
Прочетен: 2688 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 08.01.2017 15:57


Вероятно е станала грешка, помислил си професорът, защото огледът и резултатите от анализите показвали, че биологичната възраст на мъжа е, не повече от 55 год... Но накрая след много проверки се изяснило, че пациентът наситина е на 86 години.
После докторът наблюдавал, как Семьон чете без очила, и всичките му зъби били запазени, а освен това цитирал по памет литературни произведения на класиците. Професорът прекарал много време до леглото на необикновения пациент, разпитвайки го за тайните на дълголетието му и за мъжката му сила.
Семьон разказал, че много години живял в Сибир и работел в дърводобива. Живеел под наем при възрастен фелдшер – баща на многобройно семейство, женен за млада жена. И точно този фелдшер научил Семьона да си прави борово вино (хвойный квас) за лечение и профилактика на простатата.
Рецептата фелдшерът научил от коренните жители на Сибир. Той самият пиел боровото вино, и ежедневно давал и на Семьон, след закуска. Когато Семьон дошел да живее в Подмосковието, не забравил за боровото вино, и сам започнал да си го прави. А и вие можете да се възползвате от нея.
Рецепта за (иглолистно, хвойново) борово вино - (на руски - хвойного кваса)
Наберете едногодишни или двугодишни борови клончета или лиственица (иглолистно дърво с опадащи, зимата, игли). Ако има, и от двета, в съотношение 1 към 1. Боровите клончета трябва да се насекат на дребно и да се изсушат на сянка. Суровината може да се бере, от пролетта, до есента, но най-добре, на края на лятото, и да се съхранява на тъмно и прохладно място, около година.
За приготвянето на хвойновото вино ще трябва и медна вода. Добре ще е, ако имате чист, некалайдисан меден съд, а ако не, може да ползвате 50 грама парчета от чиста, червена медна жица или стружки, без никакво, или с напълно отстранено изолационно покритие, вкл. и най-малките остатъци от лак и всяка друга химия. И ако нямате друг начин, почистете медната жица със шкурка.
Налейте в медния съд 1 литър питейна вода /или медните жици поставете в емалиран съд, и залейте с 1 литър питейна вода/. Поставте на огъня и кипете, докато, половината вода не изкипи. В получената половин литър медна вода, долейте вряла вода, за да се получи общо 3 литра. После залейте предварително нарязаните и изсушени борови клончета (количеството не се посочва?), с две и половина чаши от 75 грама, може и повече, (от получената) гореща медна вода и добавете половин чашка (явно – 40 грама!) захар или мед. Когато настойката изстине, до стайна температура, добавете около една супена лъжица хлебна мая, за да започне ферментация.
Поставете бъдещото вино на тъмно (може в шкаф), при 20–25 градуса, и го оставете да ферментира едно денонощие. След това прецедете, налейте в бутилки, запушете ги и ги сложете в хладилник. Пийте ежедневно по стотина грама, по време или веднага след ядене (най-добре, веднага след закуска), от 1, до 3 пъти на ден...
Е. М. Родимин
Кратка извадка от:
http://3rm.info/publications/54912-hvoynyy-kvas-chudo-balzam-dlya-zdorovya-i-dolgoletiya.html
Превод, Григор Симов
...................
Явно, рецептата, поне за мене, не е ясна, затова, ако и вие, не можете да учочните пропорциите, слагайте на око, според вашия или на по-опитни хора, опит.
А ако по някакъв начин уточните рецептата, и опита ви е успешен, ще е добре да опишете резултатите, в коментар, под тази публикация.
Бъдете Здрави!
Люти зими през миналия век
Римейк на бай тошовия афоризъм за полупр...
Някои уточнения за рецептата, според мен - лесовъд, бил в КОМИ.
1. Сосна - по руски бор. И тъй като в Сибир предимно е географски разпространен белия бор, за него става дума.
2. Хвойный - иглолистен по руски.
3.Лиственица - единствения иглолиствен вид, на който листата окапват през зимата.
И рецептата за мен е така:
Изсушете на сянка нарязани бялборови и лиственицови клонки с иглиците/или чер борови-да не обиждаме вида/.
В меден чист съд, или по описания по-горе начин сварете 1л. вода, до като стане на половина.
От изсушените иглолистни листа сложете в емайлиран/стъклен/ съд 3 чаени чаши - около 100гр. и добавете половин водна чаша мед, или захар. Добавяте "медената" вода и 2,5 л кипяща вода. Като изстине, добавете 1с.л. мая /истинска/
За мен това не може да ферментира за денонощие - поне две седмици.
И от изпитото количество се добавя вода и мед или захар и може да се пие до 2-3 месеца.
Ако някой се интересува повече, да прочете академик Борис Болотов, украинец, репресиран от предишните им режими и т. н.
Цитирания квас, или борово вино Б.Болотов го е описал в книгите си, с подобрения, но спирам да не стане коментара по-дълъг от статията.
2. darkeyes
3. radostinalassa
4. mt46
5. panazea
6. kvg55
7. planinitenabulgaria
8. leonleonovpom2
9. sparotok
10. getmans1
11. bezistena
12. rosiela
13. sowhat
14. bosia
