - викам;

Комбинацията на сянка (сая), буря, пек навява на мисълта, че розетката е използвана за предсказване на времето или за календар. Седемте лъча не са проблем. Днес имаме четири сезона, но в древността разделението на годишните времена било съвсем различно.

Разбира се, думите от розетката може да имат преносно значение и да се окаже, че функцията на старобългарския артефакт не е част от календар, а нещо съвсем друго. Но важното е, че на комбинацията от старобългарски руни, разположени по всеки лъч, може да се даде смисъл, като се приложат звукови стойности въз основа на приликите с линеарните писмености. Трябва да се добави, че не само руните гравирани на розетката от Плиска имат успоредици в древните Линеар А и Линеар Б. Върху старобългарска керамика, скали, стени на крепости и т.н. са изобразени доста старобългарски руни. Сравним ли ги със знаците, използвани от древните критяни, виждаме, че съществуват значителен брой паралели. Те могат да се видят на таблица 2.

image

Таблица 2

БР- български руни

ЛП -линеарна писменост

Могат ли четиридесет и две ясни успоредици да се нарекат съвпадение? Прекалено много са, за да бъде случайност. Единственото логично обяснение за приликата на старобългарските руни с най-старите писмености на егейския регион и Тракия е това, че нашите деди са местно население, обитаващо земите ни от дълбока древност, т.е. старите българи принадлежат на тракийската общност. А и археологическите находки и етнографските изселвания потвърждават, че по отношение на погребални ритуали, въоръжение, народна носия, земеделски сечива, лични имена и обичаи ние, българите, сме несъмнено потомци на тракийския народ.

На тези, които бяха възпети от Омир в "Илиадата", и които станаха пълководци и императори на Рим.

..................................................................................................................................................................
demograph:
Зарадвах се да прочета в Стандарт, като почти пълно копие, горния постинг на Павел Серафимов - sparotok .
Вероятно в. Стандарт си има стандарти, които позволяват на журналистите на вестника им да публикуват чужди работи под свое име.
То си е примамливо да изплагиатстваш от изследовател като Павел Серафимов, защото си гарантираш популярност.
Но си е и глупавичко да постъпиш така, защото е ясно че ще бъдеш хванат веднага.
Почудих се дали да напиша и името на журналиста,
който се е изпъчил като въшка на чело с лековатия си номер, но му простих и подминах името му, защото все пак е популяризирал един уважаван автор и една достойна историческа теза..
Халал да му е...Автор Павел Серафимов - sparotok www.sparotok.blog.bg
www.sparotok.blogspot.com
 Гласувай:
4
01. balkan1 - Тук сме си от време ОНО
27.01.2014 15:03
Предците ни са Бригите -
http://balkan1.blog.bg/history/2012/12/15/tuk-sme-si-ot-vreme-ono-i-sme-nai-drevniiat-narod-na-zemiata.1031510
За розетата и знаците - йероглифите по нея -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/09/27/iyi.611628
Знаците са имали значение на някакво понятие -
http://borislav.digicom.bg/statii/pismeni.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 14950832
Постинги: 3859
Коментари: 6840
Гласове: 7747
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930